Rödbets- och linsbiffar, stark bulgur och en riktigt god aubergineröra

den 15 april 2008, kl 20:01

Somliga dagar blir det pannkaka av experimenterandet i köket (jag tänker inte nämna söndagens grönsaksgratäng som vi har ett fantastiskt vackert foto på, men som smakade ganska obehagligt). Andra dagar är jag riktigt mallig när jag ätit upp, för att det blev så gott. Idag är en sån dag. Alltihopa blev oväntat gott och det här vet jag att vi kommer att äta igen.

Rödbets- och linsbiffar, 3-4 portioner
3-4 rödbetor
2 morötter
2 dl torkade gröna linser (1/3 är till bulguren)
1 ägg
ett par matskedar mjöl
salt och svartpeppar

Koka linserna enligt anvisning på paketet, ungefär 20-30 min, i saltat vatten. Skala och riv rötbetor och morötter. Häll av linsvattnet. Blanda rivet med linser, mixa till en ganska slät smet. Rör i ägg och mjöl, smaka av med salt och peppar. Klicka ut biffarna i stekpannan och stek.

Kryddstark bulgur med gröna linser och persilja, 3-4 portioner
Koka två portioner bulgur enligt anvisningar på paketet. Häll av eventuellt vatten, rör kokta gröna linser (ungefär 1/3 av det som kokats till biffarna). Pressa i citronsaft och blanda i riktigt med chilikrydda eller annat starkt, det får gäna vara starkt! Rör ner persilja innan servering.

Aubergineröra, 4 port
2 aubergine
salt
raps- eller olivolja
1 dl yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm spiskummin
1 krm svartpeppar

Skiva auberignerna. Strö över salt och låt de dra i 20 min. Torka av vätskan och stek i olja ungefär 3 minuter på varje sida. Låt svalna. Mixa sedan och blanda i övriga ingredienser. Garnera med sesamfrön, persilja eller paprikapulver.
(Receptet på aubergineröra är från recepthäftet Arla köket nr 4/06)


Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen