Kryddstark böngryta med fylld brödkrans
De flesta av er som läser här idag har inte hängt med från pickis begynnelse (även om jag vet att det finns ett par tappra). För er som inte var här då och som inte har hittat det här receptet i receptregistret, så vill jag slå ett slag för den här favoriten i kategorin vegetariskt. Faktum är att jag fick bläddra 3 år tillbaka i pickiarkivet för att hitta inlägget där vi åt det här för första gången. En annan tid, ett annat kök, och onekligen såg fotografierna då inte riktigt ut som dom gör idag. Något som är sig likt är att det fyllda brödet fortfarande är lika gott att doppa i den kryddstarka böngrytan. Det här är vegetarisk mat när den är som bäst!
Kryddstark böngryta, 4 portioner
1 burk små vita bönor
1 burk svarta bönor
100 g haricot verts
1 burk krossade tomater
1 röd paprika
2 gula eller röda lökar
1 msk rapsolja
1-2 färska röda chilifrukter (efter styrka/smak)
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkad oregano
svartpeppar (ev salt)
Skölj bönorna. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika i olja i en kastrull. Tillsätt bönorna, krossade tomater, buljongtärning och finhackad chili. Låt böngrytan småkoka en stund. Smaka av med peppar och ev lite salt. Låt haricot verts puttra med på slutet (under lock). Servera gärna grytan tillsammans med brödet nedan, om tiden inte räcker till, servera brödet med något annat gott bröd att doppa i grytan.
Brödkrans fylld med fetaost,
soltorkade tomater och oregano
25 g jäst
2,5 dl vatten
0,25 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 msk honung
7 dl vetemjöl
Fyllning:
smör el lite olivolja
100 g fetaost
torkad oregano
soltorkade tomater i olja
flingsalt
Smula jästen i en bunke och rör ut i fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Arbeta degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tunn kaka, bred på smör eller olja, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomater. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Grädda brödet på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt brödet svalna under bakduk.
Publicerad i baljväxter, bönor och liknande, bröd, vegetariskt | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg13 kommentarer till “Kryddstark böngryta med fylld brödkrans”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag är en av de som faktiskt hängt med sedan du började blogga :) Har dessutom testat flera recept härifrån genom åren. Tycker det är bra att du påminner om favoriter som lätt faller i glömska :)
Måste testas! Jag är dålig på att laga helt vegetariska rätter och behöver tips. Det här låter jättegott!
Later som en riktigt bra kombination! Mustiga grytor (och soppor) ar bast sahar ars! :)
Ler litegrand här då dina fotografier förr ser ut som mina fotografier nu… ;)
Brödet såg hur som helst jättegott ut.
Har följt dig sedan i somras då jag själv startade min bakblogg, ditt fotograferande har verkligen utvecklats, du tar riktigt snygga matbilder idag, fast de för tre år sedan ser allt bra ut de med :-)
Jag kommer ihåg den grytan. Den var god!! Tror bestämt att vi ska laga den i helgen.
Låter och ser ruggigt gott ut!
Ja, det är inte lätta att fota mat så den inbjuder till att testas. Nu är era foton så himla fina jämt.
Millan: 3,5 år, galet! Kul att du hänger kvar än! :-)
Helena: Gott är det. Brödet tar sin lilla tid, men ibland har man lite tid över. Om inte, så är det gott med foccacia istället!
Hanna: Håller med, ikväll blev det kikärtsgryta och naanbröd till middag här. Fint!
Camilla: Jag tycker att det är kul att bilderna ser så annorlunda ut 3 år senare. Konstigt vore kanske annars, med en mästerkamera i hushållet nuförtiden. Bara att bilderna är större gör ganska stor skillnad på vilken plats de tar i inläggen. Men jag gillar mina dåförtiden bilder, precis som jag gillar din nuförtiden bilder! :-D
Linda: Der bor både en mästerkamera och en mästerfotograf här tillsammans med mig. Jag har dom allt att tacka (och dom mig ;-)
Johanna: Jag vill minnas att vi åt bröd till vi nästan sprack, men det kan ju vara en efterhandskonstruktion? :-)
Emmy: Det är dom inte, du skulle se en del foton som inte hamnar här ;-) Men tack, det var snällt sagt.
Åh så gott! Och underbart fin bild, som vanligt!!
Jag har just nu en tävling på BakeCake där jag efterlyser en tårta. Kika in för att läsa mer. Ha det jätte bra! Kram!
härligt med ett rejält bröd till gryta eller soppa! :)
Daniella: Ska spana!
Josefina: JA! :-D
[...] Kryddstark böngryta med fylld brödkrans Tis Ugnsbakad mandelfisk på nytt vis Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta Tor Crêpes med [...]
Fredags-vego m nybakat bröd :) Måste tyvärr erkänna att d inte blev lika gott som jag hoppats på. Kanske lite för feg smaksättn efter att ha ätit indisk inspirerad mat d flesta andra dgr denna vecka :)