Nu har vi minsann kokat ihop något igen
Sima är egentligen en finsk valborgsdryck, men som vi brukar dricka till påsk istället. Förra påsken visade jag steg-för-steg-bilder under vårt simakok och utlovade recept, något som dock glömdes bort. Ett år senare kommer därför recept på Sima. Om ni börjar idag eller imorgon, så kan ni precis som vi, skåla i finsk valborgsdryck i påsk.
Vi tänkte föresten göra förra årets trevliga påskknytis till en tradition. Ni som vet var vi bor är välkomna smaka Sima på skärtorsdagen, hemma på vår (nya) gata i stan.
Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten
Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).
Apelsinskal
På avsvalning
17 kommentarer till “Nu har vi minsann kokat ihop något igen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
haha, satt och funderade på vad Sima var för nått, tills jag läste receptet :) Bor ju på Åland så jag har alltid kallat det för Mjöd :) Men gott är det :D
Oj, jag är halvfinska och har aldrig hört talas om denna dryck, måste höra med min kära mor om hon har koll på detta =) Ser ju gott ut!
Oj vilken härlig dryck, känner igen ringen på bilden……..
Anna: Just ja, mjöd på finlandsvenska, det har du rätt i! :)
Leila: Det är gott!
Annika: Systern var noga med att ringen skulle synas i bild! ;)
Apelsiner? I mjöd ska det väl bara vara citron, socker, vatten, jäst och russin vad jag vet. Fast sen googlade jag lite och hittade både recept med apelsiner och ett med öl i också…http://villaveranda.blogspot.com/2008/04/sima-mjd.html
Imsa: Det är mamman som har hittat på att hon vill ha apelsiner och inte bara citroner. Dricker ni sima till valborg?
Socker och citron förstår jag. Och jästen får till en process. Men hur smakar det? (Citronsaft med jäst?)
Viktoria: Nej, det smakar faktiskt inte citronsaft med jäst. Men jag vet å andra sidan inte hur jag ska beskriva det heller. Hmm..
Vi brukar dricka det på Valborg. Mjöd/sima smakar väl som Pommac/Champis med lite citron, och lite mindre bubblor i förstås. Jättegott med grillad korv och struvor till efterrätt!
Imsa: Tack, ska prova den förklaringen nästa gång :)
När jag var liten och var med på slåttern så fick jag hämta fikakorgen (finska österbotten på 80-talet). I den fanns det kaffetermos, bullar och jordkällarsvala flaskor med sima.
Något så läskande gott finns bara inte att få när det är stekande varmt med en gassande sommarsol på himlen!!
Det är sima för mig! Barndomsminnen som direkt associeras med dofter av tort hö, häst, mygg och ett glatt sällskap av svettiga människor… :D
Gör vad jag kan för att föra traditionen vidare till mina barn – att ta fram en flaska sima i sommarhettan :P
Nästa år ska vi testa er variant med apelsin!
[...] kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången Lör Halloweenmiddag med [...]
[...] recepten vi pratar om är de här: Sima Mariannebräck Chokladdoppade knäckebröd Tryfflar med [...]
Hej!
Har provat receptet, ska bli spännande att smaka! Är det meningen att flaskorna ska stå svalt tills russinen flyter? Kollade andra recept på nätet och de innehåller mkt mindre jäst per liter – vet du varför? Tack för en spännande och inspirerande blogg! /Viktoria
Hej Viktoria! Vi brukar ställa kastrullen på vårt relativt svala stengolv ett dygn. Sen häller vi upp på flaskor som får stå i kylskåp, när russinen flyter upp är det klart att dricka. Varför det är mer jäst i det här receptet än andra vet jag inte varför, det här är mormors gamla recept och jag aldrig testat att göra på något annat vis. Gla dpåsk vetja!
Hej Tina!
Tack för ditt snabba svar i påskas! Jag tyckte siman blev god och började fundera på andra smaksättningar… kanske hallon…Idag hittade jag en variant med rabarber (http://martha.fi/svenska/start/recept/index-51918?def-51918=83#/view-51918-354?def-51918=83). Det vore kanske något? Om du inte känner till Marthaförbundets hemsida sedan innan så hittar du säkert mer roligt där också./Viktoria
Viktoria: Tack för din kommentar! Rabarbersima låter superspännande, ska skrivas upp på nästa års att-laga-lista! :-)