Mina fina morotsbröd
Periodvis bakar jag ganska mycket bröd. Det är spännande med nya recept och jag har många olika favoriter och ännu fler finns här. Mitt eget morotsbröd återkommer jag alltid till med jämna mellanrum, det är kalasbra att ha i frysen för att plocka fram till frukost eller som utflyktsbröd.
Tinas morotsbröd
25 jäst
2½ dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
½ tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl eller vad som finns i skåpen)
Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.
Publicerad i bröd, gröt, havregryn, morot | Kommentarer (24) Skriv ut inlägg24 kommentarer till “Mina fina morotsbröd”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tack för recept, ligger i startgroparna för att baka mitt eget bröd och detta var precis vad jag behövde för att komma igång! :)
Men jag måste fråga, var är morötterna i morotsbrödet!? Är det inte meningen att det ska vara med några morötter?
Hoppsan, jag glömde visst en viktigt detalj, ändrar det nu. Tack! :)
Tack för svamptipset!
Jag borde ta mig i kragen och baka ditt goda bröd….
Nu har jag provbakat dina goda bröd, och oj vad goda de blev!! Skrev ett litet matinlägg idag och länkade till receptet, hoppas det var okej! :)
Så roligt! Klart att det är okej!
Nu har även jag testat morotsbrödet och det var jättegott! Älskar bröd med havregryn sedan innan och detta var smidigt att göra, blev lagom mycket och något säger mig att moroten kommer hålla brödet saftigare än om den inte är med. Tack för tipset. Undrar om det inte blir några äppel- o kanelpannkakor idag… :)
Vad roligt att du gillade brödet! Klart att det blir äppel- och kanelpannkakor idag! :)
Tack för ditt brödrecept! Dt var mycket gott! Vilken trevlig och inspirerande blogg du har, tittar in här regelbundet för att hitta inspiration för dagen.
med vänlig hälsning
Tack för dom fina orden! Välkommen hit och kul att du gillade morotsbrödet.
Jag sitter och googlar recept inför julbaket.
Hur mkt mjöl går det åt på ett ungefär? Jag försöker räkna points 8-)
Vad lustigt, jag som tänkt baka morotsbröden imorgon! Lovar att mäta ordentligt och återkomma.
3 dl grovt dinkelmjöl + 6 dl vetemjöl
Jättegott, jag slängde i en del rågmjöl och rågflingor fr jag hade lite av det hemma också. Blev toppen! Roligt med bloggar som ger läsaren inspiration och tips.
Nu ska snart andra plåten med bullar ut ur ugnen!!
Skuttie: Härligt! Jag gillar också rågmjöl och rågflingor i brödet, det blir saftigt och gott! :-D
Dessa ska absolut provas, ser jättegoda ut.
Malin: Gör det, mina favoritbröd!
[...] lite nyttigare än favoriterna Karlssons tekakor som har både mjölk, smör och sirap. De goda morotsbröden hittade jag på den trevliga bloggen pickipicki. I helgen gjorde jag på vetemjöl, rågsikt och [...]
[...] ett nytt recept idag, Raisinsourdough, som är de knubbiga limporna till vänster. I bakgrunden Tinas morotsbröd och till höger Russin och valnötsbröd som aldrig blir som vanligt eftersom jag växlar [...]
[...] låter den jäsa, bakar ut, gräddar och stoppar i frysen. Sen är det bara att tina och äta. Tinas morotsbröd, denna gång med [...]
Bakade nyss dessa bullar. Väldigt goda blev dem :)
Marine: Kul att du gillar morotsbröden, det gör jag med! :-)
[...] tycker jag att det är något avkopplande över att baka ibland. Det här brödet är inspirerat av Pickipickis men när jag väl satte igång åkte både rågkross och valnötter i. Mjöl kan man ta vad man har [...]
[...] är Pickipickis recept på detta bröd som jag utgått ifrån när jag [...]
[...] Morotsbröd, receptet hittar du här. [...]