Broccolisoppa, kesoplättar och drottningsylt!

den 19 mars 2010, kl 08:59

Torsdagsmiddagen får höga betyg. Kanske beror det på att andra halvan av hushållet äntligen hittade hem ikväll, kanske beror det på att maten var toppen. Jag tror nog att det var en kombination av bägge delar. För övrigt kokade jag drottningsylt till kesoplättarna. Sylten var sagolikt god den med, så god att det var svårt att låta bli att stoppa huvudet i syltburken när plättarna var slut. Det här kommer jag göra om, alltihop.

Plommonmammans bästa
broccolisoppa med ost

1 gul lök
500 g broccoli
smör
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Redning bredvid:
2 äggulor
1 dl grädde
1,5 dl (god) riven ost
0,5 tsk basilika

Hacka löken och bryn den mjuk i smör. i en kastrull. Tillsätt därefter mjöl, broccoli delad i mindre bitar, vatten, buljongtärningar. Låt koka i ungefär tio minuter. Rör under tiden ihop äggulor, grädde, ost basilika. När soppan kokat tio min, dra den från värmen och rör ner redningen. Soppan får inte koka igen. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan slät och servera med färskt bröd. Receptet är för 3-4 portioner.

Kesoplättar
3 ägg
250 g keso
1 msk kallpressad rapsolja
0,75 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
smör att steka i

Blanda samtliga ingredienser och mixa smeten slät. Stek plättarna gyllenbruna på medelhög värme. Servera på valfritt vis. Anna åt sina med blåbär och lönnsirap, Mikaela med granatäpple och vispgrädde och jag serverade våra med nykokt drottningsylt. Vi två åt förresten upp alla plättar själva.

Tack för recepten, det här gör jag om!


Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Broccolisoppa, kesoplättar och drottningsylt!”

  1. Mikaela kl 10:06, den 19 mars 2010

    Strålande – vilken fest! Numer äter även vi upp samtliga plättar som blir av den här smeten på två pers hemma. Gärna som lördagsfrukost! :)

  2. charlotta kl 12:43, den 19 mars 2010

    mm, önskar någon kunde komma hem och laga det till mig – jag ligger hemma, däckad efter matförgiftning. sådär kul.

  3. Plommonet kl 14:26, den 19 mars 2010

    Jag hade högläsning för mamma i mobilen, hon tyckte det var jätteroligt. Och det tycker jag med, härligt att du gillade soppan! :D

  4. tina kl 15:46, den 19 mars 2010

    Mikaela: Så sant, det kändes som torsdagsfest. Tack för plättipset, nästa gång kanske de blir lördagsfest till frukost! :-)

    Charlotta: Matförgiftning låter otäckt. Krya på dig vetja!

    Plommonet: Hihi, vilken tur att både Plommonet och Plommonmamman okejat inlägget! :-P

  5. Kari Receptomaten kl 17:33, den 19 mars 2010

    Åh, den broccolisoppan skulle jag nog få i mina tjejer! Smaskigt!

    Trevlig helg i massor!

  6. Lotta kl 21:40, den 19 mars 2010

    Det där ser ju fantastiskt gott ut! Det dyker upp på matlistan direkt efter skidsemestern! Tackar!

  7. Birgitta Höglund's Mat kl 22:19, den 19 mars 2010

    Vilket bra alternativ på temat Soppa och Pannkaka. Kesoplättar är riktigt gott.

  8. tina kl 18:30, den 21 mars 2010

    Kari: :-)

    Lotta: Det låter fint! Ta det försiktigt i skidbackarna!

    Birgitta: Ja, kesoplättar kommer vi äta fler gånger, helt klart!

  9. Anna B kl 16:35, den 24 mars 2010

    Vad roligt att detta pannkaksrecept vandrar vidare!

  10. Pia kl 14:12, den 25 mars 2010

    Plättarna låter underbara, ska prova dem redan ikväll. Men…kan man inte använda kesella istället för keso och skippa/slippa att mixa smeten?

    /Pia

  11. tina kl 20:17, den 25 mars 2010

    Anna B: Ja, din plättvariant har fått många fötter! :-)

    Pia: Kesella i plättarna, ja varför inte? Provade du? Blev det bra?

  12. Sandra drömkaka kl 01:20, den 28 mars 2010

    Dessa kesoplättar med drottningssylt blir jag väldans sugen på :)

  13. tina kl 07:44, den 28 mars 2010

    Sandra: Jag med, till söndagsfrukost kanske? :-)

  14. Veckans Matkoma Vecka 48 - Matkoma kl 22:06, den 25 november 2013

    [...] Kantarellsoppa och kesoplättar (Recept från Pickipicki och Pickipicki) [...]

  15. Veckans Matkoma Vecka 48 | Matkoma kl 23:23, den 11 februari 2018

    [...] Kantarellsoppa och kesoplättar (Recept från Pickipicki och Pickipicki) [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen