Trolla fram finska valborgsdrycken!
Låt 5 l vatten koka upp i en kastrull (som rymmer minst 10 l). Under tiden, räkna in 3 ekologiska citroner och lika många reko apelsiner.
Väg upp 1 kg socker och 0,5 kg farinsocker. Tillsätt detta i kastrullen när vattnet kokat upp. Skala med en potatisskalare det yttersta skalet av citrusarna och tillsätt även detta. Rör tills allt socker lösts upp.
Skär bort allt vitt från från apelsiner och citroner och skiva dom därefter. Rör ner ytterligare 4 l (kallt) vatten i kastrullen tillsammans med frukten. Låt svalna till fingervarmt.
Rör då ut ett knappt halvt paket smulad jäst. Låt nu drycken stå i kastrull med lock på en sval plats i ett dygn.
Dag 2 är det dags för russintricket. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor (ni vet diska och låt torka i ugn på 100 grader). Häll därefter upp valborgsdrycken i flaskorna och ställ i kylskåp. När drycken är klar (lagom till valborg hurra!) flyter russinen upp till ytan. Då har man tillverkat sima, en finsk valborgsdryck som serveras tillsammans med munkar. Det blir en slags vuxen bubbeldricka som brukar gå hem på kalasen. Är man rädd för att det ska flyga korkar i taket är flaska med skruvkork ett tips, så att man kan pysa ut lite bubblor vid behov. Testa nu vetja, okej?