Säg hej till en orange matvecka!
När jag skulle samla ihop några bilder till veckans matsedel så insåg jag ganska snart att vi kommer äta orange mat den här veckan, nästan från början till slut. Men vad gör det? Tvärtom passar det riktigt fint med lite höstfärg när det mesta utanför fönstret går i grått. Dessutom kommer veckan att avslutas med den traditionsenliga allahelgonamiddagen med halloweentema och ute på balkongen väntar pumpan på att få bli den snyggaste (och läskigaste) pumpalyktan någonsin. Av pumpan är det också tänkt att det ska bli en riktigt god pumpasoppa, den som var en av favoriterna i PICKI OPEN-tävlingen. Det här kan inte bli annat än en riktigt bra vecka, det är bara nyponsoppan som saknas!
Veckomatsedel
Sön Tagliatelle med skaldjur, fänkål och dill
Mån Rotfruktspaj
Tis Vegetarisk lasagne med keso
Ons Kycklinggryta med brysselkål och svamp
Tor Trattkantarellsoppa och zucchiniplättar
Fre Middag med finskt tema;
Kanske morotslåda, kanske karelska piroger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången
Lör Halloweenmiddag med pumpasoppa
Pumpasoppa
Rotfruktspaj
Morotslåda
9 kommentarer till “Säg hej till en orange matvecka!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vad äter man till morotslådan?
Eva
Eva: Morotslådan brukar vi egentligen äta på julbordet och inte annars. Då äter jag den med julskinka och senap, det passar bra till med lite salt och starkt eftersom morotslådan i sig är söt.
Jag passar frågan vidare; mamman, var äter man till morotslådan egentligen?
Hej Tina! Morotslåda äts mycket riktigt till julskinkan. Den finns tillsammans med kålrotslåda, potatislåda och leverlåda på det finska julbordet. Men kan naturligtvis ätas året om!
Den finska kålrotslådan har jag bara hört min finlandssvenska körkamrat tala sig fullkomligt blossande varm om, men aldrig ätit själv. Får nog testa både den och morotslådan.
Olala! Jag ska nog också börja göra veckomatsedel! Det blir så mycket enklare då, känns det som!
Fint som snus! Ha det bra!
Vad bra med veckomatsedel, nu var det ett tag sen för mig men det är helt klart praktiskt!Kul med färgtema!
Vilken härlig matsida jag råkade ramla in på när jag letade historik på struvor! Men snälla rara – vidga mitt vetande! – vad är ” gnisselost” och ”mustamakkara”?
(” musta” är väl svart – men sen då? )
Gertrud: Hehe, då ska jag lära dig lite finska! Gnisselost heter juustoleipä på finska, vilket betyder ostbröd. Den ser ut såhär: http://www.pickipicki.se/2008/11/gnisselost-och-hjortronsylt/ och man äter den oftast med hjortronsylt till efterrätt. Jag vet inte vad man ska jämföra den med, den påminner lite om halloumi, men ändå inte alls. Testa om du får tillfälle att besöka Finland! Musta betyder svart och makkara korv, svart korv med andra ord. Det är en specialitet som framförallt äts i Tammerfors i Finland. Den innehåller blod och korngryn bland annat. Jag gillar den, man kan köpa den på stan som ”snabbmat” tillsammans med lingonsylt.
Aftᥱr checқing out a number ⲟf the blog articlеs
on your website, I tгuly appreciate үour wɑy of
writіng a blog. I ƅook marked it to my bookmark ᴡebsite
list and will be checking back sοon. Please visit my weƄsitе too and tell me your opinion.