En bekännelse om min passion för nypon

den 28 september 2009, kl 09:01

picki_img_7918picki_img_7923

Det är sällan jag tar till utmärkande stora ord här på picki, men jag måste bara få berätta att jag fullkomligt dyrkar nypon sedan en tid tillbaka. Nypon är min nya passion! Igår morse klockan halv sju låg jag i sängen och funderade över hur mycket nypon jag ska hinna plocka och torka innan nyponsäsongen är över och vad mer än nyponsoppa jag ska göra av dem. Tips någon?

Nyponsoppa, 4 portioner
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjölRensa (skär bort ändarna) och skölj nyponen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen, låt dem koka mjuka i knappt 20 minuter. Mixa med en stavmixer och sila nyponsoppan genom en finmaskig sil, klipulvret går bort. Häll upp nyponsoppan i kastrullen och vispa ner 1 dl socker, smaka av om mer behövs. Rör ut potatismjöl i några matskedar kallt vatten och vispa ner detta i nyponsoppan. Låt nyponsoppan precis koka upp under omrörning. Servera med mandelskorpor eller liknande, glass om det är efterrätt.

Nypontips 1
Nyponen kan med fördel torkas till resten av året, rensa dem och lägg i glasburk. Det räcker då med 5-6 dl torkade nypon till soppan och de kan behöva kokas en liten stund längre.

Nypontips 2

När jag berättat att jag kokat nyponsoppa så var det någon i lunchrummet som tipsade att nyponsoppan med fördel kan sötas med pressad apelsinsaft istället för socker. Jag tror på den idén och ska prova det nästa gång.

picki_img_7904picki_img_7899

Appropå nyponfotografierna så är det många som frågar vem som knäpper alla fina fotografier här på picki (och vad det egentligen är för superkamera som används), svaret på den frågan finns att läsa här. Många tror säkert att jag knäpper alla bilderna rakt av, men så är det verkligen inte. Picki vore inte picki utan min mösterfotograf och hans kamera! Oftast brukar jag göra det lätt för mig och säga att det antingen är Carl eller jag som knäppt bilderna, vi knäpper ungefär hälften var, sen redigerar Carl alla bilder och jag beskär alla bilder. Men, det jag skulle komma till var att i det här fallet är det inte riktigt sant att vi har knäppt alla bilder, för den näst översta bilden är tagen av Johanna.

picki_img_7920

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “En bekännelse om min passion för nypon”

 1. Johanna kl 09:29, den 28 september 2009

  Fotade i och för sig med en färdiginställd kamera… Tryckte alltså bara på en knapp. Mästerfotografen preppade ordentligt innan.

  Och ååhhh! så gott det var med hemmagjord nyponsoppa. Ska pröva med trädgårdsnyponen som växer här ute på gården.

 2. Dennis kl 09:56, den 28 september 2009

  Trevliga recept och tips. Bra med goda saker som även är nyttiga.

 3. Josefina kl 11:49, den 28 september 2009

  jag äääääääälskar nyponsoppa. med vaniljglass och mandelbiskvier. vad fint med spetsduken. har en förkärlek till sådana.

 4. Maria kl 19:58, den 28 september 2009

  Åh så gott det lät med nyponsoppa med riktiga nypon.

  Hur noga är du när du plockar, har spanat in en buske på väg till jobbet som jag tänkte besöka någon kväll :-)
  Tyvärr är nyponen lite brunfläckiga, funkar det ändå…?

 5. tina kl 20:21, den 28 september 2009

  Johanna: Du får berätta sen om det blev bra med stora nypon!

  Dennis: Ja, nypon är kalasbra!

  Josefina: Jag med! :-D

  Maria: Några brunfläckiga nypon har jag inte sett, jag får nog säga pass på den frågan. Däremot har jag sorterat bort dom som är övermogna = mjuka och mosiga. Men jag ser nyponbuskar vart jag än vänder mig, då kan man kosta på sig att välja och vraka, vem vet du kanske har fler nyponbuskar påväg till jobbet?

 6. Johanna kl 18:40, den 29 september 2009

  Det gick alldeles utmärkt att göra nyponsoppa på stora och köttiga trädgårdsnypon :) Men de var nästan övermogna. Har hittat en buske med vanliga nypon som jag ska länsa och torka.

 7. tina kl 17:01, den 30 september 2009

  :-D

 8. Viktoria kl 21:33, den 30 september 2009

  Så roligt att du skriver om just nypon. Hade inte en tanke på att man kan plocka dem själv… Läste just en artikel om antioxidanter och nypon hamnar i en klass för sig, med antioxidantkapacitet långt över till och med blåbären (mycket på grund av sitt C-vitamininnehåll, antar jag)!

 9. tina kl 22:52, den 30 september 2009

  Såklart har du rätt! Svarta vinbär och havtorn är fantastiskt pga sitt höga innehåll av vitamin C, men nypon ÄR i en klass för sig. Jag har fått lära mig att svarta vinbär innehåller 200 mg askorbinsyra per 100 g, havtorn i sin tur 300 mg per 100 g medan nypon innehåller 1000 mg per 100 g. Det är anmärkningsvärt mycket!

 10. Anna B kl 08:40, den 1 oktober 2009

  Hej Tina, underbart gott med nypon, detta superbär. Används så sällan trots att det är så lätt att hitta runt omkring oss. Jag tänkte göra en laddning nyponmarmelad att servera till ost i vinter, med citron för hållbarheten. Gillar det engelska namnet ”rosehips”.

 11. tina kl 09:19, den 1 oktober 2009

  Åh, nyponmarmelad till ost låter kalasgott! Bläddrade i nya numret av Allt om mat igår, där fanns recept på nyponsorbé, nyponparafait och nyponmarmelad. Oj vad med nypon jag måste ut och plocka innan det är försent! :-D

 12. KarinW kl 12:16, den 3 oktober 2009

  Vad kul att du gjort egen soppa! Mamma gjorde det ibland när jag var liten och vi pratade vid frukostbordet imorse om att testa, kanske blir det då. tror inte det spelar någon roll att de är frostnypna.
  Ha det fint i helgen!

 13. tina kl 09:02, den 4 oktober 2009

  Klart du ska prova Karin!

 14. Viktoria kl 21:10, den 6 oktober 2009

  Nu har jag också gjort nyponsoppa – jättegott! Även jag har lyckats utveckla ”nyponögon”, nypon växer ju verkligen överallt när man börjar titta efter dem!

  I det engelska matmagasinet Delicious. hittade jag fler roliga nyponrecept, ”rosehip syrup” och ”rosehip pannacotta with rosehip syrup”.

 15. tina kl 21:32, den 7 oktober 2009

  Viktoria: Åh, det låter ju kalasgott! :-D

 16. Louise kl 21:27, den 13 oktober 2009

  Hej!
  Åh, det här lät trevligt. Måste bara fråga – räcker det verkligen att sila bort klipulvret? Och blir det inte ”för litet” om man mixar det först?
  Sedan kan jag lägga till nyponsherry på listan över saker att göra med nypon, det ska visst vara något i hästväg. Ska typ stå i några år! Men sen är det väldigt gott, har jag hört.
  Tack på förhand!

 17. tina kl 13:24, den 14 oktober 2009

  Louise: Med vår nätsil (med små hål) gick det bra att sila bort klipulvret, som förövrigt inte gick sönder med stavmixern! :-)

  Tänk att äntligen få öppna flaskan med nyponsherry, efter att ha väntat i flera år. Vilken grej, klart du ska prova!

 18. Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki kl 13:35, den 25 oktober 2009

  [...] i PICKI OPEN-tävlingen. Det här kan inte bli annat än en riktigt bra vecka, det är bara nyponsoppan som saknas! Veckomatsedel Sön Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill Mån Rotfruktspaj Tis [...]

 19. Mikaela kl 22:40, den 30 oktober 2009

  Spännande, har aldrig hanterat nypon såhär innan! Har du någon erfarenhet av att göra soppa på naturellt nyponpulver? Blir det någe bra?

 20. tina kl 11:39, den 31 oktober 2009

  Mikaela: Nej det har jag inte. Men jag ska googla runt lite tror jag, har sett nyponpulver i affären och det verkar ju onekligen ganska praktiskt nu när jag gjort slut på mina torkade nypon redan! Jag återkommer när jag testat. Välkommen hit förresten, och grattis, såg att du är nominerad till matbloggspriset! Ska titta in hos dig.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen