En alldeles ljuvlig rabarbersorbé
Jag fick ett mail från Emilia och uppmaningen att denna rabarbersorbé förtjänar en plats i rampljuset på picki. Hon är klok och som vanligt har hon alldeles rätt, den här rabarbersorbén är något extra, för att inte säga ljuvlig. Jag skickar uppmaningen vidare, bland alla recept i matbloggsdjungeln, det här får ni verkligen inte missa.
Ingegerds rabarbersorbé
400 g (späd) rabarber
1 dl vatten
0,5-1 dl strösocker
2 äggvitor
0,5 dl florsocker
Skölj rabarber och skär den i 3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull, slå på vattnet och tillsätt socker. Koka dem mjuka, tar ungefär 5 minuter. Ställ sedan in rabarbern i frysen och rör om då och då medan massan fryser (fram hit har vi förberett kvällen innan).
Vispa vitorna hårt och tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Rör ner detta i den halvfrusna rabarbern (fått stå framme en liten stund och tinat) eller kör massan i mixer. Låt den frysa på nytt. Rör upp massan väl ett par gånger under frysningen eller kör den i mixtern. Ställ fram sorbén en stund innan servering så att den går lätt att skopa upp. Servera tillsammans med en skopa äkta vaniljgräddglass.
22 kommentarer till “En alldeles ljuvlig rabarbersorbé”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hej! Vad kul att du tyckte om den! :)
perfekt! jag fick massa rabarber igår och har funderat vad jag ska göra med dem. det här har jag aldrig provat, men ska absolut göra det!
Det låter mycket gott :)
jag älskar både rabarber och sorbé, så det här verkar ju vara himmelriket…
Du som kan allt om finsk mat, finns det nåt mer än havregryn och tjärtabletter jag ska köpa med mej när jag snart reser?
Em: Den var så god att vi har en ny omgång på gång i frysen som vi ska bjuda på ikväll! :D
Bakmammorna: Ja, den här måste du prova. Jag funderar på att baka den här pajen nästa gång jag bakar något med rabarber;
http://www.vi-tidningen.se/templates/ArticlePage.aspx?id=10937
Soya: Japp!
Lumumma: Prova vetja! :)
Viktoria: Åländskt svartbröd, Fazers jälkiuunileipä (efterugnsbröd) och karelska piroger. Hade jag med mig det hem i resväskan så skulle jag vara nöjd och belåten. Jag blir nyfiken på vad du egentligen gör i Finland lite nu och då (mer än handlar med dig havregryn hem), jobb? :)
Ska kolla rabarberna direkt jag kommer till stugan imorgon, det finns så himla mycket gott att välja mellan och så lite tid! ;)
Vi gjorde sorbeten igår. Det blev väldigt god men jag vet inte vad man ska säga om pappans kommentar angående utseendet: ”Det ser ju ut som rå men blodfattig fläskfärsröra.”? Hm… ja… det smakade betydligt bättre än vad man kan tro från det visuella omdömet.
Katrin: Hoppas du haft fint väder i helgen!
Johanna: Haha! Det var nog det värsta jag har hört under hela långhelgen!
Mmm den där verkade ju vara en höjdare. Ett recept att spara till sommaren!
Millan: Absolut. Jag är på jakt efter rabarberrecept, fick en kasse rabarber häromdagen. Har för mig att en kompis tipsade om några rabarber- och jordgubbsrutor som hon hittat inne hos dig. Ska undersöka saken.
Supergod sorbé :) rekommenderar den starkt
Tusen tack Tina! Har nu varit i Finland och jobbat, ätit och shoppat mumingrejer. Jag har ätit råg i alla former och en massa andra spännande saker. Åländskt svartbröd hittade jag inte, men däremot köpte jag fantastiska karelska piroger från kauppahalli i Kuopio. Kuopio är känt för bär av olika sorter och jag drack lokalt åkerbärsvin. Det smakade som sherry, tyckte jag, och var gott i små mängder. Tjärtabletterna är jag lite tveksam till. De smakar verkligen tjära. Man kanske måste vänja sej?
Robin: Glass i stora lass!
Viktoria: Jag kom på en sak jag glömde, viili! Det måste du prova nästa gång, leta i mejeridisken vetja. :D
Viili – är det filbunken? Jag åt en nyponvariant men var lite för mätt när jag provade. Den var seg. Nån speciell sort man ska prova? På tal om mjölkprodukter gillade jag det där panirliknande ganska neutrala ”ostbrödet” som man kan ha både till hjortron, i kaffe eller i grytor.
Naturell viili är godast. Bunkarna ser ut såhär;
http://www.pickipicki.se/2008/10/viilifabriken-trollar-fram-en-filbunke/
Vilken tur att du provade gnisselosten! Den hade jag nästan glömt, jag som bläddrade igenom picki i jakt på finskt, ändå middade jag det här:
http://www.pickipicki.se/2008/11/gnisselost-och-hjortronsylt/
Du verkar ha skött dig fint ändå!
Rekommenderar lite citronsaft och fint riven ingefära i också, tycker personligen sorbet behöver rätt mycket syrlighet.
Tack för tips Robin! Rabarbersorbén blir ganska frisk i smaken, ingefära låter spännande!
[...] rabarbertips, tack-så-hemskt-mycket! Ljuvlig rabarbersorbé Faster Annikas rabarbervatten Tweet Publicerad i köttbullar, rabarber, salladsvariant | Inga [...]
[...] pasta imorgon med så vi får se vad hon säger :) Planen är dock att blidka henne med hemmagjord Rabarbersorbet till efterätt så det kan nog gå bra :) Viktigt hursomhelst att variera kosten så den inte blir [...]
[...] Rabarbersorbet Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar Rabarbermuffins med sötmandel och mynta Sallad [...]
[...] mer glass Chokladglass med smak av kaffe Isglass av flädersaft Rabarbersorbet Enklaste [...]