Borsjtj

den 15 augusti 2007, kl 19:40

Nya Buffé damp ner i brevlådan igår, efter noggrann läsning så var det rödbetssoppan som lockade allra mest. Så mycket att det idag blev ett besök på Ulvas gårdsbutik och färska rödbetor inhandlades. Soppan var god och kommer definitivt att lagas igen.

Rysk rödbetssoppa
Portioner: 6
ca 1 kg färska rödbetor
2 morötter
150 g rotselleri
2 potatisar
1 stor gul lökca
500 g vitkålev
1-2 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar
1 paket passerade tomater (500 g)
1 tub tomatpuré (200 g)
4-5 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja till stekning
salt och peppar
gräddfil och kryddgrönt, t ex klippt persilja och dill, till servering

Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2–2 liter), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.



Skriv ut inlägg

5 kommentarer till “Borsjtj”

  1. Nässelblom & choklad kl 19:16, den 17 augusti 2007

    Vilka härliga rödbetor och säkert också en härlig soppa. Nu har jag svarat på din fråga om björkblad hos mig.

  2. izza kl 07:45, den 18 augusti 2007

    Hallå där! Jag har också suttit och läst Buffé och spanat på rödbetssoppan! :) Men har inte lagat den än…

  3. Alex kl 20:17, den 29 november 2008

    Mina vänner, det här soppan kan inte kallas borstj.
    I Ryssland brukar inte borstj innehålla några tomater, dessutom behöver grönsaker inte stekas även om det är att föredra.
    Och framför allt:
    DEN ÄR JU VEGETARISK!!!
    Borstj är bondemat och såleda det inte är svält eller kyrklig påbud (+ trogen kockerska) så ska den innehålla kött. Gärna fett kött.
    Min mor minns fortfarande den borstj hon åt hos ukrainska bönder i sin ungdom. Extremt mättande med en centimeter tjockt lager fett som flött som ett lock på soppan!

  4. tina kl 20:25, den 29 november 2008

    Wow, nu fick jag lära mig något nytt. Intressant!

  5. Rödbetssoppa och dinkelpannkaka at pickipicki kl 16:40, den 17 augusti 2009

    [...] åt vi rödbetssoppan som det fanns kvar av i frysen, grötbrödet jag bakade igår kväll och pannkakor med hemkokt [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen