Favoritrecept på äppelkaka
Hoppade ett glädjeskutt i affären när jag såg lådan med svenska äpplen! Äntligen! Hjärtligt välkomna hem till mig sa jag. Ja tack gärna, sa Ingrid Marie.
Imorgon ska jag på utflykt till havet och en nybakt äppelkaka följer med i matsäckskorgen. Dock inte med Ingrid Marie. Smög in i trädgården hos en av morgondagens medresenärer. Tyckte det vore roligare att bjuda på kaka med äpplen från hans trädgård. Så nu är det kaka med pallade äpplen i, hoppsan!
Det här är mitt favoritrecept på äppelkaka. Den kräver minimalt med arbete, kakan svängs ihop på ett ögonblick. Sen ska den visserligen stå 40 minuter i ugnen, men jag lovar, den är värd att väntas på.
Äppelkaka
4dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 dl mjölk
50 g margarin
3-4 äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker
Smält smöret. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt smöret och mjölken. Häll smeten i en smord, bröad form. Tryck ner skalade äppelklyftor i smeten och strö över socker och kanel.
Grädda i 40 minuter i 175 grader.
Mitt favoritäpple är nog Discovery. Har du någon favorit?
Publicerad i äppelkaka, äpplen, bakat | Kommentarer (2) Skriv ut inläggHelt okej fredagspizza
Köpepizza äter jag inte, men hemlagad pizza kan vara fantastisk. Det är roligt med mat som kan varieras i det oändliga och byta skepnad från gång till gång. Vi brukar testa friskt med allt från olika mjölsorter till ingen ost alls, till istället keso med lite chili pudrad över, ruccola, nötter, banan och curry. Det är nog inte mycket som inte hamnat på en pizza hemma hos oss.
Sen är det bra mat på det viset att gör man pizzan på plåt och är många som äter så kan alla ändå få sitt hörn som dom vill, oavsett om man är vegetarian eller inte gillar ost.
Hemma hos föräldrarna blir det dock alltid den här(låter den bekant?):
En helt okej fredagspizza, 4 portioner
Degen
25g jäst
1½ dl ljummet vatten
½ tsk salt
2-3 msk olivolja
4½ dl vetemjöl
Lös jästen i vattnet. Ha i salt och olivolja. Rör i mjölet och arbeta degen. Låt jäsa under bakduk en knapp timme.
Tomatsåsen
Fräs en fint hackad gul lök, mjuk i lite olivolja. Tillsätt en burk krossade eller passerade tomater. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger, socker och oregano, efter eget behag. Låt puttra på svag värme medan pizzadegen jäser.
Ingredienserna
Skinka
Skivade champinjoner
Riven ost
Oregano
Efter degen jäst kavlas den ut på mjölat bord. Degen räcker till två plåtar (smorda eller med bakplåtspapper) Ha på tomatsås och ingredienser. Grädda i 250 grader i 10-15 minuter. Stör över oregano.
Publicerad i pizza | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inlägg