Borsjtj
Nya Buffé damp ner i brevlådan igår, efter noggrann läsning så var det rödbetssoppan som lockade allra mest. Så mycket att det idag blev ett besök på Ulvas gårdsbutik och färska rödbetor inhandlades. Soppan var god och kommer definitivt att lagas igen.
Rysk rödbetssoppa
Portioner: 6
ca 1 kg färska rödbetor
2 morötter
150 g rotselleri
2 potatisar
1 stor gul lökca
500 g vitkålev
1-2 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar
1 paket passerade tomater (500 g)
1 tub tomatpuré (200 g)
4-5 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja till stekning
salt och peppar
gräddfil och kryddgrönt, t ex klippt persilja och dill, till servering
Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2–2 liter), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.
Publicerad i borsjtj, rödbetor, soppa, vegetariskt | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg5 kommentarer till “Borsjtj”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilka härliga rödbetor och säkert också en härlig soppa. Nu har jag svarat på din fråga om björkblad hos mig.
Hallå där! Jag har också suttit och läst Buffé och spanat på rödbetssoppan! :) Men har inte lagat den än…
Mina vänner, det här soppan kan inte kallas borstj.
I Ryssland brukar inte borstj innehålla några tomater, dessutom behöver grönsaker inte stekas även om det är att föredra.
Och framför allt:
DEN ÄR JU VEGETARISK!!!
Borstj är bondemat och såleda det inte är svält eller kyrklig påbud (+ trogen kockerska) så ska den innehålla kött. Gärna fett kött.
Min mor minns fortfarande den borstj hon åt hos ukrainska bönder i sin ungdom. Extremt mättande med en centimeter tjockt lager fett som flött som ett lock på soppan!
Wow, nu fick jag lära mig något nytt. Intressant!
[...] åt vi rödbetssoppan som det fanns kvar av i frysen, grötbrödet jag bakade igår kväll och pannkakor med hemkokt [...]