Ibland begår jag misstag i mitt eget kök
Jag tittar på bilderna från när vi lagade kikärtsgryta häromdagen och inser att jag har begått ett stort misstag. Det finns en hel del att säga kring dessa bilder, som exempelvis att kikärtsgrytan var lika god som den var färggrann, eller att min tomatplanta äntligen fick färg till slut, i oktober! Jag skulle också kunna berätta om den värmande kryddblandningen som var en av många spännande saker i en finfin back med mat jag fick i present tidigare i höstas, eller så skulle jag skulle kunna skoja om huruvida mangolden mamman skördade och tog med sig hem från trädgårdslandet i Finland är närodlad eller inte. Men, trots allt jag skulle kunna skriva om detta, så är det enda jag kan tänka på att min farmor kommer få dåndimpen när hon ser att jag lagar mat och äter middag i hennes nattlinne från 1976, hoppsan!
Kikärtscurry
1 burk kikärtor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
färsk ingefära
0,5 färsk röd chili
4 tomater
1 burk krossade tomater
färsk mangold eller spenat
värmande kryddor ex;
ingefära, kanel, gurkmeja, bockhornsklöver,
kryddnejlika, kardemumma, svartpeppar, gul curry
Skär löken i båtar och stek den mjuk i lite olja tillsammans med värmande kryddor, skalad och tunt skivad vitlök, färsk ingefära och chili. Tillsätt grovhackade tomater och låt fräsa ordentligt. Tillsätt en burk krossade tomater och låt puttra en bra stund. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer värmande kryddor. Skölj kikärtorna väl och rör ner i grytan. Hacka mangold/spenat och rör ner innan servering. Servera med ris, naanbröd eller både och, samt med en klick yoghurt och mango chutney om grytan blev lite för stark.
Liknande recept
Indisk kycklinggryta
Världens snabbaste (fusk)naanbröd
Indisk yoghurtefterrätt
Bildbeviset till alla er som tvivlade på min tomatplanta
Burken med värmande kryddblandning
Mammans finska (och närodlade?) mangold