Ett vykort från Helsingfors flygplats!

den 16 september 2011, kl 07:40

Systern och jag sitter på Helsingfors flygplats och äter frukost nummer 2, karelska piroger med äggsmör. Tidigare i veckan bakade jag faktiskt egna piroger. Det är ett pilligt jobb, och inget för det otålige. Men, i likhet med  städning, infinner sig en skön känsla av belåtenhet när det äntligen är klart. Det är då man sjunker ner i soffan, drar en lättnadens suck och konstaterar att det nog dröjer ett tag till nästa gång.

Karelska piroger
Deg:

5 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör

Låt riset koka i vattnet tills allt vatten kokat in, tillsätt det mesta av mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Späd ev med mer mjölk. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.

Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25-30 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter (ungefär såhär). Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk smör
200 gram keso

Finhacka kokta ägg, blanda med rumsvarmt smör och keso. Äggsmör är godast kallt till varma piroger.

Skriv ut inlägg

25 kommentarer till “Ett vykort från Helsingfors flygplats!”

  1. Katarina kl 07:48, den 16 september 2011

    Karelska piroger är så gott och definitivt värt att laga ibland och frysa ner :)

  2. Bettina kl 09:22, den 16 september 2011

    Har du nåt tips på någon krydda man kan använda för att spejsa till dem lite? Min svärmor gör piroger men jag har inte lyckats vänja mig vid dem ännu utan tycker mest att det smakar lite geggigt…

  3. Moma kl 09:41, den 16 september 2011

    Håhå, så gott! Bara äggsmöret i sig är mumsigt och på varma piroger… Mmmm!

  4. Hanna kl 10:53, den 16 september 2011

    Min finska kompis bjuder flitigt på dessa, och även de med potatis i. Gott, hon brukar toppa dem med creme fraiche/smetana och rökt lax.

  5. Kim kl 11:52, den 16 september 2011

    Jag ser inte mig själv som kräsen, men karleska piroger är något jag inte gärna äter igen (eller fick jag bara ett dåligt exemplar). jag har för mig att det skivades ost och lades på..?
    Äggsmör dock, det såg ut så dumt ut.
    Trevlig tripp i grannlandet!

  6. Ann-Louise kl 18:38, den 16 september 2011

    Ååå! Tusen tack för receptet! Jag älskar karelska piroger har har velat göra dem i evigheter. Ha en rolig helg i fina Finland.

  7. Alexandra - kärlek på tallrik kl 20:19, den 16 september 2011

    Karelska piroger har jag minsann aldrig smakat, aldrig någonsin! De låter väldigt intressanta måste jag säga, vet inte om jag vågar prova om det krävs så mycket jobb ;) Dina ser väldigt fina ut i alla fall, som vanligt!

  8. karin - trattoria kl 11:05, den 17 september 2011

    tjusiga piroger!

  9. Ulrika kl 11:17, den 17 september 2011

    Hej Picki!

    Har du tips på något man kan servera istället för tårta på födelsedagskalas? Någon god kaka som man kan göra i långpanna?

  10. Jenny kl 15:54, den 17 september 2011

    Jag blev helt kär i karelska piroger när jag var i ryska Karelen, men jag har aldrig provat att göra dom själv. Nästa stor projekt kanske, om det är pilligt och tar tid :)

  11. Gunilla kl 17:15, den 17 september 2011

    mums mums!

  12. tina kl 18:06, den 17 september 2011

    Katarina: Jag tänker varje gång att jag ska frysa in, men de tar slut innan jag hinner med. Det är ett problem.

    Bettina: Gillar man inte äta-gröt-upplevelsen finns det karelska piroger med potatis- respektive morotsmos som fyllning. Men krydda nja, du kommer nog inte från att du inte gillar konsistensen.

    Moma: Mmm…

    Hanna: Men vad smart och gott det låter. Tack för tips!

    Kim: Haha, det var ord och inga visor. :-) Nä, vi skivar inte ost på våra…

    Ann-Louise: Varsågod! :-)

    Alexandra: Man kan köpa färdiga även i Sverige, finns i många större mataffärer.

    Karin: Eller hur, tack!

    Ulrika: Brownies? Kan marmoreras/smaksättas med både det ena och det andra. Vi har gjort dom här någon gång: http://www.mums.nu/index.php/marmorerade-brownies-med-hallon/ Sen är jag svag för kärleksmums: http://kalender2008.pickipicki.se/2008/12/09/lucka-8-karins-karleksmums/ Eller en långpanna med äppelkaka såhär om hösten. Mmmm…!

    Gunilla: Du får testbaka vid tillfälle vetja!

  13. Ansibecki kl 20:45, den 17 september 2011

    Åh, sådana där åt jag på ett bröllop en gång. Bruden var från Finland. Jag vill minnas att all mat såg lite konstig ut i mina ögon men det smakade desto bättre :)

  14. charlotta kl 09:51, den 18 september 2011

    Sådana piroger åt jag sist jag var i Helsinki. Mycket goda, såklart!

  15. karin - trattoria kl 16:32, den 18 september 2011

    sv: haha, ni är hemskt välkomna på söndagsmiddag på Mollösund när ni har vägarna förbi :)

  16. tina kl 23:16, den 18 september 2011

    Ansibecki: Hihi!

    Charlotta: Kul att du gillar, verkar vara lite si och så i recensionerna här i kommentarsfältet!

    Karin: Hoho, det ska jag allt lägga på minnet! :-)

  17. Megan kl 20:17, den 20 september 2011

    Gaaaah! Vill. Ha. NU!

  18. Carin kl 15:36, den 21 september 2011

    Åhh piroger! Det är ju så gott. Jag fick vara med och lära mig av min mormors granna när hon bakade dessa. Har testat några gånger efter det, men som sagt, det krävs ju både tid och tålamod. Men lite kul är det ju ändå :)
    Men äggsmör med keso har vi aldrig testat.
    Får åka hem till mamma och pappa snart där det ligger kvar lite importerade piroger :)

  19. tina kl 10:59, den 25 september 2011

    Megan: Baka vetja! :-)

    Carin: Ja gör det, testa gärna äggsmöret till. Gott till varma piroger om du aldrig har testat! :-)

  20. Kristiina kl 22:55, den 10 november 2012

    har aldrig ätit äggsmör med keso !!! Har bakat och ätit karelska piroger ( är från Finland) både med risgrynsfyllning och potatisfyllning och lärt mig att när de tas ur ugnen ska de doppas i mjölk/smörblandning..

  21. tina kl 12:43, den 11 november 2012

    Kristiina: Jag gillar keso i äggsmöret, det blir lite mindre mäktigt. :-)

  22. Karelska piroger « Ängeln i köket kl 09:53, den 6 december 2012

    [...] Receptet tar jag från den svenska (!!!) bloggen Pickipicki. [...]

  23. Isflingan kl 09:45, den 28 mars 2014

    Wohoo jag har för första gången bakat mina egna karelska piroger :) Tyvärr måste jag erkänna att d inte var lika goda som de jag ätit tidigare. Får väl öva mig…eller gå på d lätta sättet o köpa dem.

  24. tina kl 09:48, den 1 april 2014

    Isflingan: Nämen, snopet! Och jag som gillar mina hembakta mycket!

  25. Moojoy kl 04:24, den 21 november 2015

    I actually found this more enraitetning than James Joyce.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen