I förrgår dansade vi kalvdans!

den 1 september 2011, kl 09:48

Jag lovade ju att jag skulle berätta vad jag fick av Johan, den där påsen med något gult och spännande som har legat i min frys sedan dess. Råmjölk var det och kalvdans blev det. I sanningens namn darrade jag ikapp med kalvdansen när jag insåg att den skulle provsmakas av såväl ett gäng skeptiska nybörjare till mjölkbondens son uppfödd på kalvdans. Om jag hade behövt oroa mig? Nix, succé var det samlade omdömet.

Kalvdans på Johans vis
Smörj en form (vår kalvdans hade 4 cm i mankhöjd). Vispa ner 1 ägg, 5 tsk strösocker och en nypa salt i 1 liter blandad råmjölk. Smaksätt med 1 tsk malen kanel och 0,5 tsk stött kardemumma. Häll råmjölken i formen och grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 170 grader tills dansen stannar. Det tar 1-2 timmar. Vi serverade kalvdansen ljummen med hallonsylt till.

Hur man bäst tinar råmjölk eller hur man vet att kalvdansen är stannat kan ni läsa i Johans (farmors) originalrecept här.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “I förrgår dansade vi kalvdans!”

  1. Plommonet kl 10:17, den 1 september 2011

    Hur smakar kalvdans? Det enda jag har att jämföra med är typ ostkaka och cremé brulée och jag tror inget av det är rätt. Har du ätit köpt kalvdans någon gång? Blev det bättre att göra hemma? Minns bara när jag gjorde riktig ostkaka hemma… ska aldrig mer köpa. Så mycket bättre!

  2. Erika - Bakglädje kl 11:14, den 1 september 2011

    Åh, kalvdans är ju så gott. Har haft släktingar som haft kor och när de fått kalvar så har kalvdans serverats hemma hos oss. Äter det tyvärr inte lika ofta längre, blev jättesugen nu.

  3. Tina N kl 11:37, den 1 september 2011

    Ätkalvdans en form av ostkaka eller? Ser gott ut – härlig färg! :)

  4. Andreas kl 11:59, den 1 september 2011

    Kalvdans är fantastiskt. Vi har råmjölk i frysen. Det ska bli Kalvdans till jul, dock utan ägg

  5. Ann-Louise kl 13:06, den 1 september 2011

    Kalvdans är något helt nytt för mig. En av våra mindre kända svenska skatter kanske?

  6. Hanna kl 15:23, den 1 september 2011

    Spännande! Har aldrig testat råmjölk (och därför heller inte kalvdans). Hur smakade det?

  7. Kim kl 19:51, den 1 september 2011

    Oj, vad spännande. Det där hade man velat testa någon gång!

  8. Elin kl 20:21, den 1 september 2011

    Det är så gott! Länge sen sist nu men som den, till Stockholm flyttade, bonddotter jag är så är råmjölken inte lika lätt att få tag i längre. Pappa har ju även slutat med mjölkkor sen ett par år tillbaka. Men om jag inte minns fel så kan man göra det med torrmjölk också. Det måste jag testa snart. Hittade recept när jag googlade kalvdans på torrmjölk.

    Tack för en otroligt trevlig blogg!!

  9. sofie mumsfillibaba kl 21:07, den 1 september 2011

    Kalvdansen dansade vi ofta när jag var liten. Sååå gott!!

  10. tina kl 21:27, den 1 september 2011

    Plommonet: Tja, du är ju inte helt ute och cyklar. Som en ostkaka utan tuggmotstånd, eller en creme brulé utan skorpan. Fast det låter fjuttigt, för gott är det, som en len pudding? Har bara ätit kalvdans på Bondens marknad tidigare, där var lika fast godare serverad ljummen.

    Erika: :-)

    Tina: Mnja, inte riktigt ändå. Kalvdans görs på råmjölk, ingen ostlöpe i dansen och inte heller mandlarna som ger ostkakan tuggmotståndet. Kalvdansen är len!

    Andreas: Det låter som en finfin julefterrätt!

    Ann-Louise: Kanske för att råmjölk är lite lurigt att få tag på. Välkänd i bondhemmen, garanterat!

    Hanna: Det är gott, som en len och snäll pudding!

    Kim: Ni har ju Bonden marknad i Göteborg! Håll utkik där vetja! Här i Uppsala bjuds provsmak/säljs kalvdans på marknaden.

    Elin: Tack för en otroligt trevlig kommentar! :-) Visste inte att man kan göra kalvdans på torrmjölk. Blir det lika gott?

    Sofie: Det borde bjudas upp till kalvdans oftare! :-D

  11. Mårtenssons kök kl 21:36, den 1 september 2011

    Snacka om barndomsminnen för oss båda, faktiskt bådas mormödrar som skapat de minnena.
    Vi har provat göra falsk kalvdans i vårt kök, men det är inte ens i närheten av riktig!

  12. Anna B kl 11:28, den 3 september 2011

    När jag var på matmässan i GBG i vintras så hade de faktiskt bränt av kalvdansen med råsocker à la brûlée. Si den skorpan var inte helt fel!

  13. Lördagslänkar och twittertips | Söta saker kl 14:23, den 3 september 2011

    [...] fått tag på råmjölk och gjort världens godaste efterrätt – kalvdans - på sin blogg Pickipicki. På twitter heter hon [...]

  14. Linda - Cupcakefluffan kl 19:43, den 3 september 2011

    Kalvdans har jag aldrig ätit, men oj så gott det låter

  15. tina kl 20:15, den 3 september 2011

    Mårtenssons kök: Vad är en falsk kalvdans?

    Anna B: :-D Säg inget till Carl.

    Linda: Det är det serru!

  16. Vanessa kl 19:44, den 8 september 2011

    Varför i vattenbad? Hur blir det om man har den direkt i ugnen?

  17. tina kl 08:39, den 9 september 2011

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen