En värmande pumpasoppa att längta efter
Ser att det är många nu i dagarna som ramlar in här i jakt på pumparecept. Här bjuds det därför på den goda pumpasoppan jag tänkt laga på lördag. Soppan var en av mina favoriter i PICKI OPEN-tävlingen och receptet inskickat av Veronica Friberg. Om jag inte minns fel så var ett av omdömena från juryn att soppan smakade ”lite som att äta på indisk restaurang”. Det är med andra ord ingen överdrift när jag säger att jag längtat efter att få äta den igen. Så till alla er som undrar vad ni ska göra av pumpan, här är svaret. Varsågoda vetja!
Gyllene squashsoppa, 4 personer
1 stor Butternut squash
(alternativt en ”vanlig” pumpa)
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk hackad färsk timjan
salt och vitpeppar
Dela squashen/pumpan i mindre bitar, gröp ur kärnorna och pensla ytan med olivolja. Rosta i ugn i 200 grader i 20 minuter eller tills den är mjuk nog att gröpa ur köttet. Låt pumpan svalna. Hacka löken och bryn i någon matsked buljong tills löken är genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök samt ingefära och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt gurkmeja och curry, rör om ordentligt. Lägg därefter i squashen och tillsätt resten av buljongen. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme, låt sjuda tills squashen är helt mjuk. Mixa soppan slät pch blanda därefter i kokosmjölken. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med nybakat bröd.
Liknande recept
Pumpalykta och rostade pumpakärnor
Morotssoppa med timjan och fetaost