Havtornssåsen
Att det lilla mirakelbäret havtorn inte är som alla andra bär, kan knappast ha undgått den som en gång smakat. Antingen gillar man smaken, eller så gillar man den inte alls. Med ambitionen att vitaminchocka bort hösttröttheten dukade vi upp till havtornsfrossa i det röda köket igår kväll. Det tillverkades råsaft och på råsaften gjorde vi sedan allt från smoothie till frukostdryck och en prima sås till lax. Idag vaknar jag upp till havtornsbaksmällan och det bränner lite i halsen, men det var det värt. Såsen till fisken är förresten toppengod, och oväntat snäll i smaken.
Havtornssåsen
Sjud 2 dl creme fraiche och 0,5 dl havtornsråsaft (köp råsaften, eller pressa färska/frysta bär i en finmaskig sil) på svag värme i en kastrull. Smaka av med 1 krm salt, 0,5 krm svartpeppar, 0,5 pressad vitlöksklyfta och 0,5-1 tsk honung. Servera fisken till ugnsbakad lax och rostade rotfrukter.