Karelsk pirog – karjalan pirakka
Idag lördags vårdade jag mitt finska ursprung och bakade för andra gången i mitt liv karelska piroger. Det här är inget man slänger ihop i en handvändning utan är inget mindre än ett hantverk. Och hur jag än försöker få pirogerna att se ut sådär som de ska, så blir de sneda och vinda. Men ändå så goda. Det här är en tradition jag kommer hålla liv i.
Karelska piroger
Skalet:
5 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör
Låt riset koka i vattnet tills vattnet kokat in, tillsätt mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.
Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter. Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat.
Servera pirogerna med äggsmör:
Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk bregott eller smör
200 gram keso
Finhacka kokta kalla ägg, blanda med keso och rumsvarmt smör. Äggsmöret är godast kallt.
Publicerad i ägg, finsk mat, prioger | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “Karelsk pirog – karjalan pirakka”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Detta verkar spännande. Äggsmör – vilken bra idé!
[...] slag Ägghalvor med romröra Karelska piroger med äggsmör Har visats upp på Pickipicki förut, minns ni? Lite pyssligt men roligt att göra. Hurtbulle Samma hederliga hurtbulle som vanligt, du är ett [...]
[...] Koka upp mjölken tillsammans med grötris och hirs. Tillsätt saltet och låt småputtra under lock tills grötkonsistens fås, ungefär 30-40 minuter. Rör ner smör och ägg. Häll ut smeten på en plåt (lite högre kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 30 minuter eller tills rieskan fått fin färg. Rieska är som allra godast ljummen eller när den fått svalna. Serveras tillsammans med äggsmör. [...]
hej! hittade ditt recept på Äggsmör och har lagt upp det på min blogg, hoppas att det var ok. länkar naturligtvis hit till dig :) är så glad att jag hittade det receptet, ska testa det så fort jag kommit iväg till butiken och köpt keso :)
Vad gott det ser ut. Pirakka har jag ätit och det är gott. Äggsmör ska jag genast göra när jag kommer hem. Längtar tills jag får smaka det.
Äggsmör är gott, på karelska piroger och lika gott på rieska;
http://www.pickipicki.se/2008/08/mormors-rieska/
Hoppas att det faller dig i smaken!
Klart du kan sticka om du bara försöker. Det är verkligen kul och förhoppningsvis blir det något man kan använda också. Börja med en halsduk eller något annat litet så kan du lära dig!
Du borde fylla i artikeln om äggsmör på wikipedia!
//Efwa
[...] Finlands självständighetsdag! Vill man fira med lite finsk mat så föreslår jag morotslåda, karelska piroger och kanske lite gnisselost till efterrätt. Är man modig så varför inte titta in i saluhallen [...]
Kanske skulle ge mig på och försöka göra karelska piroger. Bara älskar dom med äggsmör!
Har hört att det är ett ett jättejobb att göra dom, men kunde ju testa en gång i alla fall.
Ja! Klart du ska göra piroger. Om man inte är så kinkig med utseendet så är det faktiskt inte så svårt att göra piroger som alla säger, jag lovar!
[...] svamp Tor Trattkantarellsoppa och zucchiniplättar Fre Middag med finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima [...]
[...] som bjuder alla er på brakfrukost för att fira. Förse er med vad ni vill vetja, det finns både karelska piroger med äggsmör, bröd med det ena och det andra på och såklart yoghurt med mammans finfina svartvinbärssylt. [...]
[...] lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter (ungefär såhär). Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur [...]
[...] mina släktingar föreslog att vi skulle ha med Karelska Piroger i år på julbordet. Jag skrev ut PickiPickis recept och satte i hans händer på ett par sekunder. Fick testa dem tidigare och det är sjukt [...]
[...] Vi har träffats och bytt råmjölk mot bär, hon har fått mig att förstå tjusningen med karelska piroger med äggsmör (helt sjukt gott) och så bakade vi lite tillsammans med UNT inför [...]
[...] som jag tror kommer att bli mitt framtida mellanmål och tillbehör till diverse rätter Äggsmör 3 kokta ägg 5-6 msk bregott eller smör 200 gram keso finhacka äggen och blanda med rumsvarmt [...]