Fick du en påse gult trolleripulver över i julas?
I lördags bjöds jag på saffransrisotto med fisk, räkor och sparris. Jag åt andaktsfullt och långsamt, så gott var det. Jag vet att jag har skrivit om det gula trolleripulvret tidigare, men saffran kan verkligen förvandla vanlig väldigt god mat till något utöver det vanliga. Den här risotton är utöver den vanliga, sanna mina ord. Jag vill äta den igen och igen och igen.
Saffransrisotto med fisk,
räkor och sparris
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2,5 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
0,5 g saffran
ung 7-8 dl grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
salt, peppar
1 knippa grön sparris
400 g räkor med skal
300 g vit fisk
rapsolja att steka i
en rejäl näve persilja
Skala räkorna. Låt ris, finhackad lök och vitlök fräsa några minuter på svag värme i smör och olja, rör om ordentligt. Höll över vin och tillsätt saffran och låt vinet koka in. Tillsätt hälften av buljongen och låt koka på svag värme under omrörning. Häll på lite buljong i taget tills risotton är krämig, riset ska vara mjukt men med en liten kärna. Rör ner ost och smaka av med salt och peppar. Dela sparrisen i bitar och koka i lättsaltat vatten i ett par minuter. Dela fisken i mindre bitar och stek i lite olja, krydda med salt och peppar. Servera risotton med fisk, sparris och skalade räkor. Pynta med hackad persilja.
Maten räcker till 4 (ganska små) portioner. Receptet är modifierat med ursprungsreceptet kommer från tidningen Matmagasinet nr 1 2010.
Ännu mer saffran på picki
Pasta med fisk i saffranssås
Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk
Gotländsk saffranspannkaka
Saffransskorpor