Stava till romtopf den som kan!

den 14 augusti 2009, kl 08:17

picki_img_6023

Innan sommaren hade jag varken tillagat, ätit eller överhuvudtaget ens hört talas om romtopf. I vilket fall ramlade jag över några sådana recept i jakten på tips om hur man kan ta tillvara på sommarens bär. Förutom att jag snubblar över bokstäverna och i vilken ordning de ska stå, så gillar jag skarpt idén att vartefter bären mognar under sommaren så läggs de i burken som sakta fylls. Och jag kan verkligen se framför mig hur jag öppnar glasburken i vinter och bjuder på ljuvliga sommarbär till efterrätt, eller skedar såsen över vaniljglass alternativt serverar den som likör i små små tjusiga glas. Jag tror på det här, det kommer bli bra vinten i år. Vad tror ni, någon som provat?

Romtopf
Rengör en stor glasburk väl och torka den i ugnen i ungefär 100 grader. Under sommarens gång, stoppa mogna bär i burken, varva med socker och täck bären med rom (det får inte se ut som till höger på bilden). I flera recept har jag sett att sockermängden bör vara halva bärmängden. Låt stå kallt i kylskåp, ett par veckor efter att burken är fylld kan man röra om bland bären försiktigt. Förvara burken kallt, gärna i kylskåp. Det sägs att innehållet blir godare ju längre det får stå och att det bäst avnjuts runt jul.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen