Hurra för Finland!
Idag hurrar vi för Finlands självständighetsdag! Vill man fira med lite finsk mat så föreslår jag morotslåda, karelska piroger och kanske lite gnisselost till efterrätt. Är man modig så varför inte titta in i saluhallen från Tammerfors och snegla på musta makkara? Jag hade tänkt fira med finska julstjärnor (joulun torttu) som mamman bakade. Men, hon packade alla stjärnor i en låda och for till skogen för att bada bastu. För så kan man också fira, minsann.
Mammans finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
plommon(sylt)
1 uppvispat ägg
Koka katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.
Publicerad i bakat, Finland, finsk mat, plommon | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg8 kommentarer till “Hurra för Finland!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hurra hurra hurra! Jag viftar med min högra fot (det är ungefär så mycket av mig som är finskt).
Fortsatt trevlig helg!
:D
svar: jo, det är ju både billigt och användbart i matlagning :) bra ersättning till kyckling tycker jag:)
du får ha det så bra. ta hand om dig!:)
Hurra i efterskott! Vad gott det ser ut – och fint!
Konstigt men jag gillar inte hemgjord plommonsylt. Däremot älskar jag julstjärnor… Jag brukade köpa den färdiga plommonsylten för julstjärnebak när jag fortfarande besökte Finland. Nu blir det tyvärr inga. :-(
[...] Fre Middag med finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången [...]
[...] favoriter på picki Morotslåda Karelska piroger med äggsmör Vik en finsk julstjärna Vaddå gnisselost? Mormors rieska Publicerad i Finland, finsk mat | Inga kommentarer [...]
[...] det här receptet som jag fick mailat till mig av mitt favoritplommon. Tack fina du, du är som en julstjärna och en pralin på en och samma [...]