Visa glassen!

den 12 maj 2013, kl 19:57


Glassvädret gör sig påmint, här i Kungsträdgården tillsammans med alla andra.

Håll upp glassen vetja, högt!

Jag tycker om glass, men jag äger ingen glassmaskin som viftar med sitt trollspö efter att man stoppat i ingredienserna. Inte heller har jag tid, tålamod och ett minne som räcker till att göra glass på det där alternativa rör-hundra-gånger-i-frysen-viset ni vet. Nej, det är tur att det finns många knep att ta till i fuskglassfabriken. Knep nr 1 är nog mitt bästa tips, det är att investera några tior i isglassformar. Dessa kan fyllas med allt från favoritsaften till smoothie och sommardrinkar. Knep nr 2 är kondenserad mjölk. Den blandar man med vispad grädde och smaksätter efter egen fantasi, citron är vår favorit. Knep nr 3 är att rensa frysen på fjolårets bär. Mixa rejält med bär tillsammans med banan eller lite tjockyoghurt, som en smoothie fast tjockare. Hur gör du glass?

Citronglass på kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
1 burk (sötad) kondenserad mjölk
2 citroner (skal och saft)

Vispa grädden. Blanda med kondenserad mjölk samt skal och saft från citronerna. Häll i en form och låt stå i frysen minst 5 timmar. Låt glassen stå framme 15-20 min innan servering.

Ännu mer glass
Chokladglass med smak av kaffe
Isglass av flädersaft
Rabarbersorbet
Enklaste fuskglassen


Okejdå, såhär såg den ut.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Visa glassen!”

  1. Mårtenssons kök kl 20:15, den 12 maj 2013

    Åh, vi köpte glassmaskin för två år sedan efter att ha läst om flera som gjorde så många goda glassar i sina maskiner. Men nu skäms vi för att säga att det blev precis som vi befarade… den står på en hylla i ett skåp och samlar damm! Visst har vi använt den men inte alls så mycket dom vi trodde att vi skulle. Mest beror det på att när vi blir sugna på glass så vill vi ha glass just då, och inte flera timmar senare…
    Då är det perfekt att ta frusna bär och mixa med grädde eller yoghurt, snabbt och enkelt och framför allt gott!

    Just nu ligger det ganska ofta vindruvor i frysen, perfekt om man är tossigt i isglass eller sorbet, det är så gott att bara plocka till sej en isdruva lite då och då.

  2. Beata kl 20:55, den 12 maj 2013

    Åh så gott! Mitt bästa recept just nu är helt utan tillsatt socker och kräver inte glassmaskin. Tropisk mangoglass!

    http://ringbeata.blogspot.se/2013/05/tropisk-glass-och-varma-vindar.html

  3. Helena kl 21:33, den 12 maj 2013

    Gjorde din citronglass igår och är beredd att aldrig göra någon annan variant än grädde och kondenserad mjölk… Fast någon gång då och då måste vi kanske ha rabarbersorbet också…

  4. tina kl 21:34, den 12 maj 2013

    Mårtenssons: Åh, ni får plocka fram maskinen och ha glassfabrik en helg/vecka och bunkra i frysen tills glassväder och suget pockar på. Och isdruvor, måste testas! :-)

    Beata: Dina foton är fantastiska och jag blir så sugen på din tropiska glass! Men du, du vet att den har ett namn va? Och inte vilket namn som helst, smacki-smacki! :-D http://www.pickipicki.se/2009/03/pickipicki-gillar-smacki-smacki/

  5. tina kl 21:36, den 12 maj 2013

    Helena: Vad kul! Och ja, det låter som en bra glassdiet det! :-)

  6. Ann-Louise kl 07:37, den 13 maj 2013

    Ingen glassmaskin här hellermen nu funderara jag på att köpaen ny matberedare. Glassformar har jagdock och i dem gör jag bl a dessa godingar. en annan glassfavorit ärmin Healthy Elvis.

    http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/10/uppat-framat.html?m=0

    http://lillamatderiven.blogspot.se/2011/05/healthy-elvis.html?m=0

  7. tina kl 09:26, den 13 maj 2013

    Ann-Louise: Hurra vilka fina glasslänkar, tack!

  8. Karin kl 18:49, den 13 maj 2013

    För två år sen såg jag ett program med Jamie Oliver och sen testade jag att göra hans glass. Den blev jättegod. Det är nog dags att göra den snart igen.

    http://intebaraskalar.blogspot.se/2011/05/mangoglass.html

  9. Amy's piece of cake kl 22:55, den 13 maj 2013

    Glass i stora lass, så gott! Jag gillar att blanda bär med yoghurt och frysa in lite lätt. Eller som du skriver blanda med dulce de leche för då är man verkligen i glasshimlen ;) Om du spanar in hos mig nu så har jag annars friterad glass som också är superdupergott!

  10. tina kl 07:54, den 14 maj 2013

    Karin: Ljuvlig glasslänk, den är bokmärkt nu.

    Amy: Hehe, wow, blandar du med dulce leche som i själva dulce lechen? Det låter som godsaks-himlen det! Friterad glass måste spanas in, låter annorlunda. ;-)

  11. Emmy kl 20:08, den 14 maj 2013

    För att kunna äta glass varje mellanmål helst älskar barnen när vi mixar frusna bär med turkisk yoghurt. Vi kallar det ändå smoothie fast äter den med sked ;-)

  12. tina kl 22:54, den 14 maj 2013

    Emmy: Smart mamma, smarta barn!

  13. Trollmamma kl 10:04, den 16 maj 2013

    Jag blir så osäker var gång jag läser sånt här recept. Ska det vara ”vanlig” kondenserad mjölk, sån som inte är kokad till kolasås än, eller ska det va sån som redan är kokad? Måste grädden o kondensmjölken blandas rejält för att det ska funka? Många gånger står det ”ringla i kondensmjölken” och då antar jag att den inte ska blandas ut helt i grädden. Fast då blir det ju bara fryst grädde, inte alls samma som glass…

    Jag får nog helt sonika ta tag i det hela o börja testa. Grädde, kondensmjölk, turk-yoghurt, bananer o några goda bär. Handlarlistan klar. :)

  14. tina kl 10:10, den 16 maj 2013

    Trollmamma: Du ska köpa kondenserad mjölk som är sötad. Du ska inte koka den till kolasås/dulce leche utan använda den precis som den är. Blanda den vispade grädden och kondenserade mjölken ordentligt. Hoppas det klarnade? Lycka till!

  15. Amy's piece of cake kl 21:50, den 19 maj 2013

    Japp, som i själva dulce de lechen ;) Jag vet inte så nyttigt men ack så gott så… :)

  16. tina kl 16:55, den 22 maj 2013

    Amy: Wow!

  17. En glasspodcast är här! | pickipicki kl 16:33, den 31 maj 2013

    [...] är här! Vi pratar superglassmaskin och vanlig glassmaskin, hemgjord glass på maskinvis och fuskknep för oss utan. Och så rör vi oss mellan glassfavoriter som choklad, fläder och smultron, [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen