Premiär för hemkokt ärtsoppa

den 5 oktober 2009, kl 08:59

picki_img_8036

Jag fegade inte när jag förra torsdagen kokade egen ärtsoppa för allra första gången, tvärtom slog jag på stort och bjöd in tre generationer att smaka premiärkoket. Tur var nog det, för faster Annika fick styra upp både pannkaksstekandet och disken medan Mikael var vänlig att upplysa mig om att punsch serveras varm och inte välkyld, hoppsan! Nåväl, ärtsoppan gick hem både hos farmor och farfar och systern, där den senare är min allra hårdast matkritiker. Och med tanke på att det tog mig tre kvällar att koka soppan och att jag mellanåt övervägde att cykla till affären för att köpa Soldantens ärtsoppa på konserv, så var det en himla tur att soppan till slut blev så god som den blev!

Ärtsoppa, 6-8 portioner
7 dl torkade gula ärtor
1,5-2 l vatten
1 gul löl
300-400 g rimmad bog
1-2 buljongtärningar
1 msk torkad mejram
salt och peppar
(senap, punsch)

Kväll 1. Skölj de torkade ärtorna ordentligt, lägg ärtorna i blöt över natten (rikligt med vatten).

Kväll 2. Skölj de blötlagda ärtorna ordentligt, koka upp ärtorna tillsammans med en gul lök skalad och delad i mindre bitar och 1,5 liter vatten i en stor kastrull. Låt ärtorna koka under lock tillsammans med någon tesked salt tills ärtorna är mjuka, 1-2 timmar. Plocka bort tomma ärtskal som flyer upp under tiden och om det behövs tillsätt mer vatten. Medan ärtorna kokar, koka bogen i en separat kastrull*, när den är mör, plocka upp köttet och skär i mindre bitar. Lägg köttet i ärtsoppan och ställ kastrullen i kylskåpet.

Kväll 3. Koka upp ärtsoppan, smula ner buljong och smaka av med mejram, salt, peppar och eventuellt lite senap och en skvätt punsch. Låt småputtra en stund och om det behövs, späd med mer vatten. Servera soppan med en klick senap och lite varm punsch.

*) Bogen kan givetvis kokas tillsammans med ärtorna för den som vill det. Jag kokade den separat för att jag blivit tipsad om att det var enklare att veta när den är klar (tack Ida!) och för att en del av ärtsoppekoket skulle bli vegetarisk ärtsoppa. I kastrullen med vegetarisk ärtsoppa tillsattes lite mer vatten och en näve torkade röda linser.

picki_img_8043

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen