Vegetarisk favoriträtt
Ikväll lagades en av mina vegetariska favoriter. Det blev två portioner och en matlåda, pax för den!
Pastasås med broccoli, vitlöksfrästa champinjoner, chili och solroskärnor
ett stort broccolihuvud
10 champinjoner
2,5 dl Laga lätt (eller annan matlagningsgrädde)
vitlök
sambal oelek
balsamvinäger
salt och svartpeppar
solroskärnor
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de fått färg. Dela broccolin i mindre huvuden, koka i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Skiva champinjonerna och fräs dom i lite olja eller smör tillsammans med skivad vitlök. Tillsätt matlagningsgrädden och smaka av med en skvätt balsamvinäger, sambal oelek(eller färsk röd chili), salt och peppar. Låt koka upp och vänd ner broccolin. Servera med fullkornspasta och strö över de rostade solroskärnorna.
Publicerad i billig mat, broccoli, champinjoner, vegetariskt | Kommentarer (5) Skriv ut inläggPå torsdag är det soppa, på lördag är det fest…
…eller i alla fall finmat. Hittade receptet i en tidning i somras och ikväll lagade jag den här goda maten igen. Det känns som en riktig höstmiddag, lite välkommen hösten helt enkelt.
Lövbiff med kantareller och ädelost, 4 port
500 gram lövbiff
1 gul lök
150 gram färska kantareller
1 broccolihuvud
1 ask körsbärstomater
2 dl kraftig buljong
2 dl Laga lätt (eller annan matlagningsgrädde)
100 gram ädelost
Strimla lövbiff och stek i lite olja eller smör, tillsätt den hackade löken och kantareller. Dela broccolin i mindre huvuden och tillsätt dessa. Låt koka med buljong och matlagningsgrädde i fem minuter. Smula i osten och tillsätt halverade körsbärstomater. Koka upp och sen är det klart. Servera med ugnsbakade potatisklyftor.
Publicerad i ädelost, broccoli, kantareller, lövbiff | Kommentarer (1) Skriv ut inläggRödbetssoppa och dinkelpannkaka
I mitt hus äts det soppa och pannkaka på torsdagar. Det är en tradition vi kommer att fortsätta med, i alla fall så länge jag får bestämma. Det är kalasmat helt enkelt!
Ikväll åt vi rödbetssoppan som det fanns kvar av i frysen, grötbrödet jag bakade igår kväll och pannkakor med hemkokt hallonsylt och äppelmos med kanel.
Pannkakor med dinkelsikt, 4 portioner
6 dl mjölk
2,5 dl dinkelsikt
3 ägg
50 g smör
½ tsk salt
Smält smöret. Vispa ihop hälften av smöret tillsammans med resten av ingredienserna. Andra hälften av smöret brukar jag använda om det skulle behövas smör i pannan emellanåt. Stek pannkakorna.
Grötbrödet, 16-18 bröd
(Det här är en variant på mitt morotsbröd, fast utan morötter)
½ paket jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 tsk salt
mjölet som bor i skafferiet för tillfället, idag dinkelsikt
Rör ut jästen i vattnet. (När jag är på mitt allra bästa humör brukar jag mata jästen med lite honung) Blanda i gröt och salt, tillsätt mjöl och arbeta degen tills den släpper bunken. Låt jäsa en timme under bakduk. Dela degen i ungefär 16-20 bitar. Knåda till bollar och platta ut dom på plåten, det blir två plåtar. Strö över solroskärnor (rikligt, gärna mycket vid sidan om bröden också, hoppsan, utan att du vet hur det gick till så har du fantastiskt goda rostade solroskärnor till kvällssnacks!). När solroskärnorna är slut brukar jag strö över lite flingsalt istllet, gott det med. Grädda i ungefär 200 grader i ungefär 20-25 minuter.
Publicerad i billig mat, dinkel, pannkaka, soppa | Kommentarer (2) Skriv ut inläggBrysselkål
Jag har hela livet trott att jag inte tycker om brysselkål, fram till i vintras när jag fick smaka Johannas trädgårdssoppa och insåg att jag gillar brysselkål trots allt.
Brysselkål med fetaost och rostade hasselnötter
Brysselkål, ungefär 1 dl/person
Fetaost
Hasselnötter
Salt och svartpeppar
Koka brysselkålen i saltat vatten (det tog ungefär tre minuter och då var mina frysta). Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna ett par minuter. Skala, skalet lossnar av sig självt, och hacka nötterna. Stek brysselkålen i stekpanna i lite smör/olja ett par minuter. Blanda allting, salta och peppra.
Brysselkålen åts tillsammans med fullkornspasta, egen tomatsås och Salsiccia (en av Scans nya ”finkorvar” med smak av timjan och vitlök, är ingen korvfantast, men den var god!)
Fick min brysselkålsinspiration härifrån. Någon som sitter inne med ett bra brysselkålstips?
Publicerad i brysselkål, vegetariskt | Kommentarer (1) Skriv ut inläggMin vita mixer gör rosa smoothie
En av födelsedagspresenterna invigdes idag. Hur kan man bättre inviga en mixer än med att göra det allra godaste jag vet:
Jordgubbs- och banansmoothie, 2 stora glas
Mixa 1 banan, 1 dl frysta eller färska jordgubbar, 2-3 dl vaniljlättyoghurt, 1 dl mjölk
Födelsedagsmiddag
Födelsedagsmiddagen blev tillslut en salig men god blandning. Mat som blivit över från gårdagens jobbfest, där jag delvis stod i köket, varvades med egenrullade köttbullar och falaflar, mammans lingonsylt, hembakat grötbröd och lite annat smått och gott.
Tårtan har syster bakat och receptet har hängt med på flera kalas i år. Kakorna är Leilas cookies.
Hemkunskapsköttbullarna, 4 port
4 msk skorpsmulor
6 msk vatten
1 gul lök
300 gram köttfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar
Blanda vatten och ströbröd och låt stå en liten stund. Riv löken på rivjärn. Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Rulla och stek köttbullarna.
Kvällens falafel, 25- 30 stycken
Falaflar och bönbiffar hemma hos oss brukar ha lite olika ingredienser från gång till gång beroende på vad som finns hemma i skafferiet. Försöken att steka falaflar och få dom snygga resulterar för mig oftast i ett dåligt humör. Ikväll rullade jag dom och la i en form i ugnen. Grill 225 grader tills dom fått lite hårdare yta, sen 175 grader tills det var dags att äta. Ugnen blir det definitivt nästa gång, så mycket mindre besvär!
2 burkar kikärtor
en rejäl näve bladpersilja
2 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
en vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Skölj kikärtorna och mixa till en slät smet. Klipp i persilja och pressa i en vitlöksklyfta. Smaksätt med sambal oelek och kryddor. Smaka av så att falaflarna smakar tillräckligt! Rulla och lägg i ugnsform. Grädda på grillvärme 225 grader tills dom fått lite hårdare yta, sen 175 grader tills dom är ätklara.
Körsbärs och chokladtårta
Baka en chokladsockerkaka till tårtbotten. Dela i två delar och fyll tårtan med grädde och körsbärssylt eller marmelad. Bre grädde över tårtan och dekorerna med goda körsbär eller bigarråer.
Leilas chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter
Receptet kommer rakt av härifrån, tack så mycket! Det här är kakor i min smak och är det födelsedag så är det.
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 apelsin
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad 70%
100 g hasselnötter
Rosta hasselnötterna i cirka 10 minuter och gnugga bort det mesta av skalet i en torr handduk. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och rivet apelsinskal krämigt. Rör i ägget. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand. Hacka chokladen grovt och blanda den och hela hasselnötter i smeten. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper och platta till klickarna lite. Grädda kakorna i mitten av ugnen, 180 grader, i cirka 10 minuter.
Publicerad i cookies, falafel, födelsedag, köttbullar, tårta | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg