Rödbets- och linsbiffar, stark bulgur och en riktigt god aubergineröra
Somliga dagar blir det pannkaka av experimenterandet i köket (jag tänker inte nämna söndagens grönsaksgratäng som vi har ett fantastiskt vackert foto på, men som smakade ganska obehagligt). Andra dagar är jag riktigt mallig när jag ätit upp, för att det blev så gott. Idag är en sån dag. Alltihopa blev oväntat gott och det här vet jag att vi kommer att äta igen.
Rödbets- och linsbiffar, 3-4 portioner
3-4 rödbetor
2 morötter
2 dl torkade gröna linser (1/3 är till bulguren)
1 ägg
ett par matskedar mjöl
salt och svartpeppar
Koka linserna enligt anvisning på paketet, ungefär 20-30 min, i saltat vatten. Skala och riv rötbetor och morötter. Häll av linsvattnet. Blanda rivet med linser, mixa till en ganska slät smet. Rör i ägg och mjöl, smaka av med salt och peppar. Klicka ut biffarna i stekpannan och stek.
Kryddstark bulgur med gröna linser och persilja, 3-4 portioner
Koka två portioner bulgur enligt anvisningar på paketet. Häll av eventuellt vatten, rör kokta gröna linser (ungefär 1/3 av det som kokats till biffarna). Pressa i citronsaft och blanda i riktigt med chilikrydda eller annat starkt, det får gäna vara starkt! Rör ner persilja innan servering.
Aubergineröra, 4 port
2 aubergine
salt
raps- eller olivolja
1 dl yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
1 krm svartpeppar
Skiva auberignerna. Strö över salt och låt de dra i 20 min. Torka av vätskan och stek i olja ungefär 3 minuter på varje sida. Låt svalna. Mixa sedan och blanda i övriga ingredienser. Garnera med sesamfrön, persilja eller paprikapulver.
(Receptet på aubergineröra är från recepthäftet Arla köket nr 4/06)
11 kommentarer till “Rödbets- och linsbiffar, stark bulgur och en riktigt god aubergineröra”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, kan inte du komma och bli min hemmafru?
haha! skulle jag vara hemmafru hos dig tror jag att jag skulle steka pannkakor så att de flyger högt i luften (barn gillar mig aldrig så mycket som då, möjligen när pannkakorna far i backen) eller kanske baka pepparkakor på golvet som pippi. bara för att imponera på två små prinsessor.
Åh, de skulle bli grymt impade!
Grönsakasbiffar är så himla gott – varför gör jag inte det mer? :)
Så gott det ser ut!
Ibland funderar jag över misslyckandena, om man ska skriva om dem eller inte. Idag skulle jag t ex överraska med en indisk efterrätt (mjölkbullar) men ”degen” bara försvann mer och mer (man skulle tvätta bort citronsaften från ostmassan). Bollarna gick inte att koka i sockerlag och inte att steka i smör – de bara löstes upp. Till slut hällde jag rejält med Frangelico på (hasselnötslikör) och massor av nötter och la kletet i en liten skål och åt upp det. Rätt gott, men mycket disk och inget jag rekommenderar nån annan direkt.
Lumumma: soppa på torsdag och grönsaksbiffar på…tisdag?
Viktoria: ja, ibland blir det verkligen inte vad man tänkte från början. då får man hålla god min och se ut som att man vet vad man håller på med åtminstone :)
[...] åt vi rödbets- och linsbiffar tillsammans med en rejäl höstsallad. Vill man att höstsalladen ska bli klar på ett ögonblick [...]
Nu har jag lagat den här rätten två gånger och det lär bli fler! Utsökt recept som vanligt! :)
Ann-lou: Det är fantastiskt när någon lagar ett recept som hamnat långt bak i arkivet och sen påminner mig om det. Nu vet jag vad som hamnar på veckomatsedeln snart…
Hej,
Detta var första receptet från din sida som jag lagade och jag måste tyvärr säga att jag blev besviken. Inte så mycket så resultatet men på att det var otroligt omständligt med flera olika saker som skulle mixas och stekas i olika omgångar. Hela köket var fullt av disk efteråt och biff-smeten blev så lös att den inte höll ihop – jag fick hälla i två extra ägg. Är det jag som behöver lära mig ett nytt sätt att laga mat? Vad är hemligheten? Jag ska försöka med andra recept och hoppas det går bättre för jag tycker bloggen är jättefin!
Hej Emma!
Vad tråkigt att du inte gillade maten. Jag är nog bortskämd med en sambo som diskar i samma fart som jag far fram med bunkar och redskap i köket. Att få till vegetariska biffar kan vara lite knepigt ibland, blir smeten för lös brukar jag blanda i lite mer mjöl.
Tack för din kommentar, det känns bra att folk vågar skriva även när recepten/maten inte uppskattas.