Försommarmiddag med rostad potatissallad
Häromdagen gick vi igenom den stora fotomappen för att hitta fotografier att förstora och rama in till våra (fortfarande fyra månader efter flytten) tomma väggar. Av någon oförklarlig anledning så är det dock svårt att hitta annat än matfoton och hur mycket jag än må gilla mat, så är det tveksamt om jag vill se mat vart jag än vänder mig i lägenheten. Väggarna förblir med andra ord tomma. Bland alla matfotografier hittade jag hur som helst mat som slunkit undan pickipicki, däribland den här väldigt goda rostade potatissalladen som Carls mamma bjöd på tidigare i vår. Den förtjänar inte att bara försvinna, tvärtom, den här måste ni verkligen laga någon av grillkvällarna i sommar.
Receptet är copy-paste från tidningen Buffé och har publicerats både i nr 3, 2004 respektive nr 4, 2009. Potatissalladen är beräknad för en buffé för 10 personer. Är man inte tio stycken gör man helt enkelt en mindre sats.
Rostad potatissallad
2 kg färskpotatis
4 salladslökar
1 knippe rädisor
2 buntar grön sparris
3/4 dl skuren gräslök
1/2 dl grovhackad persilja
olivolja
flingsalt
Dressing:
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm peppar
Dagen före: Blanda dressingen. Strimla salladslöken och skiva rädisorna. Skala och koka sparris 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och kyl genast i kallt vatten (så den behåller sin gröna färg). Dela sparrisen på längden.
Samma morgon: Stick hål på potatisen med en gaffel och halvera stora potatisar. Lägg på en plåt och ringla över 2 msk olja och vänd runt potatisen. Strö över 1 tsk flingsalt. Stek i ungefär 30 minuter mitt i ugnen i 225 grader. Låt stå framme.
3 timmar före servering: Blanda potatis, lök, rädisor, sparris, gräslök och persilja. Häll över dressingen.
Fin försommartallrik med rostad potatissallad, lax och ungsbakad fänkål