Herr och Fru Kantarell

den 20 augusti 2007, kl 17:42

Herr och Fru Kantarell, med barn och några kusiner därtill, hämtade vi hem från skogen idag. Årets skörd har varit ganska klen. Trots att det känns som att det har regnat var och varannan dag den här sommaren så har det varit torrare än torrast när jag varit ute i skogen, konstigt.

Många gånger steker vi kantarellerna som dom är eller gör en god sås. Oftast hamnar kantarellerna förvällda i frysen för att kunna tas fram som lite vardagslyx under resten av året. Ibland lagar jag den här trevliga pajen;

Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella (10%)
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Tillagning:
Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt och stek under tiden kantarellerna. Skär i bitar men spara 10-15 små svampar att steka till garnering. Hacka purjolöken. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt , peppar och paprikapulver. Lägg svampen i pajen. Stek sedan de sparad hela kantarellerna. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt och kajennpeppar. Ringla ut smeten över svampen och jämna till. Lägg hela kantareller ovanpå. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Ser ytan ut att få för mycket färg kan man lägga på en bit folie.

Jag är ganska så säker på att receptet ursprungligen kommer från DN.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen