Att sätta potatis
I helgen flyttade vi potatis från en potatishink till en annan slags potatishink.
Sättpotatis av tidig sort (Rocket, Minerva, Maria), grodden upp, täcks med 3-5 cm jord. Nu räknar vi ner, 53 dagar kvar till midsommar. Om det finns några små bebispotatisar då ska bli spännande att se.
Ett stycke valborgsmatspodcast
Tidigare i veckan fick jag frågan vad som är typisk valborgsmat och svarade att traditionsenlig grillpremiär med tillhörande fint väder är en av höjdpunkterna. Det räckte visst med att orden uttalats och att trädgården bjöd på bästa grannarna såväl som värmande kvällssol, för att vi skulle plocka fram grillen redan samma kväll. Då blev det korv, flankstek och finfina tillbehör, igår fiskspett. Den här tiden är den bästa, när vårtecken efter vårtecken avlöser varandra och allt ligger framför fötterna. Mer på temat valborgsmat och grillat hör ni i veckans podcast som återfinns här respektive här.
Några länkfavoriter på temat grillpremiär
Grillad bruschetta till förrätt
Ett gäng grilltips (förrätt, potatis, kött)
Polenta på grillen
Varm pickipicki
Grillad ananas med romkaramellsås och glass
Trolla fram finska valborgsdrycken!
Låt 5 l vatten koka upp i en kastrull (som rymmer minst 10 l). Under tiden, räkna in 3 ekologiska citroner och lika många reko apelsiner.
Väg upp 1 kg socker och 0,5 kg farinsocker. Tillsätt detta i kastrullen när vattnet kokat upp. Skala med en potatisskalare det yttersta skalet av citrusarna och tillsätt även detta. Rör tills allt socker lösts upp.
Skär bort allt vitt från från apelsiner och citroner och skiva dom därefter. Rör ner ytterligare 4 l (kallt) vatten i kastrullen tillsammans med frukten. Låt svalna till fingervarmt.
Rör då ut ett knappt halvt paket smulad jäst. Låt nu drycken stå i kastrull med lock på en sval plats i ett dygn.
Dag 2 är det dags för russintricket. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor (ni vet diska och låt torka i ugn på 100 grader). Häll därefter upp valborgsdrycken i flaskorna och ställ i kylskåp. När drycken är klar (lagom till valborg hurra!) flyter russinen upp till ytan. Då har man tillverkat sima, en finsk valborgsdryck som serveras tillsammans med munkar. Det blir en slags vuxen bubbeldricka som brukar gå hem på kalasen. Är man rädd för att det ska flyga korkar i taket är flaska med skruvkork ett tips, så att man kan pysa ut lite bubblor vid behov. Testa nu vetja, okej?
En buffelmozzarella på min tallrik!
Som det den senaste tiden har pratats om dom där vattenbufflarna några mil norr om Uppsala. Eller ja, jag vet inte om det har sagts lika mycket om själva bufflarna som om buffelmozzarellan och buffelsmöret. Förstå då vinstlotten när fina Frida gjort mozzarellaaffärer och ringer på vår dörr och lämnar över en buffelmozzarella i present. Man får säga att hon hade tajming. I fredags vann mejeriet pris för årets nyskapande. Hurra och grattis, är inte där här att tänka nytt så vet jag inte vad. Och vadå kosläpp förresten, i år ska jag styra utflyktsbilen mot buffelsläpp. Jag har hört att det finns buffelglass, är den hälften så god som mozzarellan så tror jag bestämt att jag gillar bufflarna ännu lite mer.
Ugnsbakade småtomater
Skär ett litet snitt i varje tomat och lägg tomaterna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen i 200 grader i ca 30 min. Servera som förrätt tillsammans med några skivor mozzarellaost, eller som tillbehör till maten.
Javisst ja!
Jag glömde visst att säga att podcasten är tillbaka. 50 min matprat till frukostsällskap kanske?
#pickipickifabriken
Många bilder blir det ju till slut, men när man utan förvarning ramlar över bakom-kulissen-bilderna i Carls mobil vet man inte om man ska skratta eller gråta. H-e-r-r-e-m-i-n-g-u-d, vad är det för kropp som ligger halvnaken i trädgården och är det verkligen konstigt att hon har ont i axlar och rygg?
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (11) Skriv ut inläggNu skålar vi i glögg!
Gårdagen må har varit årets varmaste hittills, vi firade dock på det lite oväntade viset med att skåla i glögg. Hur det kom sig? För att det var igår glögg årgång 2013 tappades upp på flaska (och tjuvsmakades, vem kan motstå när doften breder ut sig i ett helt kök?). Efter 6 veckor i hink har vi nu tio flaskor som ska lagras ett drygt halvår i väntan på adventshelger, glöggfika och jul. Rekord i att vara ute i god tid tror jag alldeles bestämt.
Garderobsglöggen
Receptet finns här.
Men vad är det här?
Ledtrådar: 80 gram, drickbar, rest långväga, en chokladboll men ändå inte.
Rätt svar hittar du inte här, men här.