Nominerad till Matbloggspriset 2009
Pickipicki är jury- och läsarnominerad till Matbloggspriset 2009, i år igen! Ni får mig att rodna och le på en och samma gång, sanna mina ord. Idag är det jag som bjuder alla er på brakfrukost för att fira. Förse er med vad ni vill vetja, det finns både karelska piroger med äggsmör, bröd med det ena och det andra på och såklart yoghurt med mammans finfina svartvinbärssylt. Te, varm mjölk med honung eller tranbärsjuice på det, det är ni värda hela bunten. Tusen tack!
Läs mer
Matbloggspriset 2009
De nominerade till matbloggspriset 2009
En god fisksoppa gör mig lycklig
Varje måndag tittar jag på Matakuten, och jag tror bestämt att jag börjar försonas något med Carola Magnusson. Jag upplever henne som mer ödmjuk den här säsongen, eller så är det jag som är det. Efter veckans avsnitt plockade jag tillslut fram hennes bok; Carolas Ekokök. Det är en kokbok jag har haft sen i julas, men i tyst protest knappt bläddrat i. Wow, vilka recept! Från första sidan är det mat helt i min smak. Med inspiration från hennes recept lagade Carl fisksoppa när vi hade middagsgäster tidigare i veckan. Focaccia och potatisaiolin till fisksoppan plankade jag rakt av, vilken hit! Appropå teveprogram så pratade vi om Halv åtta hos mig runt matbordet, någon ville delta, men det var inte jag. Vad Kristofer och Josefine delade ut för poäng i bilen hem morgonen därpå är fortfarande oklart, men av mig blir det högt betyg, fisksoppa gör mig lycklig.
Fisksoppa
1 gul lök
olivolja
½ rotselleri
1 burk hela tomater
5 dl vatten
havssalt
svartpeppar
En flaska vitt vin
2 dl grädde
½ purjolök
1 zucchini
400 g laxfilé
400 g sej
1 nät blåmusslor
Skölj och tvätta musslorna, de musslor som är öppna och inte stänger sig om man knackar på dem slängs. Koka musslorna några minuter tillsammans med en halv flaska vin. Spara buljongen och släng de musslor som inte öppnat sig. Dela lök och rotselleri i mindre bitar och fräs i lite olja. Häll därefter över tomater och vatten och låt sjuda tills rotsellerin blir mjuk. Mixa allt tillsammans med buljongen från musselkoket. Slå i resten av vinet, grädden och låt sjuda en stund. Dela zucchinin i stavar, fisken i kuber och lägg alltsammans i soppan och låt koka några minuter till fisken är klar. Pynta med finhackad purjolök och en rejäl klick potatisaioli.
Potatisaioli
Koka 3 skalade potatisar i lättsaltat vatten. Häll av, men spara, kokvattnet. Låt potatisen svalna något och mixa den därefter tillsammans med 0,5 – 2 dl av kokvattnet, 0,5 dl olivolja samt 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar.
Focaccia
5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
knappt 1 dl olivolja
9-19 dl vetemjöl
30 g havssalt
Pynt;
0,5 dl olivolja
färska/torkade örter;
ex timjan och oregano
rostade pumpafrön
2 msk flingsalt
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 10 minuter, tillsätt salt och knåda en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storklek under en bakduk. Dela degen i två lika stora delar och platta försiktigt ut degen på varsin plåt. Gör gropar i degen och strö över färska eller torkade örter, rostade pumpafrön och flingsalt. Ringla över olivolja. Låt degen jäsa ytterliggare en halvtimme och grädda därefter i 180 grader i 15-20 minuter.
Publicerad i bjuda på mat, bröd, en riktig kock, fisk, tillbehör | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg
En värmande pumpasoppa att längta efter
Ser att det är många nu i dagarna som ramlar in här i jakt på pumparecept. Här bjuds det därför på den goda pumpasoppan jag tänkt laga på lördag. Soppan var en av mina favoriter i PICKI OPEN-tävlingen och receptet inskickat av Veronica Friberg. Om jag inte minns fel så var ett av omdömena från juryn att soppan smakade ”lite som att äta på indisk restaurang”. Det är med andra ord ingen överdrift när jag säger att jag längtat efter att få äta den igen. Så till alla er som undrar vad ni ska göra av pumpan, här är svaret. Varsågoda vetja!
Gyllene squashsoppa, 4 personer
1 stor Butternut squash
(alternativt en ”vanlig” pumpa)
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk hackad färsk timjan
salt och vitpeppar
Dela squashen/pumpan i mindre bitar, gröp ur kärnorna och pensla ytan med olivolja. Rosta i ugn i 200 grader i 20 minuter eller tills den är mjuk nog att gröpa ur köttet. Låt pumpan svalna. Hacka löken och bryn i någon matsked buljong tills löken är genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök samt ingefära och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt gurkmeja och curry, rör om ordentligt. Lägg därefter i squashen och tillsätt resten av buljongen. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme, låt sjuda tills squashen är helt mjuk. Mixa soppan slät pch blanda därefter i kokosmjölken. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med nybakat bröd.
Liknande recept
Pumpalykta och rostade pumpakärnor
Morotssoppa med timjan och fetaost
Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!
Ikväll äter vi rotfruktspaj med massor av dill. Jag härmar mamman som i sin tur härmade ett recept ur tidningen Land, att härma det som är bra är nog inte så dumt ändå. Om ni känner för att härma mig så tycker jag att ni ska passa på att handla hem rejält med rotfrukter nästa gång ni är i affären. Så här om hösten tillhör alla sorters rotfrukter favoriterna, billigare och bättre mat får man leta efter. Ibland skojar jag med Carl och säger att jag ska ställa mig med ett plakat på stan och ropa; Mer rotfrukter åt folket! Han håller inte med om att det är en bra idé, däremot gillar han rotfrukter lika bra som jag gör, och tur är väl i alla fall det!
Rotfruktspaj
3 dl siktat dinkelmjöl
alt 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
ett gäng rotfrukter;
morot, palsternacka, potatis,
rotselleri eller liknande
1 gul lök
massor av finklippt dill
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm peppar
ev riven ost
Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en stor pajform, nagga botten med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ungefär 1o minuter. Skär rotfrukterna i tunna stavar och koka dem några minuter i lättsaltat vatten. Lägg rotfrukterna i pajskalet tillsammans med skivad gul lök. Vispa ihop ägg, mjölk, dill, salt och peppar och häll över pajen. Strö över lite riven ost om du vill och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin).
Publicerad i billig mat, paj, rotfrukter, vegetariskt | Kommentarer (11) Skriv ut inläggSäg hej till en orange matvecka!
När jag skulle samla ihop några bilder till veckans matsedel så insåg jag ganska snart att vi kommer äta orange mat den här veckan, nästan från början till slut. Men vad gör det? Tvärtom passar det riktigt fint med lite höstfärg när det mesta utanför fönstret går i grått. Dessutom kommer veckan att avslutas med den traditionsenliga allahelgonamiddagen med halloweentema och ute på balkongen väntar pumpan på att få bli den snyggaste (och läskigaste) pumpalyktan någonsin. Av pumpan är det också tänkt att det ska bli en riktigt god pumpasoppa, den som var en av favoriterna i PICKI OPEN-tävlingen. Det här kan inte bli annat än en riktigt bra vecka, det är bara nyponsoppan som saknas!
Veckomatsedel
Sön Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill
Mån Rotfruktspaj
Tis Vegetarisk lasagne med keso
Ons Kycklinggryta med brysselkål och svamp
Tor Trattkantarellsoppa och zucchiniplättar
Fre Middag med finskt tema;
Kanske morotslåda, kanske karelska piroger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången
Lör Halloweenmiddag med pumpasoppa
Pumpasoppa
Rotfruktspaj
Morotslåda
En liten fredagsfilm, appropå fredagsmys
Förra fredagen rullade jag kokosbollar och lyssnade på chipsreklamsången fredagsmyssången, en helg kan verkligen börja på sämre vis. Kokosbollar smakar för övrigt barndomsminnen, även om det här receptet med nakenhavre var en annorlunda och ny variant för mig. När jag fyllde år fick jag 1 miljon korn i födelsedagspresent; dinkel, emmer och nakenhavre. Så nu provar jag nya varianter av gamla recept, det är roligt. Men för er som inte har nakenhavre i skafferiet, rulla vanliga eller andra ovanliga kokosbollar istället. Och framförallt, sätt på ljudet och titta på filmen, tänk att alldeles snart är det helg.
Nakenhavrebollar
100 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
3 dl nakenhavreflingor
1/2 dl hela nakenhavrekorn
2 msk kokt kallt starkt kaffe
kokosflingor
Skölj och koka de hela nakenhavrekornen i 15-20 minuter, häll av vattnet och låt svalna. Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar som rullas i kokos. Låt dem stå en stund i kylen före servering.
Kokosbollstillverkning
Fika
1 miljon korn
Pasta- och muffinsfabrik på en och samma kväll
I lördags var vi bjudna på pastatillverkning hemma hos Johanna och Robin. En riktigt pastafabrik med pastadeg i tjusiga färger och en lång rad ingredienser till pastafyllning. När vi inte orkade göra fler pastaknyten så blev det spagetti av resten. Sen åt vi pasta och försökte avgöra vilken fyllning som var allra godast. Det var svårt, för allt var riktigt bra. Mina personliga favoriter var grönmögelost med stekt champinjon och mozzarella med röd pesto. När vi var mätta till max överraskade Carl med att plocka fram varsin (!) 250 grams muffins från Muffinsfabriken. Som före detta grannar till Muffinsfabriken så var nostalgin stor och jag försökte förklara för Johanna och Robin att det är en omöjlighet att orka en hel muffins. Men, hon som ammar visade att ingenting är omöjligt. När Carl låg utslagen på soffan efter att ha smakat på toppingen, så dansade Johanna på vardagsrumsgolvet ett kvarts kilo muffins senare. Johanna är min idol.
Pastadeg
Enligt recept på durumvetepåsen:
Blanda 3 ägg, 3 msk vätska (riven och pressad färsk rödbeta alternativt fryst hackad spenat alternativt vatten), 3 msk olja, 3 krm salt, 3 dl durumvete och 3 dl vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Platta ut degen riktigt tunn, lättast med en pastamaskin. Låt degen torka en stund. Skär ut kvadrater och lägg fyllning i mitten, pensla eventuellt kanterna med lite vatten, vik ihop och tryck igen kanterna med en gaffel. Koka några minuter.
Före
Efter
Efter
Före
Färgglad fiskgryta och grön zucchinipasta
Här kommer receptet på fredagens goda fiskgryta med tomat och fänkål. Det är alltid roligt när maten blir godare än vad man förväntat sig, så var det den här gången. Det smakade lite åt boullabaise-fast-i-grytfortmat-hållet, lite saffran i hade säkert varit finfint. Till fisken åt vi zucchinipasta, zucchini (ost)hyvlad på längden och kokt i lättsaltat vatten. Zucchinipastan var inte det godaste jag ätit, men jag gillar idén och har inte gett upp tanken än. Antagligen kokade den lite för länge, det hade nog räckt om den fått ner och vända i vattnet. Kanske hade det varit gott att hyvla i morot tillsammans med zucchinin, för lite mer tuggmotstånd. I vilket fall, det jag skulle komma fram till är att fisken är god, oavsett vad som serveras till.
Fisk med tomat och fänkål
250 g laxfilé
250 g vit fisk
1 gul lök
1 fänkål
1 citron
500 g krossade tomater
0,5 buljongtärning
salt, peppar
chilipeppar
Skär fisken i mindre bitar, salta, peppra och pressa över citronsaft. Fräs finhackad lök tillsammans med tunt skivad fänkål i lite olja i några minuter. Rör ner krossade tomater, buljong och chili efter smak. Lägg i fisken och låt småputtra under lock tills fisken är färdig. Pressa i citronsaft samt smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller likande. Pynta med färsk persilja och rejäla citronklyftor.
Receptet räcker för fyra, och med mycket receptinspiration härifrån, en av mattidningarna jag bläddrar allra flitigast i.
Liknande recept
Lax med fänkålssås
Fiskgryta med röd curry
Laxgryta med smak av lime och citrongräs
Pasta med fisk i saffranssås
Färgglatt