Bröd med fetaost och soltorkade tomater
I fredags hade två nästan-främlingar plus en hund bjudit in sig själva på middag i det röda köket. Pressen på att laga något gott var stor och det är inte lätt att glänsa när gästerna tror att man lagar godare mat än vad man egentligen gör. Det var med andra ord rätt passande att servera en vegetarisk moussaka som inte riktigt var färdiggräddad. Sen bakade jag en gammal favorit på picki, bröd med fetaost och soltorkade tomater och det verkade i alla fall gå hem. Nästan-främlingarna var snälla, den prickiga hunden matchade köket kalasfint och jag vann nästan yatzyn, en trevlig kväll med andra ord. Välkomna att bjuda in er till vårt kök fler gånger!
Bröd med fetaost och soltorkade tomater
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.
Klara
Färdiga
Gå