I förrgår dansade vi kalvdans!
Jag lovade ju att jag skulle berätta vad jag fick av Johan, den där påsen med något gult och spännande som har legat i min frys sedan dess. Råmjölk var det och kalvdans blev det. I sanningens namn darrade jag ikapp med kalvdansen när jag insåg att den skulle provsmakas av såväl ett gäng skeptiska nybörjare till mjölkbondens son uppfödd på kalvdans. Om jag hade behövt oroa mig? Nix, succé var det samlade omdömet.
Kalvdans på Johans vis
Smörj en form (vår kalvdans hade 4 cm i mankhöjd). Vispa ner 1 ägg, 5 tsk strösocker och en nypa salt i 1 liter blandad råmjölk. Smaksätt med 1 tsk malen kanel och 0,5 tsk stött kardemumma. Häll råmjölken i formen och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 170 grader tills dansen stannar. Det tar 1-2 timmar. Vi serverade kalvdansen ljummen med hallonsylt till.
Hur man bäst tinar råmjölk eller hur man vet att kalvdansen är stannat kan ni läsa i Johans (farmors) originalrecept här.