Ett stycke nostalgitripp

den 30 oktober 2011, kl 18:25

Under vår tid i Göteborg bakade jag de här morotsbröden en gång i veckan i ett helt år. I efterhand låter det ju helt galet (fantasilöst), men det är faktiskt sant. Sedan dess har det bakats många bröd under broarna, i perioder har vi inte bakat bröd alls och de senaste åren har vi liksom många andra ramlat ner i surdegsbrödsträsket. Men, när vi någon gång ibland får havregrynsgröt över så hamnar den alltid i just det här brödreceptet, inte minst för att det är så kul med ett släng nostalgi. Blundar jag när jag äter en nybakad morotsfralla så kan jag se vårt dåvarande kök framför mig, men det är också vid det enda tillfället jag minns hur köket såg ut. Rätt märkligt att det är på det viset, men en kul bonus.

Morotsbröd med fröpynt
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
0,5-1tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl, eller vad som finns i skåpen)

Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 12-16 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen