Plättkalas

den 29 april 2008, kl 20:26

Ikväll har vi ätit plättar i stora lass, zucchiniplättar och morots- och kesoplättar. Morotsvarianten lagade jag efter det här receptet. Inspirationen till zucchiniplättarna kommer härifrån, min version är lagad utifrån vårat skafferis förusättningar, dill istället för mynta bland annat. Här är orginalreceptet.

Zucchiniplättar
en stor zucchini (ungefär 500 g)
1 liten gul lök
en rejäl knippe persilja
en knippe dill
2 dl vetemjöl
3 uppvispade ägg
en skvätt mjölk
salt och svartpeppar

Riv zucchini grovt på rivjärn, pressa ur vätska och lägg i en bunke. Blanda i lök som finhackats, klippt persilja och dill samt vetemjöl, ägg och mjölk. Salta och peppra och blanda smeten väl. Stek i lite olja, ett par minuter på varje sida.

Servera med fetaost och pressad lime.

Morots- och kesoplättar
4 morötter
500 g keso
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
vitpeppar

Riv morötter och blanda med resten av plättingredienserna. Stek i lite olja, krävdes lite längre tid att bli färdiggräddade än zucchiniplättarna.

Efter överläggning var vi överens om att zucchiniplättarna var snäppet godare. Eller så var det kanske dubbelt upp av plättar som var allra godast? Imorgon åker vi på utflykt med matsäckskorgen fylld av plättar, det känns väldigt bra.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Plättkalas”

  1. frida kl 20:24, den 30 april 2008

    Åh, vad bra med lite inspriation till goda och nyttiga plättar. Mina tjejer älskar att äta själva, och plättar är ju suveränt när man bara är 11 månader!

  2. Viktoria Schiöler kl 10:09, den 1 maj 2008

    Det är lite fusk med fetaosten bredvid zucchiniplättarna, tycker jag… Annars ser det fint ut!

    Nu är du (äntligen) länkad till från min blogg, men det kanske du redan sett.

  3. ann-lou kl 12:34, den 1 maj 2008

    Gott! Min mamma lagar ofta Nigellas zucchiniplättar med fetaost när hon ska bjuda på brunch. De blir alltid oerhört goda! Kul med en ny variant av Nigellas recept! Vad serverade du till dina plättar?

  4. tina kl 20:38, den 1 maj 2008

    fusk? vad är det som är fusk? :)

    igår åt vi keso och lingonsylt till, det var gott.

  5. Viktoria Schiöler kl 15:16, den 2 maj 2008

    Oj-förlåt, jag menade inget illa! Dina plättar ser fantastiska ut. Jag tycker bara att det är så gott med fetaosten inuti, sältan.

  6. tina kl 16:29, den 2 maj 2008

    Aha, du har fetaosten i plättarna! Det måste jag ha missat. Det låter faktiskt väldigt gott, det ska jag prova nästa gång. :)

  7. Viktoria Schiöler kl 18:30, den 3 maj 2008

    Din pappa kanske skulle blogga om sin köttfärslimpa – den lät god!

  8. Johanna kl 19:46, den 4 maj 2008

    Jag ser att ni inte har något recept med rabarber. Just nu och några veckor framåt finns därför ett extra erbjudande bara till Tina och Carl: Gratis rabarber från kolonilotten! Så kanske det dyker upp något spännade recept som jag kan härma sen…(?)

  9. tina kl 20:49, den 4 maj 2008

    :D åh vad himla bra, särskilt som jag hittade ett spännande rabarberrecept i en tidning igår!

  10. Vi slår till med en färgsprakande paella at pickipicki kl 10:24, den 20 februari 2010

    [...] färgglada middagar En indisk kycklinggryta Färggranna plättar Skördemiddag Filed under färgglatt, kyckling, ris, räkor, saffran, spanskt | Comment (0) [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen