Böngryta och bröd med fetaost och soltorkade tomater
Igår bjöd vi Johanna och Robin på middag. Böngryta med hembakad bröd till. Vi åt och drack tills vi nästan sprack. Jag tror bestämt att det var ett mycket gott betyg på maten. Tack fina M för receptet (jag gjorde nästan som man skulle), där här kommer vi definitivt att laga igen.
Böngrytan, 4 port
En burk stora vita bönor (ca 400g)
En burk svarta bönor (ca 400g)
100g haricots verts
Ett paket krossade tomater
1 röd paprika
2 gula eller röda lökar
1-2 färska chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
Skölj bönorna. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika i olja i en kastrull. Tillsätt bönorna tillsammans med haricot verts, krossade tomater, buljongtärning och finhackad chili. Låt böngrytan sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan tillsammans med ett gott bröd.
Bröd med fetaost, soltorkade tomater och oregano, 2 stora bröd
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.
Publicerad i bönor och liknande, bröd, fetaost, gryta, soltorkade tomater | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg6 kommentarer till “Böngryta och bröd med fetaost och soltorkade tomater”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mmmm, vad gott det ser ut – en perfekt vintermiddag att sitta och prata kring. Vilka vackra bröd du bakat!
Låter supergott. Och brödet var ju fantastiskt snyggt. Finns inte mycket som slår nybakt bröd.
[...] slät, smaka av med salt. Servera med en rejäl klick keso (alternativt yoghurt eller liknande), ett matig bröd eller [...]
[...] där vi åt det här för första gången. En annan tid, ett annat kök, och onekligen såg fotografierna då inte riktigt ut som dom gör idag. Något som är sig likt är att det fyllda brödet fortfarande [...]
Jag fyllde dessa bröd med stekta kantareller (lite stekt lök) och västerbottenost. Blev GÖÖR gött!! Passar perfekt nu i svamptider och till en slät soppa som kvällsmat :)
Tack för din kommentar! Jag är ju svag för både kantareller såväl som västerbottensost, tror det är en klockren fyllning. Ska testas, tack för tips!