Vinbladsdolmar
Igår kväll utnyttjade jag en livlina, och ringde en vän. Hon gör de godaste vinbladsdolmar jag vet, och mina, ja de vill ju helst inte hålla ihop alls. Vilka som är Faridés bästa knep? Inte för mycket fyllning, rulla tajt och packa dolmarna tätt-tätt i kastrullen när de ska kokas, sjud i lite vatten och under en tallrik som tyngd. Vi får väl se huruvida hennes experttips ger resultat, om tio minuter radiolagar jag mina vinbladsdolmar igen. Men som sagt, ibland är det tur att radio inte syns.
Vinbladsdolmar
250 g vinblad
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl långkornigt ris
0,5 dl olivolja
1 dl färsk mynta
1 dl färsk bladpersilja
0,5 korinter
0,5 pinjenötter
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk granatäpplesirap
0,5 citron
2-3 msk olja
Skölj vinbladen i vatten och krama ur, upprepa ett par gånger. Klipp
bort skaftet. Fräs finhackad lök och vitlök i 0,5 dl olja i en
stekpanna. Tillsätt ris (skölj först), grovhackade örter, nötter,
korinter, vatten, salt och peppar. Låt koka tills vattnet kokat in.
Smaksätt med granatäpplesirap. Lägg en matsked fyllning mitt på
vinbladet, vik in kanterna och rulla ihop. Vinbladsdolmarna ska rullas
ihop hårt för att hålla ihop när de kokas. Lägg vinblad i botten på en
vid kastrull. Packa vinbladsdolmarna tätt i ett lager. Häll vatten i
botten av kastrullen (knappa vindolmarnas höjd), saft från en halv
citron och en skvätt olja. Lägg över en tallrik så att
vinbladsdolmarna hålls på plats i botten på kastrullen. Koka på svag
värme tills riset är klart. Tiden varierar beroende på rissort, men
runt en halvtimme. Serveras som de är tillsammans med en klick
yoghurt.