PICKI OPEN: Fridas pappas Gotlandslimpa
En sak slog mig just, jag har delat med mig av de två vinnarrecepten i PICKI OPEN 2009, men alla andra finfina favoritrecept som ramlade in i tävlingen har jag behållt för mig själv. Inget vidare alls, för att inte säga riktigt snålt! Men det ska bli ändring på den saken och först ut är Fridas pappas gotlandslimpa. Ett riktigt bra brödrecept, så bra att en jurymedlem skrek rätt ut när det här brödet inte vann. Kommentarerna i receptet är Fridas, men jag vet att hon vet vad hon talar om, för jag bakade limpan på hennes vis och det blev kalasbra. Bäst av allt var nästan att brödet räckte i en evighet, vi åt det nybakt, frös ett par limpor, gav bort en del, och vi packade matsäckssmörgåsar som räckte till både badutflykter och långresor.
Gotlandslimpa
1) Värm 10 dl vatten till ungefär 90 grader
Blanda:
4 dl fint rågmjöl
4 dl rågsikt
2 msk salt
2-3 msk mald pommerans (jag brukar ta max 2, pommerans har en rätt stark smak)
och slå det heta vattnet över detta. Låt det stå minst 5 timmar (jag brukar börja på kvällen och låta det stå över natt).
2) Rör ut 25 g jäst i lite ljummet vatten och rör ner i mjölblandningen. Låt stå minst 3 timmar.
3) Tillsätt:
25 g jäst utrört i lite ljummet vatten
2,5 dl mörk sirap
ungefär 18 dl rågsikt
ungefär 8 dl vetemjöl
Låt jäsa 1 timme.
4) Forma 3-4 limpor. Låt jäsa 45 minuter.
5) Grädda 200 grader i ungefär 40 minuter.
6) Pensla de färdiga limporna med vatten och rulla in i bakduk.
Publicerad i bröd, PICKI OPEN-tävlingen, tävling | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg