Broccolisoppa, kesoplättar och drottningsylt!
Torsdagsmiddagen får höga betyg. Kanske beror det på att andra halvan av hushållet äntligen hittade hem ikväll, kanske beror det på att maten var toppen. Jag tror nog att det var en kombination av bägge delar. För övrigt kokade jag drottningsylt till kesoplättarna. Sylten var sagolikt god den med, så god att det var svårt att låta bli att stoppa huvudet i syltburken när plättarna var slut. Det här kommer jag göra om, alltihop.
Plommonmammans bästa
broccolisoppa med ost
1 gul lök
500 g broccoli
smör
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Redning bredvid:
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl (god) riven ost
0,5 tsk basilika
Hacka löken och bryn den mjuk i smör. i en kastrull. Tillsätt därefter mjöl, broccoli delad i mindre bitar, vatten, buljongtärningar. Låt koka i ungefär tio minuter. Rör under tiden ihop äggulor, grädde, ost basilika. När soppan kokat tio min, dra den från värmen och rör ner redningen. Soppan får inte koka igen. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät och servera med färskt bröd. Receptet är för 3-4 portioner.
Kesoplättar
3 ägg
250 g keso
1 msk kallpressad rapsolja
0,75 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
smör att steka i
Blanda samtliga ingredienser och mixa smeten slät. Stek plättarna gyllenbruna på medelhög värme. Servera på valfritt vis. Anna åt sina med blåbär och lönnsirap, Mikaela med granatäpple och vispgrädde och jag serverade våra med nykokt drottningsylt. Vi två åt förresten upp alla plättar själva.
Tack för recepten, det här gör jag om!
15 kommentarer till “Broccolisoppa, kesoplättar och drottningsylt!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Strålande – vilken fest! Numer äter även vi upp samtliga plättar som blir av den här smeten på två pers hemma. Gärna som lördagsfrukost! :)
mm, önskar någon kunde komma hem och laga det till mig – jag ligger hemma, däckad efter matförgiftning. sådär kul.
Jag hade högläsning för mamma i mobilen, hon tyckte det var jätteroligt. Och det tycker jag med, härligt att du gillade soppan! :D
Mikaela: Så sant, det kändes som torsdagsfest. Tack för plättipset, nästa gång kanske de blir lördagsfest till frukost! :-)
Charlotta: Matförgiftning låter otäckt. Krya på dig vetja!
Plommonet: Hihi, vilken tur att både Plommonet och Plommonmamman okejat inlägget! :-P
Åh, den broccolisoppan skulle jag nog få i mina tjejer! Smaskigt!
–
Trevlig helg i massor!
Det där ser ju fantastiskt gott ut! Det dyker upp på matlistan direkt efter skidsemestern! Tackar!
Vilket bra alternativ på temat Soppa och Pannkaka. Kesoplättar är riktigt gott.
Kari: :-)
Lotta: Det låter fint! Ta det försiktigt i skidbackarna!
Birgitta: Ja, kesoplättar kommer vi äta fler gånger, helt klart!
Vad roligt att detta pannkaksrecept vandrar vidare!
Plättarna låter underbara, ska prova dem redan ikväll. Men…kan man inte använda kesella istället för keso och skippa/slippa att mixa smeten?
/Pia
Anna B: Ja, din plättvariant har fått många fötter! :-)
Pia: Kesella i plättarna, ja varför inte? Provade du? Blev det bra?
Dessa kesoplättar med drottningssylt blir jag väldans sugen på :)
Sandra: Jag med, till söndagsfrukost kanske? :-)
[...] Kantarellsoppa och kesoplättar (Recept från Pickipicki och Pickipicki) [...]
[...] Kantarellsoppa och kesoplättar (Recept från Pickipicki och Pickipicki) [...]