Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill

den 30 september 2007, kl 18:02

Laga mat är bland det roligaste jag vet, ändå känns det som en stor lyx att få åka hem till föräldrarna när det är helg och bli bjuden på god mat. Ikväll lagade mamman en lite omgjord variant av ett recept ur Buffés septembernummer.

Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill, 4 personer
4 portioner färsk tagliatelle
1 purjolök
1 liten fänkål
1-2 msk olja
1 knippe dill
2 mogna avokado
1 dl grönsaksbuljong
300 gram räkor och kräftstjärtar
1 ask körsbärstomater
riven parmesan
salt, peppar

Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen. Strimla purjolök och fänkål, stek dessa mjuka i oljan. Hacka dillen, dela avokadon i mindre bitar. Tillsätt dill och buljong till purjolök- och fänkålsblandningen och låt det bli varmt. Vänd ner tagliatelle, avokado, räkor, kräftstjärtar och körsbärstomater. Krydda, strö över riven parmesan och servera genast.

(I orginalreceptet är det vin istället för buljong, inga kräftstjärtar och 100 gram grovriven parmesan som vänds ner tillsammans med resten.)

Det här kommer jag laga igen, jättegod mat!

Skriv ut inlägg

Äppelfabriken

den , kl 17:40

Idag har vi klättrat i träden hemma hos farmor och farfar. Plockat tre olika sorters äpplen som blev äppelmos och äppelchips. Äppelmoset ska räcka ett år, äppelchipsen tog slut på en kvart.

Äppelchips
Skala äpplen och kärna ur, skär i tunna ringar och lägg på bakplåtspapper. Torka äppelchipsen i ugnen på låg värme, ungefär 50-75 grader, i ett par timmar eller tills dom ser färdiga ut.

Skriv ut inlägg

Muffinsfabriken

den 27 september 2007, kl 20:33

Jag bor granne med Muffinsfabriken. 250 gram fantastisk muffins går inte att med ord beskriva, utan måste upplevas. Prova vettja, Nioörtsvägen i Midsommarkransen eller Götgatan på Söder.
Själv ligger jag fullständigt utslagen på soffan (och då finns det ändå muffins kvar…). Kan dock avslöja att Pistagemuffinsen seglade upp i topp bland favoriterna.

small_20080214_pickipicki_muffinsfabriken_1.jpg

Skriv ut inlägg

Onsdagssoppa, kronärtskocka och efterrätt

den 26 september 2007, kl 21:17

Menyn från igår…

Grönsakssoppa, 2 stora portioner
2-3 morötter
2-3 rödbetor
½ fänkål
en liten bit kålrot
8 dl grönsaksbuljong
½ lime
salt, peppar

Dela grönsakerna i små bitar och koka i buljongen i ungefär 10 minuter. Mixa soppan slät, smaka av med salt, peppar och limesaft.

Till soppan åt vi nybakat bröd och kronärtskoka. En kronärtskocka som slank med hem från affären häromdan, något som aldrig hänt förut. Visste inte riktigt vad jag skulle hitta på med en främling i köket, googlade och det slutade med att den hamnade i kastrullen och fick koka i saltat vatten i ungefär 40 minuter. Det var inte så tokigt med lite olja, lime och salt till, men nästa gång måste jag nog ha en bättre plan. Tips?
Kronärtskockan är vacker om inte annat.

Barnsligt god efterrätt? 2 personer
1 banan
några bitar mörk choklad
tandbetare

Skala och dela bananen i två lika stora delar, stick in tandpetare i ena änden. Frys bananhalvorna i 1-2 timmar. Doppa bananhalvorna i smält choklad. Om strössel, kokos eller liknande finns att tillgå, strö över litegrann, ät annars som den är.
Lite dagisvarning kanske.

Skriv ut inlägg

Risotto

den 25 september 2007, kl 17:59

Tack för snälla hälsningar. Magsår var otippat och obehagligt. Tredje medicinen väckte liv i mig efter två veckors eskalerande magont. Resan tillbaks till mat har gått via Proviva och fisk i alla dess former (till och med fiskbullar, fast just dom vill jag helst glömma…)

Ikväll blev det risotto och det här är väl egentligen inte ett recept (för just den här risotton blev mest ett hopkok av det ena och det andra) utan istället en uppmaning, gör risotto någon dag, en god risotto kan vara himmelskt gott!

Risotton ikväll bestod delvis av fisksoppan som blev över igår, arborioriset kokades i soppbuljongen. I brist på vin och parmesanost pressade vi i en halv lime, det kommer nog hända igen, gott. Till risotton värmde vi resten från fisksoppan (fisk, räkor, rotfrukter, fänkål, tomater och lite annat). Ett hopkok var det, men ett lyckat sådant!

Skriv ut inlägg

Paus

den 22 september 2007, kl 14:36

Det är paus här. Jag vilar min mage som gör ont och inte mår bra. Återkommer igen när jag äter annat än proviva och medicin.

Skriv ut inlägg

Indisk linsgryta

den 13 september 2007, kl 18:25

Den här linsgrytan är god tillsammans med ett varmt naanbröd. Idag åts den istället som torsdagssoppa med efterföljande pannkaka, gott det med.

Indisk linsgryta, 2-4 portioner
2 dl röda linser
7 dl vatten
5 cm färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
2 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
1½ tsk svarta senapsfrön
1-2 tsk spiskummin
2 dl krossade tomater
buljongtärning
salt, peppar

Skölj linserna och koka upp dem tillsammans med vatten, buljongtärning, riven ingefära, spiskummin och gurkmeja. Låt linserna puttra på svag värme tills de börjar gå sönder, ungefär 10 minuter. Skiva vitlök och chili, fräs i lite olja tillsammans med senapsfrön. När senapsfröna börjar poppa dra bort pannan från värmen. Tillsätts tomaterna till linserna och även vitlöks- och chiliblandningen. Smaka av med salt och peppar. Koka upp en kort stund.

Det händer att vi toppar med lite smulad fetaost, en ganska bra idé kan jag lova.


Skriv ut inlägg

Pizzavariant

den , kl 06:54

Jag kan inte låta bli att lägga ut ytterligare ett pizzarecept. Ikväll blev det en ny pizzavariant här hemma, jag tror bestämt att den kommer att stå överst på listan nästa gång vi blir pizzasugna.

Pizzabotten med lite tuggmotstånd
25 gram jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
mjöl tills degen är slät och släpper bunken,
hälften rågmjöl fullkorn, hälften dinkelsikt
1 tsk salt

Lös jästen i vattnet, tillsätt olja och salt. Arbeta in mjölet och låt jäsa en timme.

Tomatsås som får puttra länge
1 gul lök
1 paket krossade tomater
en liten vitlöksklyfta
balsamvinäger
(lite socker?)
salt, peppar
någon stark krydda
färsk basilika

Låt den finhackade löken och en skalad vitlöksklyfta bli mjuk i lite olja på svag värme, en bra stund. Tillsätt tomaterna, och smaka av med kryddor. Låt puttra på svag värme medan degen jäser. Vänd ner hackad basilika i slutet. Körde tomatsåsen i mixer, det blev bra.

Appropå någon stark krydda;
Vi har en påse krydda i skafferiet som vi kallar för Marockokryddan, den har följt med hem från Marocko men vi vet inte vad den innehåller, chili bland annat skulle jag tro, stark som bara den. Tomatsås på denna pizza ska det var lite sting i, om inte Marockokrydda så kanske lite torkad eller färsk chili?

Ovanpå
en burk tonfisk i vatten
½-1 dl majs
1 banan
gröna oliver
curry
riven mager ost

Pizzadegen räcker till pizza på två plåtar. Låt vattnet rinna av tonfisken. Bre ut tomatsås och strö över ingredienserna och pudra över curry. Gillar du inte ost så strunta i den, pizzan är god ändå.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen