Nässlor, nässelpaj och fläderblom
Nässlor och fläder har jag gått och tänkt på hela våren. De har en förmåga att dyka upp och försvinna igen innan jag hinner blinka och definitivt innan jag hinner äta någon av dem. Men inte i år, är tanken. Nässlorna är plockade, tillagade och uppätna, kalasgott. Nu måste jag hitta en fläderbuske att hålla span på, sen kan jag vara nöjd.
Nässelpaj
Pajdeg:
0,5 dl rågsikt
2 dl dinkelsikt
125 g smör
ett par matskedar kallt vatten
Fyllning:
1-2 liter späda nässlor
1 dl riven stark ost
pinjenötter/rostade solroskärnor
3 ägg
1 dl mjölk
salt, svartpeppar
Gör pajdegen, tryck ut i pajform och låt stå kallt någon timme. Nagga pajskalet med en gaffel och förskrädda i ugnen i 200 grader i ungefär 10 minuter. Förväll nässelbladen i några minuter i lättsaltat vatten. Låt de rinna av ordentligt. Lägg nässlorna i pajformen, strö över riven ost och rostade solroskärnor. Vispa ägg och mjök lite lätt, salta och peppra och häll över pajen. Grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter.
Publicerad i nässlor, paj, vegetariskt | Kommentarer (10) Skriv ut inläggFår det lov att vara lite hallonpaj?
Den här trevliga hallonpajen har vi hunnit baka två gånger med bara ett par dagars mellanrum, hoppsan minsann. Receptet ramlade in i min mail för ett tag sedan och just recept som ramlar in i mailen är snudd på det bästa jag vet. Tack snälla Katrin! Titta in på hennes fina sida Stulna recept vetja, där hon delar med sig av både stöldgods och vackra bilder. Jag tror närmare bestämt att man får leta länge efter en mer generös tjuv.
Hallonpaj
150 g smör
3/4 dl socker
1 tsk bakpulver
drygt 3 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
1 ägg
3/4 dl socker
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
300 g frysta el färska hallon
Hacka ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen minst en timma (viktigt). Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200 gradet i 10 minuter. Vispa ihop ägg, socker, creme fraiche och vaniljsocker. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut pajen och fördela hallonen över, tryck till dem lätt. Grädda i ytterligare ca 10 minuter. Låt kallna.
Mannagrynsplättar med blåbär
Häromdagen fick jag för mig att jag skulle göra plättar med mannagryn och blåbär, jag som inte ens gillar mannagrynsgröt. Dömt att misslyckas kanske, men det blev faktiskt helt okej. Godare varma än kalla dock. Så nu måste jag nog prova mannagrynsgröt någon morgon, tänk om det är gott nuförtiden. Trevligt i så fall, för lite variation på frukosten skulle ju knappast skada.
Mannagrynsplättar med blåbär
Koka två portioner mannagrynsgröt enligt anvisning på paketet. Låt gröten svalna något och rör ner ett ägg, några matskedar mjöl och frysta blåbär. Smeten måste ha ganska fast konsistens för att plättarna ska hålla ihop vid stekning, rör vid behov ner ytterligare lite mjöl. Stek i lite smör tills plättarna fått fin färg på bägge sidor.
När åt du bakad potatis senast?
Systern bjöd på väldigt god bakad potatis när hon fyllde år. Det är inte varje dag jag äter bakad potatis, långt därifrån. Att säga att det var tio år sedan senast är nog ingen överdrift. Jag tror dock att hon försöker ändra på den saken, för sen lämnades en skål med bakad-potatis-röra i mitt kylskåp utan min vetskap och några dagar efter det ramlade ett recept in i mailen. Man kan med andra ord säga att systern promotar bakad potatis. Jag är lättköpt, så det finns alltså goda chanser att det blir bakad potatis snart igen.
Bakpotatis
Bakpotatisarna sköljs och borstas noga. Picka hål i potatisen och baka i ugnen i 200 grader i 1-1,5 timme. Om potatisarna behövs hållas varma, linda in dem i aluminumfolie. När potatisarna ska ätas, skär ett kryss i toppen och servera med något gott tillbehör.
Annas bakade-potatis-röra
1/2 rödlök hackad jättesmått
1/2 röd paprika hackad jättesmått
rökt skinka
100 g philadelphia ost
1 burk creme fraiche
1 finhackad röd chili
sambal oelek
salt och svartpeppar
Blanda allt och servera som tillbehör till bakad potatis, alternativt rör ner i nykokt pasta.
Publicerad i Anna bakar, potatis, röra | Kommentarer (13) Skriv ut inläggRatata och råttatouille
För att piffa upp maten lite, ångkokt fisk och quinoa, så blev det en enkel variant av ratatouille till. Egentligen är den allra godast om man stoppar ner både aubergine och lök också. I vilket fall, av all mat vi serverar på mitt helgjobb, så finns det inget folk har så svårt att uttala som just ratatouille. Inte så konstigt kanske, jag tror bestämt att jag har hört alla varianter som finns mellan ratata och råttatouille. Många gör det dock lätt för sig och säger ”de där grönsakerna” istället, ett rätt smart drag faktiskt.
Ratatouille
1 paprika
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
3 tomater
ett par matskedar rapsolja
1 finburk krossade tomater
färsk oregano/timjan
salt, svartpeppar
Skär grönsakerna i ganska stora bitar. Fräs zucchini och paprika mjuk (men med tuggmotstånd) i oljan i en stekpanna, lägg i skalade och delade vitlöksklyftor. Tillsätt tomater och krossade tomater. Låt puttra en stund. Smaka av med färska kryddor, salt och svartpeppar.
Publicerad i röra, sås, vegetariskt | Kommentarer (6) Skriv ut inläggYtterligare ett rejält lass räkor
Oj, vad vi har ätit många räkor de senaste veckorna. Kan det vara det fina balkongvädret tro? Idag blir det inga räkor och regnet hänger i luften. Här är dock söndagsmiddagen, en rejäl portion räkor och solsken.
Räkor och ris med sting
600-800 g räkor med skal
2 port ris
en liten knippe knipplök
sockerärtor
vitlök
1-2 röd chili
färsk ingefära
lime
salt, peppar
Koka 2 portioner ris och skala räkorna. Fräs finskuren knipplök, sockerärtor, finhackad chili och vitlök i olja i en stekpanna. Rör ner finriven ingefära och fräs lite till. Vänd ner det kokta riset, skal och saft från 1 lime och smaka av med salt och peppar. Servera med räkor och lime.
Ännu fler räkor
Räksoppa och skaldjurslasagne
En finfin pastarätt med avokado och räkor
Couscoussallas med chilimarinerade räkor
Ikväll skålar vi i flädersaft på balkongen
Valborg i kombination med strålande väder bjöd på både picknick- och grillpremiär. Godast var Johanna och Robins efterrätt, grillade äpplen fyllda med valnötter och valnötshonung, tillsammans med en god och fräsch sås. Om jag skulle våga mig på en gissning så tror jag att det var tjock yoghurt, rivet citronskal och kanske lite vaniljsocker i såsen. Ett tips är att vara lika klok som dem och grädda äpplena klara i ugnen, så att de bara behöver värmas på grillen. Glömskast var Carl och jag, som inte kom ihåg att vi hade med oss halloumi i en av alla småburkar. Den följde med hem igen, synd eftersom grillad halloumi är kalasgott. Finast av allt var givetvis Johannas stora mage. Och hur svårt det än är att greppa, så föddes det en liten flicka igår. Ikväll skålar vi i flädersaft för en ny liten familj. En av dom finaste familjer jag vet.
Grillade tomater
Skär av toppen på tomaten och gröp ur innehållet. Fyll tomaten med en blandning av couscous, finhackad stekt zucchini och blåmögelost. Sätt på tomathatten och grilla tills tomaten är mjuk. Om jag ska vara efterklok är det nog en god idé att slå in tomaten i folie så att den kan vara på grillen en längre stund.
Matjesröra på knäckebröd
Gör någon slags variant av matjesröran och klicka ut på ett gott knäckebröd.
Före
Efter
Vegetarisk paj med morots- och bönsallad
Det fina vädret har vid det här laget gett mig färg på kinderna och en hel del måltider på balkongen. Jag bugar och bockar och ser fram emot att få äta utomhus i fyra månader till. Här kommer ett tips på paj och sallad för soliga dagar på balkongen, varsågoda.
Vegetarisk paj
Gör en pajdeg, till exempel så här:
Blanda 1,5 dl vetemjöl, 0,5 dl grahamsmjöl, 125 g smör och ett par matskedar kallt vatten. Låt stå kallt 20 minuter och tryck därefter ut pajdegen i en form (ung 24 cm i diameter). Picka med en gaffel och grädda utan fyllning i 200 grader i ungefär 10 minuter.
Vill man ha en ”nyttigare” pajdeg kan man byta ut delar av smöret mot kesella eller kanske prova Viktorias pajskal av potatis.
Fyll det förgräddade pajskalen med skivad zucchini, tomat och rödlök. Varva med färska örter som timjan och oregano. Häll över äggstanning (3 ägg, 3 dl mjölk, salt och peppar). Strö över riven ost och grädda i 200 grader tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg. Servera med ett rejält lass sallad.
Morots- och bönsallad
Riv långa morotsnudlar med en potatisskalare. Blanda morotsnudlarna med tunt skivad rödrök samt sköljda och avrunna svarta bönor. Blanda till en dressing med rapsolja, vitvinsvinäger, senap, salt och svartpeppar.