Från Friterad haj till Curry Afghanistan
Periodvis läser jag kokböcker som andra läser morgontidningen. Ibland lusläser jag recepten, medan jag andra gånger mest tittar på fotografierna, allt i jakt på inspiration. Allra mest gillar jag böcker där en historia berättas till recepten. En kokbok som jag därför ofta fastnar i är Fredskockarna av Per Lennartsson och Annkatrin Behrens. Boken handlar om livet och maten i utlandstjänst. Det är en kokbok som sticker ut och som är väldigt lätt att tycka om. Här återfinns alla tänkbara recept, från pitepalt till ökenlunch och friterad haj. Och så Curry Afghanistan, förstås. Ett lördagstips från min trave kok- och bakböcker. Vad har ni för favoriter i kokbokshyllan?
Curry Afghanistan
400 g kycklingfilé
1 gul lök
200 g färska champinjoner
1 röd paprika
1 grön paprika
1 äpple
smör att steka i
morötter
2 tsk röd currypasta
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
salt, peppar
Stek strimlad kyckling i en kastrull i smör och currypasta. Rör därefter ner lökbåtar, hackad paprika, delade champinjoner och skivade morötter. Låt fräsa en stund och smula därefter över buljongen. Häll över vätska och låt småkoka tills kycklingen är genomkokt. Rör ner skalat och hackat äpple. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous eller ris.
Publicerad i gryta, kyckling | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Från Friterad haj till Curry Afghanistan”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Libris förlag har gett ut en serie kokböcker som jag tycker är väldigt bra! Själv har jag ”Brödglädje”, ”Tillsammansmat” och ”Kyrkkaffe”, men det finns fler.
Det är bra recept med fina bilder, och texter till recepten.
Jag gillar ekolådans kokbok, grönsaker i fokus och även superenkla tips på hur man kan äta olika grönsaker, som är för enkla för att göra recept av. Inspirerar iallafall mig!
Känner lätt igen mig massor i det du skriver! Just nu har jag hela fyra favoriter på mitt bord: Två systrars söta, Jamie Olivers första bok, Lisas fina guide Ditt nya skafferi samt Sveriges nya landskapsrätter. Har just fått hem en fin veggobok som heter Raw energi, ser ut att ha favoritpotential den också!
Har faktiskt missat den kokboken, men ska absolut hålla utkik efter den. Just nu är Per Morbergs kokbok favvo i min hylla! Annars gillar jag Leila skarpt när det gäller bakning!
Anki: Det var nya böcker för mig. Kul titlar, som jag ska hålla utkik efter, tack! :-)
Hannah: Jag har precis upptäckt ekolådans receptsamling på deras hemsida, recepten verkar toppen!
Mikaela: Två systrars söta gillar jag skarpt. Likaså Jamies första (som vi lagade mat ur ikväll!). Lisas bok har jag inte bläddrat i, inte Landskapsrätterna heller. Men den senare har jag tänkt hämta ut på ICA. Jag är svag för traditionell mat, även om dom verkade vara i en rejäl ny tappning! Kul!
Sofie: Leila är nog drottningen av bakning, tror att många har hennes bakböcker som favoriter. Per Morbergs kokbok tycker jag också väldigt mycket om!
Mmm länge sen jag åt något med curry i, kanske skulle pröva detta :)
Sandra: Ja gör det vetja! Röd curry kan piffa upp mycket.
jag gillar också per morbergs kokböcker, och när det gäller bakning – leilas, såklart!
Jag har alltid några kokböcker på nattduksbordet. Kan vakna klockan 4 en morgon och börja ”studera”. Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström är en favorit. En annan vacker bok med enkla och fina recept är Från jord till bord av Stina <Algotson & Janne Hansson. Karin Franssons sju årstider är också mycket inspirerande. Jag tycker dom här böckerna är precis som bra mat ska vara; en fröjd också för ögat.
Charlotta: Jag med, särskilt Pers!
Eva-Len: Under valnötsträdet är en av mina favoriter med. Från jord till bord och Sju årstider har jag aldrig bläddrat i, men jag ska det nu. Tack för tips!
Det här är inget Afghanskt, alls.
Det här är inget Afghanskt alls. Vi använder inte mjölk,äpple,champinjoner eller grädde i vår mat.
Sofia: Recepten i kokboken Fredskockarna är döpta utifrån vilka länder de är tillagade i, men maten är lagad av ”svenska råvaror” och av svenska kockar. Ser man receptet såhär är det kanske lite missvisande, men läser man boken så är det ingen anspelning på att detta skulle vara afghansk mat. Boken är för övrigt väldigt fin.
Vad äter man för typisk mat i Afghanistan?
Jag älskar att komma hem till er och titta och bläddra i alla fina kokböcker. Finns så galet mycket gott att laga. Själv har jag i princip inga kokböcker alls utan jag använder mig mest av bloggar. Så ikväll blev det icke-afghansk mat till middag :)