Plättkalas
Ikväll har vi ätit plättar i stora lass, zucchiniplättar och morots- och kesoplättar. Morotsvarianten lagade jag efter det här receptet. Inspirationen till zucchiniplättarna kommer härifrån, min version är lagad utifrån vårat skafferis förusättningar, dill istället för mynta bland annat. Här är orginalreceptet.
Zucchiniplättar
en stor zucchini (ungefär 500 g)
1 liten gul lök
en rejäl knippe persilja
en knippe dill
2 dl vetemjöl
3 uppvispade ägg
en skvätt mjölk
salt och svartpeppar
Riv zucchini grovt på rivjärn, pressa ur vätska och lägg i en bunke. Blanda i lök som finhackats, klippt persilja och dill samt vetemjöl, ägg och mjölk. Salta och peppra och blanda smeten väl. Stek i lite olja, ett par minuter på varje sida.
Servera med fetaost och pressad lime.
Morots- och kesoplättar
4 morötter
500 g keso
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
vitpeppar
Riv morötter och blanda med resten av plättingredienserna. Stek i lite olja, krävdes lite längre tid att bli färdiggräddade än zucchiniplättarna.
Efter överläggning var vi överens om att zucchiniplättarna var snäppet godare. Eller så var det kanske dubbelt upp av plättar som var allra godast? Imorgon åker vi på utflykt med matsäckskorgen fylld av plättar, det känns väldigt bra.
Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, plättar, utflykt, vegetariskt | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg10 kommentarer till “Plättkalas”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, vad bra med lite inspriation till goda och nyttiga plättar. Mina tjejer älskar att äta själva, och plättar är ju suveränt när man bara är 11 månader!
Det är lite fusk med fetaosten bredvid zucchiniplättarna, tycker jag… Annars ser det fint ut!
Nu är du (äntligen) länkad till från min blogg, men det kanske du redan sett.
Gott! Min mamma lagar ofta Nigellas zucchiniplättar med fetaost när hon ska bjuda på brunch. De blir alltid oerhört goda! Kul med en ny variant av Nigellas recept! Vad serverade du till dina plättar?
fusk? vad är det som är fusk? :)
igår åt vi keso och lingonsylt till, det var gott.
Oj-förlåt, jag menade inget illa! Dina plättar ser fantastiska ut. Jag tycker bara att det är så gott med fetaosten inuti, sältan.
Aha, du har fetaosten i plättarna! Det måste jag ha missat. Det låter faktiskt väldigt gott, det ska jag prova nästa gång. :)
Din pappa kanske skulle blogga om sin köttfärslimpa – den lät god!
Jag ser att ni inte har något recept med rabarber. Just nu och några veckor framåt finns därför ett extra erbjudande bara till Tina och Carl: Gratis rabarber från kolonilotten! Så kanske det dyker upp något spännade recept som jag kan härma sen…(?)
:D åh vad himla bra, särskilt som jag hittade ett spännande rabarberrecept i en tidning igår!
[...] färgglada middagar En indisk kycklinggryta Färggranna plättar Skördemiddag Filed under färgglatt, kyckling, ris, räkor, saffran, spanskt | Comment (0) [...]