Nässlor, nässelpaj och fläderblom

den 17 maj 2009, kl 11:03

picki_img_3396

Nässlor och fläder har jag gått och tänkt på hela våren. De har en förmåga att dyka upp och försvinna igen innan jag hinner blinka och definitivt innan jag hinner äta någon av dem. Men inte i år, är tanken. Nässlorna är plockade, tillagade och uppätna, kalasgott. Nu måste jag hitta en fläderbuske att hålla span på, sen kan jag vara nöjd.

Nässelpaj
Pajdeg:
0,5 dl rågsikt
2 dl dinkelsikt
125 g smör
ett par matskedar kallt vatten

Fyllning:
1-2 liter späda nässlor
1 dl riven stark ost
pinjenötter/rostade solroskärnor
3 ägg
1 dl mjölk
salt, svartpeppar

Gör pajdegen, tryck ut i pajform och låt stå kallt någon timme. Nagga pajskalet med en gaffel och förskrädda i ugnen i 200 grader i ungefär 10 minuter. Förväll nässelbladen i några minuter i lättsaltat vatten. Låt de rinna av ordentligt. Lägg nässlorna i pajformen, strö över riven ost och rostade solroskärnor. Vispa ägg och mjök lite lätt, salta och peppra och häll över pajen. Grädda i 200 grader i ungefär 20 minuter.

picki_img_3405

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Nässlor, nässelpaj och fläderblom”

  1. bakmammorna kl 12:42, den 17 maj 2009

    Det ser jättegott ut. jag har aldrig provat att göra nässelpaj, men det kanske är dags nu :-)

  2. frida kl 12:57, den 17 maj 2009

    Vi fick nässlor i grönsakslådan och gjorde nässelsoppa. Det finns massor med fläder uppe vid bärbyleden (vid koloniområdet), men de är väl helt avgasförgiftade :(

  3. tina kl 20:57, den 17 maj 2009

    Bakmammorna: Japp det är dags nu! Skynda dig innan de blir stora brännässelbuskar! ;)

    Frida: JA! Typiskt Bärbyleden att avgasförgifta våra fläderblommor! Kanske att det finns (icke avgasförgiftad) fläder om man fortsätter upp mot Berthåga kyrkogårdshållet? Jag tror jag ska spana där!

  4. Karin kl 15:45, den 18 maj 2009

    Vart hittade du nässlorna då? Blev det kyrkogården? :)
    Jag tror det kan finnas fläder på kyrkogården, kanske nya delarna… tycker jag ser fläder lite här o var… Jag ska hjälpa dig å spana!

  5. tina kl 16:15, den 18 maj 2009

    Karin: När vi väl började titta efter nässlor så fanns de lite överallt. Vi cyklade och tittade på kungsängsliljor i fredagskväll och det växte nässlor efter hela ån. Efter-ån(och-hundkiss-promenad)nässlor dög inte för Carl dock. Så dom här plockade han vid Ulva kvarn i lördags när jag jobbade. ;)

  6. Orchidea kl 11:16, den 20 maj 2009

    Jag är så nyfiken nu och vill prova nässlor… var kan man hitta det?
    Ciao.

  7. tina kl 16:15, den 20 maj 2009

    Nässlor växer som ogräs och finns med andra ord lite överallt! Spana i soliga backar, i skogsbryn, vid diken och nära vatten. Men akta så att dem inte bränns! ;)

  8. Dillan kl 23:08, den 21 maj 2009

    Hur smakar pajen är det gott eller???kanskr borde pröva någon dag, har lite i trädgården….förresten fin blogg du har och bra recept :) ha det bra

  9. tina kl 07:43, den 22 maj 2009

    Dillan: Js, pajen är god! Det smakar nässlor helt enkelt! :)

  10. Schwärmerisch-zackige Vervollkommnung mittelscharfer weißgrünschimmlig sich gebender Stückchen — unterstützt mittels schaurig von Oben nach Unten durchschnittener Ovalkörperlichkeit (umgedreht klappt es auch) — garniert von herabfallende kl 22:42, den 26 maj 2009

    [...] für die feine Küche eignen ist ja längst kein Geheimnis mehr, die Wildkräuter-Verwendung zeigt pickipicki sattsam versunken, wonneblog gefüllt und Barbaras Spielwiese weiß von [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen