Gissa kvällens middag vetja!
Gissa vad vi lagar i det röda köket just, just nu! Ledtråd 1: I kastrullen kokar butternut squash. Ledtråd 2: Till höger i bild är det skivor med getost. Ledtråd 3: I den vänstra gröna skålen är det mannagryn. Den som gissar närmast vinner receptet!
Ett stycke nostalgitripp
Under vår tid i Göteborg bakade jag de här morotsbröden en gång i veckan i ett helt år. I efterhand låter det ju helt galet (fantasilöst), men det är faktiskt sant. Sedan dess har det bakats många bröd under broarna, i perioder har vi inte bakat bröd alls och de senaste åren har vi liksom många andra ramlat ner i surdegsbrödsträsket. Men, när vi någon gång ibland får havregrynsgröt över så hamnar den alltid i just det här brödreceptet, inte minst för att det är så kul med ett släng nostalgi. Blundar jag när jag äter en nybakad morotsfralla så kan jag se vårt dåvarande kök framför mig, men det är också vid det enda tillfället jag minns hur köket såg ut. Rätt märkligt att det är på det viset, men en kul bonus.
Morotsbröd med fröpynt
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
0,5-1tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl, eller vad som finns i skåpen)
Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 12-16 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.
Publicerad i bröd | Kommentarer (16) Skriv ut inläggGlöggfrågor och glöggsvar
Ni frågar om garderobsglöggen och jag gör mitt bästa för att svara.
Kan glöggen verkligen stå framme i rumstemperatur hursomhelst?
Tänk för att den kan det! Vår glögg bor i hallgarderoben och gör mig på gott humör varje gång jag sticker in huvudet där. Juldoft i oktober är nämligen otippat fint. Jag tror mig dessutom veta att Charlottas glögg står mitt i köket, medan Viktorias glögg står överst på en bokhylla i sovrummet.
Jag bor utomlands, vad kan jag ersätta svagdrickan med?
Detta har diskuterats i kommentarsfältet i glögginlägget. Kan man använda hälften äppeljuice och hälften mörkt öl? Sara som har satt två omgångar glögg, en med root beer och en med Goya Malta, anar att root beer-varianten blir mest lik originalet.
Glöggen doftar fantastiskt, hur ska jag nu kunna vänta i flera veckor?
Det kan du nog inte! Jag skulle ordinera någon av mina fuskglögger medan du räknar ner. Antingen äppelglöggen med calvados, eller svartvinbärssaftsvarianten (receptlänkar nedan). Minst 1 dos/vecka fram tills garderobsglöggen är färdig. OK?
Prima glöggsubstitut
Recept på fuskglögg med äpple och calvados
Recept på fuskglögg på svartvinbärssaft
Efterrätt på rekordfart!
Idag bjuder jag på efterrätt i morgonstudion. Efterrätt före frukost, det är inte var dag. Däremot är det något med hösten som gör att vi trollar fram vardagsefterrätter lite nu och då. Jag tror det handlar om att kompensera för dagar som blir kortare och mörker som blir mörkare. Någon i det röda köket säger ätbara humörhöjare, den andre säger att vardagsefterrätterna är l-i-v-s-n-ö-d-v-ä-n-d-i-g-h-e-t-e-r. Ingen nämnd, ingen uthängd. Just den här är en äppeldessert som trollas fram på nästan ingen tid alls, av nästan inga ingredienser alls. Det är för övrigt mina två kriterier för en prima vardagsefterrätt. Har du något recept/tips/drag som kvalar in i den skaran? Dela med dig vetja, hösten räcker länge till.
Snabb äppeldessert
Rosta grovhackade nötter eller frön (hasselnötter, chashewnötter el liknande) och lite havregryn i en torr stekpanna. Klyfta eller skiva äpplen. Stek äpplena mjuka tillsammans med 1 msk smör, ett par nypor råsocker och ev 1 msk calvados (ung 5 min). Pudra med kanel. Rör under tiden ihop tjockyoghurt och grovstött kardemumma, smaka av med lite honung eller florsocker. Servera de stekta äpplena med kardemummayoghurten och toppa med nötströsslet.
Fler snabba efterrätter
Klappgröt
Indiskinspirerad yoghurtefterrätt
Fuskglass
Bärgazpacho
Frukt-på-burk-på-piffigt-vis
Istället-för-chokladmousse
Hallonmousse med avokado
Fattiga riddare
Minipatrullen testar!
Häromhelgen hade vi världens bästa 2,5-åring på besök, och hennes fina mamma givetvis. Jag får sällan prestationsångest vad gäller innehållet i matsäckskorgen, men den här gången ville jag verkligen göra succé. Efter att ha ägnat förmiddagen åt att koka nyponsoppa och steka äppelplättar försökte jag dra ur gullungen ett matsäcksbetyg på skalan 0-10, men det visade sig vara helt omöjligt. Tur då att bilderna nedan fastnade i kameran, är inte det här en 10:a så säg?
Hej äppelplätt!
Hejdå äppelplätt!
Hej jättemätt!
Recepten
Nyponsoppa
Äppelplättar
Hej måndag!
Lycka är att hitta svartkål i mataffären, det händer nämligen inte särskilt ofta. Fräst i smör och toppad med lite salt och svartpeppar sopar den banan med vilken sallad som helst. När man sedan ätit smörfräst svartkål som tillbehör till maten sju dagar i ett svep, då avslutar man svartkålsveckan med att hacka ner det sista i en krämig svamppasta. Och så tänker man att det var synd att den fina idén inte slog en lite tidigare.
Krämig pasta med svartkål och trattisar
350 g trattkantareller
ca 75 g svartkål
0,5 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl grädde
rivet skal från 1 liten citron
salt och svartpeppar
0,5 dl riven vällagrad ost
4 port bandpasta
Koka pasta. Finhacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt grovhackad svamp och låt fräsa ca 5 min, vänd ner grovhackad svartkål (skär bort den grova delen av stjälken) och fräs ytterligare någon min. Häll över grädde, låt koka någon min. Smaka av med rivet skal från citron, salt och svartpeppar. Vänd ner den nykokta pastan i såsen. Toppa med lite riven ost.
Publicerad i kål, svartkål | Kommentarer (19) Skriv ut inläggSoffliggare?
I årets upplaga av Matbloggspriset kan vemsomhelst vara med och rösta fram sin egen favorit i kategorierna matblogg respektive bakblogg. Kul tycker jag! Eftersom jag vill att fler ska få möjlighet att känna den här känslan, har jag just röstat på två bloggare med konsten att alltid lyckas göra mig vrålhungrig, hur mätt jag än må vara. Det som är så fint med dagens mobila(!) datorer är att man ju faktiskt kan ligga på sofflocket och ändå göra sin röst hörd.
Publicerad i Matbloggspriset | Kommentarer (5) Skriv ut inläggOm 2 månader och 2 dagar
I år kan man verkligen säga att det växte päron på träd hemma hos farmorn och farfarn. Ett par av päronen växte som bekant i flaska, men några av dom som inte gjorde det blev väl omhändertagna ändå. Sedan en månad tillbaka ligger dom och drar sig i lingonlag och lagom till julafton är det tänkt att lingonpäronen ska dukas fram på finporslin. Romtopfen som varit stående efterrätt de tre senaste julaftnarna kommer med andra ord att få konkurrens i år, jag tror att det kan bli en tuff rond.
Lingonpäron
12 päron (gärna en fastare sort)
8 dl lingon
6 dl vatten
4 dl socker
2 citroner
1 kanelstång
Koka upp vatten, lingon, socker och saft från citronerna, låt småputtra 10-15 min. Skala päronen, skala även skaften. Lägg päronen och kanelstång i lingonkoket och låt sjuda tills päronen är mjuka (testa med en potatissticka), tiden varierar beroende på päronsort (våra kokade en knapp timme). Lägg päronen i en väl rengjord glasburk och sila över lagen. Förvara päronen kallt, då håller de sig några månader. Servera med lättvispad grädde.
Publicerad i efterrätt, lingon, päron | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg