Dumplingsfest i det röda köket!
Igår var Veronica i stan och efter att vi passerat kinabutiken på vägen hem hade vi tillräckligt mycket material för att ställa till med dumplingkalas. Det måste erkännas att dumplingstillverkandet går bra mycket smidigare sedan jag lärt mig att det finns färdiga wontonplattor, och godare blir det också nu när degen är tunn och fin redan från start. Utöver wontonfyndet tävlade vi i vem som hittade märkligaste maten bland hyllorna i affären. För det är ju det som är roligast i butiker där man vare sig förstår vad det står på förpackningarna eller pratar samma språk som personalen, att köpa så läskiga saker som möjligt. Jag tror jag vann den tävlingen igår med mina gröna grönt-te-gelébollar. Godaste efterrättstävlingen vann jag dock inte, det gjorde Veronica som grillade ananas och serverade med romkaramellsås och vaniljglass.
Carls kinesiska dumplings
- det riktiga receptet
wontonplattor, 50 st
500 g fläskfärs
2 tsk salt
2 tsk råsocker
1 msk sojasås
6 st shiitake
1 stjälk vårlök
10 cm purjolök
1 ägg
1 tsk sesamolja
1,5 msk majsmjöl
Blanda färs, salt, socker, sojasås och kör några minuter i en matberederare tills blandningen är kladdig. Blanda ner finhackad shiitake, vårlök, purolök, ägg, sesamolja och majsmjöl och kör några minuter ytterligare. Smeten ska bli kladdig och hålla ihop väl. Fördela fyllningen i 50 st wontonplattor. Lägg fyllningen i mitten, fukta två sidor av plattan, vik ihop till en trekant, fukta tre hörn och vik ihop de tre hörnen mot varandra och tryck till. Ångkoka ca 8-10 minuter.
Dippsåsen
0,5 dl japansk soja
1 tsk sesamolja
0,5 tsk fisksås
skal och saft från 1 lime
0,5 finhackad röd chili
3 cm finhackad färsk ingefära
1 näve finhackad koriander
Blanda och servera till dumplingsen.
Efterrättsdrömmen bidrog till ännu lite mer sommarlängtan
Grillad anans med romkaramellsås och vaniljglass
Koka ihop en romkaramellsås: smält 0,5 dl råsocker i en kastrull, tillsätt därefter 50 g smör och en dryg 0,5 dl mörk rom. Låt koka ihop på svag värme. Under tiden: dela en färsk ananas och vänd bitarna i kanel. Stek i grillpanna på hög värme, någon till några minuter per sida. Servera med romkaramellsås och vaniljglass.
Den alternativa efterrätten – knappast lika lyckad som lyckokakorna.
15 kommentarer till “Dumplingsfest i det röda köket!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, detta vill jag prova. Minns en gång på en asiatisk matbutik, vi tittar på allt i hyllan. Förbi kommer en kvinna som tar en stor (typ 1 liter) stor förpackning med vitt pulver. Vi blev nyfikna, vad var det där? Tittade närmare: Glutamat… Förrresten: Det fattas nog ett mått efter 0,5, före mörk rom, eller är det jag som är för trött?
Linda: Ja det gör det ju, dl ska det stå och står nu. Tack!
Allt var så gott, eller, ja, kanske inte de där gröna sakerna… men allt det andra! Jag låg i går kväll och funderade över när jag ska göra dumplings igen nästa gång :-)
Åh. Vi har försökt göra egen deg minst en gång för mycket, men inte riktigt kommit oss för att köpa. Det borde det bli ändring på. Någon sån där fin ånginsats har vi inte plats för, men det borde väl kunna funka med den rostfria (en sån där som fäller ut sig och anpassar sig efter kastrullens storlek) som vi har tänker jag, även om det inte får plats lika många…
Så mycket gott! Och jättetjusiga foton (som alltid, men det tål att påpekas).
Ps. En vet att en blivit beroende när en funderar på att skippa sin joggingtur för att favoritpodcasten inte kommit med nytt avsnitt. (Känn ingen press ;))
Tack för din glada hälsning hos mig. Ja, det är jättekul med boken! Vilka läckra dumplings på bilden. Jag har tänkt göra dumplings men kommer liksom aldrig till skott med det. Med färdiga wontonplattor borde det gå ganska enkelt – jag har till och med sådana i frysen, så det är hög tid att testa. Jag har också en fin ånginsats så inget borde hindra mig. Måste komma på en bra vegetarisk fyllning förstås. Ha en bra vecka! Kram Eva
Moma: Snart igen!
Helena: Som fäller ut sig? Det låter ju som trolleri och funkar säkert! :-)
Cecilia: Haha! För att du inte ska bli otränad så spelar vi in ett nytt avsnitt ikväll. ;-) Och tack, det var fint sagt. <3
Nässelblom&choklad: Vi brukar laga våra vegetariska såhär: http://www.pickipicki.se/2010/01/hurra-for-vegetariska-dumplings/ Veronica lagade vegetariska dumplings i lördags, men bl a vitkål i. Goda!
Inget mer avancerat än en sån här http://m.ikea.com/se/sv/catalog/products/art/90112531/ , men den är bra till grönsaker iaf!
Guuud så gott, älskar dim sum och tänkte också komma igång att göra egna!
Och sorry, men Momas efterrätt såg lätt godast ut! :)
Helena. Vilken smart sak, och kanske bäst av allt att den tar liten plats.
Hanna: Storseger!
Jag ska minsann också göra egna dumplings någon gång, strax efter hemmagjorda gnocchis!
Kim: :-)
Gott med dumplings, alldeles för länge sedan, känns det som.
Anna B: Om det känns så, så var så!
[...] det så måste man fylla sin efterrättskvot- och det gör man inte på lyckokakor och mochi, vad Tina än må [...]