Det har lossnat!
Äntligen har det på riktigt lossnat med surdegsbrödsbakandet. Jag vet inte om det är ett resultat av Carls långa julledighet eller av den fina och julklappsröda köksmaskinen som flyttat in i det röda köket. Degar jäser över natt i kylskåpet, det serveras nygräddat till frukost, till och med pizzadegen bakas på surdeg. Jag klagar med andra ord inte, Carl får gärna ta jullov ett par veckor till.
Helenas surdegsbröd, 2 st
150 g vetesurdeg
150 g havregryn
50 g linfrökross
600 g vetemjöl special
600 g vatten, 25 C
10 g jäst
20 g salt
Rör ihop surdegen med havregryn, linfrökross och vetemjöl. Rör ut jästen i vatten och slå över degen. Knåda i 13 minuter, blanda i salt och knåda i ytterligare 10 minuter. Låt degen vila i en bunke med plast över i 90 minuter. Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ur luften (knåda inte). Låt degen vila i ytterligare 60 minter. Tryck ur luften ur degen och forma till två bröd. Jäs under bakduk i 60 minuter. Grädda på plåt/baksten i 250 C i 15 minuter, lägg några isbitar i en form längst ner i ugnen när bröden stoppas in i ugnen. Lufta ugnen och sänk temperaturen till 200 C och grädda i ytterligare 25 minuter.
Publicerad i bröd, Helena, surdeg | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg