En god fisksoppa gör mig lycklig

den 30 oktober 2009, kl 14:26

Fotograf: Tina

Varje måndag tittar jag på Matakuten, och jag tror bestämt att jag börjar försonas något med Carola Magnusson. Jag upplever henne som mer ödmjuk den här säsongen, eller så är det jag som är det. Efter veckans avsnitt plockade jag tillslut fram hennes bok; Carolas Ekokök. Det är en kokbok jag har haft sen i julas, men i tyst protest knappt bläddrat i. Wow, vilka recept! Från första sidan är det mat helt i min smak. Med inspiration från hennes recept lagade Carl fisksoppa när vi hade middagsgäster tidigare i veckan. Focaccia och potatisaiolin till fisksoppan plankade jag rakt av, vilken hit! Appropå teveprogram så pratade vi om Halv åtta hos mig runt matbordet, någon ville delta, men det var inte jag. Vad Kristofer och Josefine delade ut för poäng i bilen hem morgonen därpå är fortfarande oklart, men av mig blir det högt betyg, fisksoppa gör mig lycklig.

Fisksoppa
1 gul lök
olivolja
½ rotselleri
1 burk hela tomater
5 dl vatten
havssalt
svartpeppar
En flaska vitt vin
2 dl grädde
½ purjolök
1 zucchini
400 g laxfilé
400 g sej
1 nät blåmusslor

Skölj och tvätta musslorna, de musslor som är öppna och inte stänger sig om man knackar på dem slängs. Koka musslorna några minuter tillsammans med en halv flaska vin. Spara buljongen och släng de musslor som inte öppnat sig. Dela lök och rotselleri i mindre bitar och fräs i lite olja. Häll därefter över tomater och vatten och låt sjuda tills rotsellerin blir mjuk. Mixa allt tillsammans med buljongen från  musselkoket. Slå i resten av vinet, grädden och låt sjuda en stund. Dela zucchinin i stavar, fisken i kuber och lägg alltsammans i soppan och låt koka några minuter till fisken är klar. Pynta med finhackad purjolök och en rejäl klick potatisaioli.

Potatisaioli
Koka 3 skalade potatisar i lättsaltat vatten. Häll av, men spara, kokvattnet. Låt potatisen svalna något och mixa den därefter tillsammans med 0,5 – 2 dl av kokvattnet, 0,5 dl olivolja samt 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.

Focaccia
5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
knappt 1 dl olivolja
9-19 dl vetemjöl
30 g havssalt
Pynt;
0,5 dl olivolja
färska/torkade örter;
ex timjan och oregano
rostade pumpafrön
2 msk flingsalt

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 10 minuter, tillsätt salt och knåda en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storklek under en bakduk.  Dela degen i två lika stora delar och platta försiktigt ut degen på varsin plåt. Gör gropar i degen och strö över färska eller torkade örter, rostade pumpafrön och flingsalt. Ringla över olivolja. Låt degen jäsa ytterliggare en halvtimme och grädda därefter i 180 grader i 15-20 minuter.

Fotograf: Tina

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “En god fisksoppa gör mig lycklig”

  1. Fröken Dill kl 16:49, den 30 oktober 2009

    Har just upptäckt Focaccia och det är verkligen gott, går att variera hur mycket som helst och är inte särskilt svårt att göra.
    Hälsar fröken Dill

  2. Eva Kronvall kl 20:08, den 30 oktober 2009

    Min käre maken gör (enligt mitt förmenande) världens godaste fisksoppa. Fiskbuljong, olivolja, fänkål, tomatpuré, burktomater, morötter, lök, vitlök, ett par olika sorters fisk + en halv apelsin, med skal och allt. Tjock och mustig är soppan och äts (anturligtvis) med hemgjord aioli. Din potatisaioli påminner lite om Rouille som ju har bröd som bas. Potatisvarianten verkar värd att testa!

  3. tina kl 11:53, den 31 oktober 2009

    Fröken Dill: Så sant, vad pyntar du dina med?

    Eva: Soppan låter god. Fänkålen saknades i vår soppa, det är hör ju nästan fisksoppa till!

  4. Mamma Mat kl 18:48, den 31 oktober 2009

    Åh, vilket smaskigt recept på fisksoppa. Ska absolut prova att laga.
    Grattis till nomineringen – jag röstade faktiskt på dig!
    Hälsningar Mamma Mat

  5. Emmas Kök kl 23:00, den 31 oktober 2009

    Vad gott, speciellt nu när mörkret och kylan tränger sig på! Fisksoppa går alltid hem hos oss :)

  6. tina kl 02:12, den 1 november 2009

    Mamma Mat: Fisksoppa hör till mina favoriter. Tack för att du röstat på mig. Jag har svårt att förstå att människor jag inte käner sitter vid sina datorer och röstar på mig, men det gör mig gladare än du kan tro. Tack!

    Emma: Här med, fisksoppa är bäst!

  7. Josefine kl 09:00, den 2 november 2009

    Tack för en trevlig kväll!
    Jag ska inte avslöja allting, vi har ju trots allt två kök till att besöka innan omröstningen skall vara helt klar,men jag kan lova att de de röda köket och dess kockar ligger riktigt riktigt bra till… ;)

  8. tina kl 22:55, den 2 november 2009

    Josefine: Ser fram emot besök i fler Halv åtta hos mig-kök! :-)

  9. Jag avslutar 2009 och påbörjar 2010 med fisk at pickipicki kl 20:54, den 27 december 2009

    [...] Tis Pasta och ratatouille Ons Chili con carne med ris Tor Nyårsmiddag: oklar förrätt, fisk- och skaldjursgryta, chokladfondant med fruktsallad och vaniljgglass Fre Fiskbiffar och ugnsrostade rotfrukter Lör [...]

  10. KD kl 17:41, den 3 januari 2010

    Sagolikt god soppa. Jag knycker receptet och lägger det på min hemsida, som vanligt. Hoppas det är ok.

  11. tina kl 11:43, den 4 januari 2010

    KD: Givetvis, kul att ni gillar soppan!

  12. Isflingan kl 20:57, den 11 februari 2014

    När man åker hem till föräldrarna kan man önska sig lyxmiddag. O denna soppa gjorde succe hos alla :) Återigen har pappa dock en fråga om receptet. 9-19dl mjöl…blir d inte väldigt torrt bröd på 19dl? ;)

  13. tina kl 17:29, den 3 mars 2014

    Isflingan: Ja det är ju ett stort spann, räknade han hur mycket han hade i då? :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen