Liljekonvaljer på morsdag
Systern bakade chokladkaka och jag plockade liljekonvaljer, morsdagsfika är rätt trevligt ändå. Grattis mamma! Morsdag är för övrigt smygstarten på en vecka full av födelsedagar. Jag tror bestämt att jag tänker fira med kalas på picki hela veckan, den här chokladkakan är bara början.
Chokladkaka med after eight
Kaka:
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
200 g smör
200 g mörk choklad
Glasyr:
25 g smör
1 dl vispgrädde
20 st after eight
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Smält smör och bryt ner chokladen i detta så att den smälter. Rör ner choklad och vetemjöl i äggsmeten och häll i en rund bakform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i knappt 20 minuter. Låt kakan svalna och rör sedan ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan, servera med en klick vispad grädde.
Varsågoda, favoriter-i-repris-på-min-spis
Basilikaodlingen fastnade när jag fotade potatis- och löksoppan
En klick yoghurt och nystött kardemumma till så är jag nöjd, tack
Det var länge sedan det visades upp någon av tordagarnas traditionella soppa och pannkaka här. Kanske för att vi tummat lite på traditionerna, kanske för att många av soppa och pannkakarecepten redan fastnat i receptregistret vid det här laget. Igår kväll åt vi två favoriter-i-repris, godaste potatis- och löksoppan med havregrynspannkaka till efterrätt, och nykokt rabarbersylt. Tänk att soppa och pannkaka kan vara så gott, jag slutar aldrig förvånas.
Potatis- och löksoppa
Skala ett gäng potatisar och dela i mindre bitar, skala och grovhacka en stor gul lök. Koka i lite vatten tillsammans med en skvätt buljong (eller tärning), lite salt, svartpeppar och rejält med färsk timjan. När potatisen är färdigkokt, mixa lite lätt med en stavmixer, eller rör runt ordentligt med en sked. Rör ner ett par-tre matskedar med crème fraiche eller matyoghurt och servera för två.
Pannkakor på havregryn
4 dl mjölk eller filmjölk
1 ägg
1,5 dl fiberberikade havregryn
1 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2 krm salt
Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten svälla i 10 minuter. Stek pannkakorna, häll i en knapp dl av smeten och bred ut den något, så att inte pannkakorna blir för tjocka. (Receptet är från baksidan av mitt havregrynspaket, AXAs fiberhavregryn).
Servera pannkakorna tillsammans med nykokt rabarbersylt, en klick matyoghurt och nystötta kardemummakärnor.
Publicerad i lök, pannkaka, potatis, rabarber, soppa | Kommentarer (6) Skriv ut inläggAppropå libanesiskt i mitt kök
Appropå libanesiskt i mitt kök, så är ju hommus en trevlig röra. Hummus, hommus, eller hoummus. Nog så svårt att stava som taboleeh, kanske lika bra att gardera sig med andra ord. I vilket fall är det gott till både det ena och det andra, som tillbehör till maten och som smörgåspålägg.
Hommus
1 burk kikärter (400 g)
1/3 dl vatten
½ tsk spiskummin
½ pressad citron
ett par matskedar olivolja
1 msk tahini (sesampasta)
(ev ½ finhackad chilifrukt,
eller 0,5 tsk sambal oelek)
salt och svartpeppar
Mixa kikärtor och vatten till en slät smet. Rör ner resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (5) Skriv ut inläggLibanesiskt i mitt kök
I lördags åt vi libanesiskt runt köksbordet, trevligt och gott som bara den. Ett stycke libabröd, libanesisk bulgursallad tabooleh, några nystekta falaflar och en fräsch yoghurtsås med persilja och citron. Rulla ihop till ett rejält paket och ät.
Tabooleh, (libanesisk bulgursallad)
för 4 personer
2 dl bulgur
3 tomater
0,5 gul paprika
rejält med bladpersilja
pressad citronsaft (0,5 citron)
lite olivolja
salt och svartpeppar
Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt det därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja så fint du bara kan. Rör samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland.
Falafel (kikärtsbollar)
Vi brukar utgå från det här receptet. Lördagens falafel var utan spiskummin och sesamfrön, men med desto mer persilja och sambal oelek. Gott!
Libabröd
Finns att köpa på Willys och Vaksala torg (Uppsala), kostar 5-6 kronor för ett paket. Gott att fylla med det ena och det andra. Eller varför inte göra en pizza på libabrödet?
Såsen
Nu råkade såsen faktiskt vara yoghurtvarianten med citron och persilja som blev över från fiskgrillen, den passade dock väldigt bra och kommer nog serveras till falafel fler gånger.
Men hur tusan grillar man fisk, egentligen?
Jag kan knappast utge mig för att vara en särskilt flitig grillare, och att grilla fisk ska vi inte ens tala om. Senaste gången vi grillade fisk var nog på en engångsgrill med utsikt över Göteborg, det borde med andra ord ha varit för ungefär tre år sedan. I helgen gav vi oss på en nytt försök. Det märks att vi är amatörer, men skam den som ger sig. Till nästa gång har vi om inte annat lärt oss följande;
1) Välj en grilldag med solsken, det är så mycket roligare än att grilla ute och äta inne.
2) Att grilla en hel fisk är både kul och gott (och så gör det inget om det råkar flamma upp eldslågor eftersom fisken är är rätt skyddad där innanför skinnet).
3) Lägg inte på alla fiskar samtidigt, den som tar längst tid bör helt logiskt läggas på grillen först.
4) Att grilla i foliepaket är nog rätt smart ändå.
Men tillbehör, det kan jag i alla fall.
Yoghurtsås
Blanda ett par deciliter turkisk yoghurt tillsammans med rivet citronskal, pressad citronsaft från en halv citron, rejält med finhackad dill och bladpersilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lisas baguetter
25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
7 dl vetemjöl
7 dl dinkelsikt
flingsalt
Rör ut jästen i vattnet och rör ihop alla ingredienser. Jäs i minst 2 timmar.
Tippa ut degen på ett väl mjölat bakbord och mjöla även ovanpå. Fös ihop degen till en rektangel och dela upp i tre avlånga bitar med vass kniv. Snurra delarna till vridna baguetter och lägg på bakplåten, toppa med flingsalt. Jäs i ungefär 15 minuter till och grädda därefter i 10 minuter i 275 grader. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda tills de börjar få fin färg, ungefär 10-15 minuter.
*) Översta bilden är tagen av Johanna
Publicerad i bröd, fisk, grilla, sås | Kommentarer (5) Skriv ut inläggEn alldeles ljuvlig rabarbersorbé
Jag fick ett mail från Emilia och uppmaningen att denna rabarbersorbé förtjänar en plats i rampljuset på picki. Hon är klok och som vanligt har hon alldeles rätt, den här rabarbersorbén är något extra, för att inte säga ljuvlig. Jag skickar uppmaningen vidare, bland alla recept i matbloggsdjungeln, det här får ni verkligen inte missa.
Ingegerds rabarbersorbé
400 g (späd) rabarber
1 dl vatten
0,5-1 dl strösocker
2 äggvitor
0,5 dl florsocker
Skölj rabarber och skär den i 3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull, slå på vattnet och tillsätt socker. Koka dem mjuka, tar ungefär 5 minuter. Ställ sedan in rabarbern i frysen och rör om då och då medan massan fryser (fram hit har vi förberett kvällen innan).
Vispa vitorna hårt och tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Rör ner detta i den halvfrusna rabarbern (fått stå framme en liten stund och tinat) eller kör massan i mixer. Låt den frysa på nytt. Rör upp massan väl ett par gånger under frysningen eller kör den i mixtern. Ställ fram sorbén en stund innan servering så att den går lätt att skopa upp. Servera tillsammans med en skopa äkta vaniljgräddglass.
Det stora pasta-och-köttfärssås-begäret
Att dela kök med en vegetarian gör att jag stundtals längtar efter viss mat. Kanske lite otippat så är det faktiskt alltid pasta-och-köttfärssås-begäret som blir som allra störst. Kvällar jag är ensam lagar jag storkok och bunkrar med matlådor, sen är behovet tillfredställt för ett tag. Antagligen finns det tiotusen olika men snarlika (eller inte?) recept på just köttfärssås. På sistone har jag gjort så här, hur gör du? Och inte minst pappan, hur sjutton gör du egentligen?
Tinas köttfärssås
Finhacka gul lök, morot och stjälkselleri och fräs mjuk i lite olja. Bryn köttfärsen tillsammans med tomatpuré, salt och peppar. Blanda samman och tillsätt krossade tomater. Låt småputtra och smaka av med en klick ajvar relish, salt, svartpeppar och färska (eller torkade) örter, gärna oregano, timjan eller både och. Servera med pasta och grovriven parmesanost.
Försommarmiddag med rostad potatissallad
Häromdagen gick vi igenom den stora fotomappen för att hitta fotografier att förstora och rama in till våra (fortfarande fyra månader efter flytten) tomma väggar. Av någon oförklarlig anledning så är det dock svårt att hitta annat än matfoton och hur mycket jag än må gilla mat, så är det tveksamt om jag vill se mat vart jag än vänder mig i lägenheten. Väggarna förblir med andra ord tomma. Bland alla matfotografier hittade jag hur som helst mat som slunkit undan pickipicki, däribland den här väldigt goda rostade potatissalladen som Carls mamma bjöd på tidigare i vår. Den förtjänar inte att bara försvinna, tvärtom, den här måste ni verkligen laga någon av grillkvällarna i sommar.
Receptet är copy-paste från tidningen Buffé och har publicerats både i nr 3, 2004 respektive nr 4, 2009. Potatissalladen är beräknad för en buffé för 10 personer. Är man inte tio stycken gör man helt enkelt en mindre sats.
Rostad potatissallad
2 kg färskpotatis
4 salladslökar
1 knippe rädisor
2 buntar grön sparris
3/4 dl skuren gräslök
1/2 dl grovhackad persilja
olivolja
flingsalt
Dressing:
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
Dagen före: Blanda dressingen. Strimla salladslöken och skiva rädisorna. Skala och koka sparris 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och kyl genast i kallt vatten (så den behåller sin gröna färg). Dela sparrisen på längden.
Samma morgon: Stick hål på potatisen med en gaffel och halvera stora potatisar. Lägg på en plåt och ringla över 2 msk olja och vänd runt potatisen. Strö över 1 tsk flingsalt. Stek i ungefär 30 minuter mitt i ugnen i 225 grader. Låt stå framme.
3 timmar före servering: Blanda potatis, lök, rädisor, sparris, gräslök och persilja. Häll över dressingen.
Fin försommartallrik med rostad potatissallad, lax och ungsbakad fänkål