Hjälp, jag har en renbog i kylskåpet!
För ett tag sedan kom Carl hem från norr med enrisrökt renbog i bagaget. Till det röda köket där det bor en vegetarian och en ofrivillig nästan-vegetarian, bör kanske tilläggas. Så hjälp mig! Hur äter man rökt renbog? Och till vad? Den står på menyn på söndag om en vecka, så ni har flera dagar på er att styra upp något bra av det här!
Veckomatsedel
Mån Skördepasta
Tis Fiskgratäng med rotfruktskross
Ons Tacopaj
Tor Rödbets- och linsbiffar med kryddstark bulgur
Fre Doris 8-årskalas (pannkakstårta kanske?)
Lör Fiskwallenbergare med blomkålspuré
Sön Enrisrökt renbog
22 kommentarer till “Hjälp, jag har en renbog i kylskåpet!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Varför inte Malmörestaurangen Salt och Bryggas grönsakstårta? Vi har gjort den många gånger, den är lika god varm som kall. Inte dum att ha med i en utflyktskorg till exempel och perfekt i matlådan. Den borde passa utmärkt till det lilla djuret från norr! Matig dessutom för den som helst hoppar över djuret..
Grönsakstårta Salt & Brygga
2 msk olivolja
1-2 palsternackor= 2,5 dl grovrivet
1 Zucchini (Squash)= 7 dl grovrivet
2 morötter= 2,5 dl grovrivet
1 hackad gul lök
2 burkar kesella (10%)
2 msk maizena
2 dl riven parmesan, ca 50 gram
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, smörj en form på 24 eller 26 cm i diameter.
Hetta upp oljan och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimma.
picki!
renbog säger du alltså? well, som den nästan-vegetarian jag är sitter jag knappast på några spännande recept. tyvärr. men, ovanstående recept låter inte alls dumt! så du har alltså en massa muminmuggar? jag måste säga, att morran är himla söt. och hemulen då, och de dära hattifnattarna, de är sjukt söta!
Eva: Tack för ett finfint recept. Det ska ha helt klart provas, renbog eller inte! :-)
Charlotta: Jag har flera favoriter, den senaste är nog den randiga med muminpappan som lutar sig mot en björkstam. Fast jag gillar allihop! :-D
Fiskwallenbergarna lockar mig mest! Och pannan på bryggan! Kram!
Halloj!
Renbog vet jag ingenting om, däremot har jag en färdigputtrad Herman-kaka att ge bort. Intresserad…?
Tillsammans med en krämig potatisgratäng och en god grönsallad.
Josefina: :-) Kram vetja!
Paulina: Självklart! Jag är inte hemma imorgon kväll, hojta till om jag ska skicka C att hämta honom(?).
Ellinor: Potatisgratäng var länge sen, tack för tipset!
Jag tycker potatisgratäng verkar vara en god idé.
Vi brukar göra risotto med trattkantareller, vitt vin och parmesan till kallskuret kött av olika slag. Och så en sallad med god dressing. Man behöver inte äta så mkt kött (aldrig någonsin, men kanske särskilt inte…) när det är så pass smakrikt och då tycker jag att det funkar med något mäktigt som risotto eller gratäng!
Helena: Åh, risotton med trattkantareller låter alldeles fantastiskt god! Och trattisar finns det gott om i det röda köket. Du har möjligen inte ett recept att dela med dig av? :-)
Appropå potatisgratäng så får gärna du, Ellinor eller någon annan dela med er av ett bra potatisgratäng. Jag aldrig riktigt fått till en perfekt potatisgratäng!
Det brukar bli precis lika fantastiskt gott som det låter! Mitt bloggande är minst sagt sporadiskt, men jag har förberett just risotton, så det blir ett sånt inlägg imorgon eller på onsdag, kommenterar här efter det så vet du!
Helena: Tack, jag ska hålla utkik!
Om renbogen inte är allt för hårt torkad tycker jag du ska skiva den tunt och steka hastigt i stekpannan i smör. Servera med potatismos, lingongelé och om man orkar – en riktigt god svampsås. En variant är att göra ”Karesuando pasta”. Vänner där uppe fick sina matvägrande barn att äta om de stekte renköttet riktigt knaprigt och sedan blandade med pasta…..
Varenda gång jag läser ”renbog” så ser jag ”regnbåge” och hinner tänka ”å, så fint, hon har en regnbåge i sitt kök. eller oj, kylskåp. vad står det, renbog?” Sedan hinner huvudet med ögonen och renbog är nog också fint men inte lika härligt som en regnbåge över köksväggen :)
Siv: Åh, supertips. Tusen tack! :-)
Erica: Hihi, ingen regnbåge i köket. Men det är rätt färgglatt ändå, det röda köket!
Hej! Jag hade en rökt lammfiol i vintras, men det fungerar väl lite på samma sätt. Potatis/rotfruktsgratäng är riktigt gott. Testa kanske dessa wraps. En gammal klassisk (tänk 80-tal) förrätt är annars att ta en halv avokado (per portion), gröpa ur köttet, blanda med en matsked creme fraiche och tärnat rökt renkött (sisådär 10-20g). Smaka av med salt och peppar och lägga tillbaka röran i skalen. Toppa gärna med lite mer tärnat kött.
Lotta: Finfina tips allihop, tack!
Hämta Herman när ni kan! Jag ser till att hålla honom vid liv tills dess…
Det är dåligt med exakta mått även i mitt kök och vilka råvaror jag använder beror för det mesta på vad jag har hemma, men här kommer en receptskiss på en risotto som brukar blir riktigt god!
Risotto på trattisar
Blötlägg (det brukar jag göra på morgonen om jag kommer ihåg) en ordentlig näve torkade trattkantareller (eller Karl-Johan) eller använd motsvarande mängd färska
Utöver det behövs:
3 dl risottoris av något slag
1 liten gul lök eller några charlottenlökar – finhackade
ca. 7 dl varm buljong (från fond eller god tärning)
2 dl vitt vin
smör
1-2 dl riven parmesan eller annan smakrik ost (eller annan ost om det nu är vad du har…)
Fräs den hackade löken på botten av en kastrull i lite smör så den blir genomskinlig. Krama ur den blötlagda svampen (spar spadet!) och låt den också fräsa med en stund. Tillsätt riset och fräs det lite glansigt (försiktigt!). Tillsätt vinet och låt det koka in (eller nästan åtminstone). Häll därefter på svampspadet (det går bra att blanda det med buljongen i en kastrull bredvid) /buljongen pö om pö och koka däremellan på svag värme under lock. När en omgång kokat in häller du på en eller ett par deciliter vätska till och fortsätter så tills riset har grötat sig men ändå har tuggmotstånd. Hur lång tid det tar och hur mycket vätska som går åt tycker jag varierar (beroende på värme på plattan, rissort, mängd svamp osv.) men en dryg liter vätska totalt och ungefär en halvtimme brukar vara bra riktvärden. När riset känns lagom klart stänger du av plattan, klickar ner några klickar smör och rör ner osten.
Smaklig måltid!
Paulina: Det ska vi!
Helena: Tusen tack, det här receptet ska provas snart!
[...] söndags åt vi renbogen tillsammans med potatisgratäng och sås på trattkantareller. Närmare söndagsstek än så kommer [...]
Rökt ren, äter vi oftast bara skivad på mackan, eller till någon förrätt gärna med kantareller eller pepparrot, ofta i form av någon röra på kavring eller i tunnbrödskorg.
Mera matigt brukar vi göra en röra och äta till bakpotatis, mums!
Barnen vill gärna ha det i plockbitar i burk när de ska ha matsäck med till skolan.
Vi äter väldigt mycket renkött, det är magert, smakrikt och närproducerat.
Sonja: Åh vad gott det låter, allting! Jag skulle gärna äta ren lite oftare.