Om 2 månader och 2 dagar
I år kan man verkligen säga att det växte päron på träd hemma hos farmorn och farfarn. Ett par av päronen växte som bekant i flaska, men några av dom som inte gjorde det blev väl omhändertagna ändå. Sedan en månad tillbaka ligger dom och drar sig i lingonlag och lagom till julafton är det tänkt att lingonpäronen ska dukas fram på finporslin. Romtopfen som varit stående efterrätt de tre senaste julaftnarna kommer med andra ord att få konkurrens i år, jag tror att det kan bli en tuff rond.
Lingonpäron
12 päron (gärna en fastare sort)
8 dl lingon
6 dl vatten
4 dl socker
2 citroner
1 kanelstång
Koka upp vatten, lingon, socker och saft från citronerna, låt småputtra 10-15 min. Skala päronen, skala även skaften. Lägg päronen och kanelstång i lingonkoket och låt sjuda tills päronen är mjuka (testa med en potatissticka), tiden varierar beroende på päronsort (våra kokade en knapp timme). Lägg päronen i en väl rengjord glasburk och sila över lagen. Förvara päronen kallt, då håller de sig några månader. Servera med lättvispad grädde.
Publicerad i efterrätt, lingon, päron | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg8 kommentarer till “Om 2 månader och 2 dagar”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
De hoppas jag få smaka! Är du med på det årliga julgodisbaket?
så gott! jag har lagt in ingefärs och saffranspäron, det kommer bli vår efterrätt på juldagen :)
Gott! Ser framemot julaftonens alla godsaker! Traditionella julgodisbaket går av stapeln lördagen den 17/12! Det kanske finns tips på godisrecept bland alla pickipicki läsarna för oss att testa?
Vad det låter gott med päron och lingon! Jag har lagt in äpplen med ingefära och vanilj. Får se hur det smakar :)
Anna: Japp!
Karin: Åh, saffranspäron! Man kanske skulle göra en omgång saffranspäron, saffran är ju både vackert och hemskt gott!
Mamman: Bra idé, ska efterlysa tips!
Matilda: Säkert alldeles ljuvligt!
Och en så härlig julfärg dessutom, passar helt perfekt! Romtopfen som står i vårt skafferi har vi väldigt svårt att hålla våra fingrar från, vet ju hur gott det är:)
Mårtenssons kök: Haha, jag nallade faktiskt häromdan. Såhär i efterhand vet jag inte riktigt vad jag hade för ärende i romtopfburken, men något viktigt var det säkert. ;-)
[...] Vegansk senapssill Lingonpäron Publicerad i jul | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]