Påskknytis anno 2009

den 10 april 2009, kl 11:34

På skärtorsdagskvällen körde vi en favorit-i-repris från förra året med påskmiddag i knytkalasformat. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att maten var minst lika god, sällskapet minst lika trevligt, jag var minst lika mätt efteråt och diskberget var minst lika stort som i fjol.  För att inte tala om äggen, som helt klart var fler och tjusigare. Här kommer lite matinspiration, glad påsk vetja!

picki_img_2731
Före
picki_img_2754
Efter

Äggpyntar-tips
Färga äggen genom att koka dem i en kastrull tillsammans med något som ger tjusig färg, till exempel rödlöksskal, rödbetor, kaffesump, blåbär eller skal från gul lök. Äggen kan få mönster exempelvis genom att en gummisnodd viras runt ägget innan färgkoket, eller att lökskal lindas runt ägget och därefter hålls på plats med aluminiumfolie, eller att vackra blad läggs runt ägget och hålls på plats med en nylonstrumpa, eller att tejpbitar i fina former tejpas på ägget, och så vidare i all oändlig fantasi.
Inspiration från Heja-Abbes pappa

Hur vackra äggen än blev, så hade de svårt att mäta sig med Johannes och Helenas tjusigt målade ägg.

picki_img_2740
Muminägg
picki_img_2762
Johanna och Robins goda vegetariska pajpicki_img_2764
Matjestårtan hängde med i år igen, här tjusigt pyntad av Karin

Matjestårtan
230 g matjessill
50 g smör
300 g kavring
3 gelatinblad
1 knippe gräslök
2 dl lätt crème fraiche
2,5 dl kesella
50 g röd stenbitsrom

Smält smöret och mixa tillsammans med kavring i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kant (24 cm i diameter). Lägg gelatinet i kallt vatten i 5-10 minuter. Finhacka matjessill och gräslök och blanda tillsammans med crème fraiche och gräddfil. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull och rör därefter ner det i matjesblandningen. Häll ut fyllningen på kavringbotten och ställ kallt i 3-4 timmar, helst över natten. Vid servering, pynta med rom och gräslök.
Recept från Buffé  nr 5, 2005

picki_img_2765
Davids goda bröd med oliver, rosmarin och valnötter

David lurade mig och paxade brödbaket. Jag var helt säker på att han skulle baka Hurtbullen som jag vet att han tycker så mycket om, men jag bedrog mig. Det här finfina brödet klår Hurtbullen med hästlängder.

Davids bröd med rosmarin,
valnötter och oliver
1 dl urkärnade svarta oliver
100-150 valnötter
2 msk färska rosmarinblad
25 g jäst
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl

Smula jäst i en bunke, rör ner honung, salt och 1 dl fingervarmt vatten, rör tills allt löser sig. Tillsätt ytterligare 2 dl fingervarmt vatten, olivolja och grovhackade oliver, nötter och rosmarin. Arbeta ner mjöl, degen ska vara lagom lös och kletig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa en timme under bakduk. Häll försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord och skär den i 4 långa smala remsor. Flytta över bitarna till en plåt med bakplåtspapper och forma till avlånga och smala bröd (utan att knåda), vrid bröden till spiraler. Pensla bröden med vatten och strö över flingsalt och färsk rosmarin. Grädda därefter bröden i 250 grader i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden gräddas färdigt i eftervärme i ytterligare 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Josef hade också bakat fina bröd, åt fler än en till frukost imorse. Det receptet önskar jag mig till min mail. Likaså Ulfs super(röda och starka)sallad, roligt med något annat än gröna salladsblad.

picki_img_2772
Mellansystern (gjorde) Janssonpicki_img_2782
Ananaspaj och memma

Systerns ananaspaj
Botten:
175 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 burk creme fraiche
1 liten burk krossad anans
1 ägg
0,5 tsk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform. Ställ kallt medan fyllningen förbereds. Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i pajformen. Grädda längst ner i ugnen i ungefär 30 min i 175-200 grader.

picki_img_2788
Robin gillar memma

För ännu mer inspiration, se påskmiddag 2008.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Påskknytis anno 2009”

  1. Jennie/Kalasgott kl 16:08, den 10 april 2009

    Oj vad mycket påskinspiration man fick här nu! :-)
    Ska genast ta och måla ett par ägg! Det är ju ett måste! :-)

  2. Johanna kl 16:50, den 10 april 2009

    Tack alla för den goda maten igår!
    Och vilken tur att recepten har kommit upp! Davids bröd var verkligen något alldeles extra och jag ska försöka mig på en variant av det imorgon.
    Imorgon blir det nog lite äggfärgning också, var det rödbetorna som gav den mörkt orangea färgen tro?

  3. Sanna kl 17:05, den 10 april 2009

    Vilka söta små färgade ägg. Hade jag varit lite mer pysslig av mig och ute i god tid så kanske jag hade gjort ett tjog, men nu får jag spara detta inlägget i minnet tills nästa år och försöka mig på det då.

    Glad påsk!

  4. tina kl 20:35, den 10 april 2009

    Jennie: Ja gör det vetja! :D

    Johanna: Tack själv! Jag tror att det var lökskalen faktiskt.

    Sanna: Glad påsk! :)

  5. Paulina kl 21:56, den 10 april 2009

    Vilka bra äggpysslartips! Det ska jag komma ihåg till nästa år då min avkomma förhoppningsvis är stor nog att förstå att man inte ska kasta äggen i golvet. På tal om Melker så fick han smaka memma idag – det blev en stor hit! Har du inspirerat honom måntro?

  6. tina kl 08:02, den 13 april 2009

    Haha, han är bra klipsk din son! :D

  7. Emma kl 11:25, den 22 april 2009

    Det där brödet såg jättegott ut!

  8. En god och glad påsk önskar pickipicki at pickipicki kl 21:28, den 3 april 2010

    [...] påskinspiration Påskknytis 2008 Påskknytis 2009 Filed under buffé, knytkalas, påsk, tilltugg | Comments (3) Skriv ut [...]

  9. Påskpoden är här! | pickipicki kl 09:19, den 29 mars 2013

    [...] Äggpyntstipsen Matjesfat med brynt smör Ägghalvor med tapenade och dillpesto Den där grönsakstårtan Världens [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen