Försommarmiddag med rostad potatissallad

den 19 maj 2009, kl 07:07

picki_img_3132

Häromdagen gick vi igenom den stora fotomappen för att hitta fotografier att förstora och rama in till våra (fortfarande fyra månader efter flytten) tomma väggar. Av någon oförklarlig anledning så är det dock svårt att hitta annat än matfoton och hur mycket jag än må gilla mat, så är det tveksamt om jag vill se mat vart jag än vänder mig i lägenheten. Väggarna förblir med andra ord tomma. Bland alla matfotografier hittade jag hur som helst mat som slunkit undan pickipicki, däribland den här väldigt goda rostade potatissalladen som Carls mamma bjöd på tidigare i vår. Den förtjänar inte att bara försvinna, tvärtom, den här måste ni verkligen laga någon av grillkvällarna i sommar.

Receptet är copy-paste från tidningen Buffé och har publicerats både i nr 3, 2004 respektive nr 4, 2009. Potatissalladen är beräknad för en buffé för 10 personer. Är man inte tio stycken gör man helt enkelt en mindre sats.

Rostad potatissallad
2 kg färskpotatis
4 salladslökar
1 knippe rädisor
2 buntar grön sparris
3/4 dl skuren gräslök
1/2 dl grovhackad persilja
olivolja
flingsalt

Dressing:
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm peppar

Dagen före: Blanda dressingen. Strimla salladslöken och skiva rädisorna. Skala och koka sparris 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och kyl genast i kallt vatten (så den behåller sin gröna färg). Dela sparrisen på längden.
Samma morgon: Stick hål på potatisen med en gaffel och halvera stora potatisar. Lägg på en plåt och ringla över 2 msk olja och vänd runt potatisen. Strö över 1 tsk flingsalt. Stek i ungefär 30 minuter mitt i ugnen i 225 grader. Låt stå framme.
3 timmar före servering: Blanda potatis, lök, rädisor, sparris, gräslök och persilja. Häll över dressingen.

picki_img_3135
Fin försommartallrik med rostad potatissallad, lax och ungsbakad fänkål

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Försommarmiddag med rostad potatissallad”

  1. Sofia kl 08:50, den 19 maj 2009

    Verkar jätteläckert!
    Gillar lyxiga potatissallader utan ”sås”.

  2. tina kl 09:00, den 19 maj 2009

    Sofia: Jag med!

  3. soya kl 09:02, den 19 maj 2009

    Vad gott det ser ut! :)

  4. tina kl 09:03, den 19 maj 2009

    Soya: Ja! Dessutom var den minst lika god som den ser ut! :)

  5. Karin kl 11:28, den 19 maj 2009

    Åh färskpotatissallader är typ jordens godaste! Gillar det bättre än pastasallad…
    Åt årets första färsk potatis i lördags, så fruktansvärt gott! Nelins har fått in om ni är sugna :)
    och inte så förskräckligt dyrt heller. Fast snart finns det väl i alla affärer… men om man inte orkar vänta…

  6. Krista kl 15:26, den 19 maj 2009

    Ser jättegott ut! Vilken underbar liten blogg du har, hittade hit några timmar sen och först nu landade jag i vardagen igen :)

  7. tina kl 15:38, den 19 maj 2009

    Karin: Tack för lunchen! Färsk potatis ÄR gott! :)

    Krista: Oj vilket fint beröm, tack! Välkommen tillbaka vetja!

  8. Sandra drömkaka kl 12:53, den 20 maj 2009

    Oh tack! Jag älskar verkligen att baka, underbart att få vara kreativ & dessutom är det ju så gott :)!

    Den såg verkligen ljuvlig ut din rostade potatissallad, nu blev jag allt sugen!! :)

  9. tina kl 16:18, den 20 maj 2009

    Sandra: Du får göra potatissallad i helgen, så bakar jag cupcakes. Bytt är bytt du vet!

  10. KarinW kl 23:41, den 21 maj 2009

    Åh vad gott med sparris i salladen! Andra gången jag läser om rostad potatissallad idag men din var snäppet godare. Samlar ideér till studentbuffé och nu har jag en, tack tack och trevlig helg till dig Tina!

  11. tina kl 07:52, den 22 maj 2009

    Karin: Det låter som en trevlig uppgift att samla idéer till en studentbuffé. Hoppas det går fint, trevlig helg till dig med!

  12. Till alla er som googlar på midsommarmat… at pickipicki kl 19:50, den 17 juni 2009

    [...] Varmrökt lax tillsammans med färskpotatis, eller kanske någon variant av potatissallad; exempelvis potatissallad med basilika eller en rostad potatissallad. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen