Lycka är att finna en skatt bakom uthuset

den 7 augusti 2009, kl 08:54

picki_img_5999

Sista dagarna i Finland hittade jag ett par körsbärsträd som jag måste ha missat förut eller helt enkelt glömt bort att de fanns. Vilken skatt för någon som inte är bortskämd med körsbär (somliga plockar hinkvis, har jag hört…). Letade i datorn efter sparade recept och fann ett recept på en körsbärskaka mamman bjöd på för ett par år sedan. En riktigt god kaka, har inte ätit godare körsbärskaka varken innan eller efter.

Österikisk körsbärskaka
1 liter körsbär
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
rivet skal av en citron
2 stora ägg
2 dl vetemjöl, drygt
0,5 tsk bakpulver

Skölj och kärna ur körsbären. Rör smöret mjukt och poröst med hälften av florsockret, vaniljsockret och citronskalet. Skilj av äggulorna och vispa dom pösiga med resten av sockret. Rör ner ägg-socker-smeten i smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det försiktigt i äggvitorna. Bred ut smeten i en smord och bröad form (28-30 cm i diameter) och häll över körsbären. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och sikta över florsocker.

Receptet är lite omständigt men väl värt besväret. Receptet kommer ursprungligen från favoritboken Stora Bärboken av Inger Ingmanson och Pelle Holmberg.

picki_img_5995

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Lycka är att finna en skatt bakom uthuset”

  1. nässelblom & choklad kl 10:42, den 7 augusti 2009

    Tack för sommarhälsningen hos mig. Kul att höra av dig. Jag är så pinsamt dålig på att lägga in nya poster, men får väl ursäkta mig med att barnen har sommarlov och jag prioriterar att vara med dem så mycket som möjligt. Sitta vid datorn får jag göra snart igen…men då kommer väl annat i vägen. Du är så flitig och har alltid massor med härliga recept, vackra bilder och trevliga texter. Hur hinner du? Jag blir avis på din energi…Körsbär är ljuvligt goda och den här kakan verkar spännande. Ha en fortsatt skön sommar!

  2. Monica kl 19:35, den 7 augusti 2009

    Hej! Denna kaka ser ju god ut, men jag måste bara fråga var du gör av själva körsbären? Lägger du de på botten i formen eller rör du ner dem i smeten också?

  3. Josefina kl 10:19, den 8 augusti 2009

    Vi har inget körsbärsträd på tomten, men har hittat ett i skogen! Små precis runda söta körsbär. För bra för att vara sant nästan. Ha en härlig lördag.

  4. tina kl 10:22, den 8 augusti 2009

    Nässelblom&choklad: I ärlighetens namn har det varit ganska glest med inlägg här i sommar, vi behöver nog alla lite sommarlov ändå. Vi ses i höst igen! ;-)

    Monica: Bra fråga. Rådgjorde med mamman, hon blandade inte körsbären i smeten utan har för sig att hon hällde dom över pajen innan gräddning. Jag tror att jag också har för mig det. :-)

  5. tina kl 10:24, den 8 augusti 2009

    Josefina: Det låter kalasfint att ha ett eget körsbärsträd i skogen! Fin lördag till dig med. Själv ska jag jobba, så om du badar så bada lite åt mig med! :-D

  6. Viktoria kl 22:30, den 9 augusti 2009

    Jäklar, det låter gott!

  7. tina kl 14:46, den 11 augusti 2009

    Viktoria: JA :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen