Men titta vem är det där egentligen?

den 8 oktober 2009, kl 07:59

unt4

Igår hade jag middagsgäster och en av flickorna som satt runt bordet blev alldeles förskräckt när jag plockade fram kameran. Jag kunde dock lugna henne med att i den kameran fastnar faktiskt bara bilder på mat, hur konstigt det än låter. Dock hade jag besök i det röda köket för ett par veckor sedan, av en fotograf  med en egen kamera, och för ovanlighetens skull fastnade inte bara maten den gången. För att ni är så snälla så får ni tjuvkika på hon som lagar mat i tidningen idag, om ni vill. Recepten finns inte i nätupplagan, men att dom finns här det kan ni lita på.

Recepten
Ljummen höstsallad
Morotsbröd
Nyponsoppa

Äppelplättar

6 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk smält smör
0,5 tsk salt
2 äpplen
kanel

Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl, bakpulver, smör och salt. Häll upp plättsmet i stekpanna eller plättlagg och lägg på tunt skivade äpplen innan smeten gräddats. Pudra kanel över äppelsidan, vänd plättarna och grädda så att de får fin färg. Packas med fördel ner i matsäckskorgen.

Rönnbärsgelé

2-3 l rönnbär
0,5 l vatten
2 syrliga äpplen
9 dl socker per liter saft

Rensa och skölj rönnbären, låt dem ligga i frysen över natten. Koka upp 0,5 l vatten i en stor kastrull och häll i rönnbären samt klyftade och urkärnade äpplen. Låta koka i ungefär 20 min eller tills rönnbär och äpple kokat sönder, rör runt ordentligt. Sila genom silduk, låt stå och rinna av ungefär 1 timme. Mät upp rönnbärssaften och koka därefter upp den igen, rör ner sockret ordentligt (runt 9 dl socker per liter saft). Låt koka 20 minuter, skumma av under tiden om det behövs. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).

picki_img_7014
Rönnbär

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen